Warren Buffett koopt Verizon en Chevron

Door Belegger.nl op 17 februari 2021 16:45 | Views: 13.736

Warren Buffett koopt Verizon en Chevron

Berkshire Hathaway, het investeringsconglomeraat van Warren Buffett, maakte dinsdag bekend dat het miljarden dollars heeft belegd in het telecombedrijf Verizon en olie- en gasconcern Chevron.

Berkshire kocht volgens de Financial Times in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar in totaal 146,7 miljoen aandelen Verizon. Daarmee komt het totale belang van Berkshire in het Amerikaanse telecombedrijf uit op 8,6 miljard dollar, een van zijn grootste participaties.

Volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission kocht het bedrijf uit Omaha, Nebraska, in de tweede helft van 2020 ook 48,5 miljoen aandelen in de Amerikaanse oliereus Chevron ter waarde van 4,1 miljard dollar, en gaf het 499,3 miljoen dollar uit aan 4,3 miljoen aandelen in verzekeringsmakelaar Marsh & McLennan.

Follow the leader

Het nieuws dat Buffett, de meest succesvolle belegger ter wereld, belegt in Verizon en Chevron deed het aandeel Verizon nabeurs met 3% in koers stijgen, terwijl Chevron 2,5% koerswinst kon bijschrijven.

Met een belang van ruwweg 3,5% is Berkshire volgens Bloomberg nu een van de vijf grootste aandeelhouders van Verizon geworden.

klik om te vergroten

Het is volgens de Financial Times niet duidelijk waarom Berkshire, dat eigenaar is van onder meer spoorwegmaatschappij BNSF Railway en verzekeringsmaatschappij Geico, toezichthouders om toestemming had gevraagd om de aankopen in het derde kwartaal nog niet bekend te maken.

Berkshire, dat een aandelenportefeuille beheert ter waarde van 245 miljard, reageerde niet op een verzoek om commentaar van de FT.

Relatief veilige parkeerplek voor cash

Darren Pollock, portefeuillebeheerder bij Cheviot Value Management, noemde de aankopen van Verizon en Chevron 'heel logisch, met name omdat beide ondernemingen relatief ondergewaardeerd zijn en hoge dividendrendementen bieden'. 

Buffett loopt relatief weinig risico met de investeringen, omdat beide bedrijven volgens Pollock een beperkt neerwaarts risico hebben, maar wel aanzienlijke inkomsten genereren.

"In het slechtste geval zijn ze een relatief veilige parkeerplaats voor meer dan 12 miljard dollar van Berkshires groeiende berg cash."

Banken verkocht

Buffett, ook wel het ‘Orakel van Omaha’ genoemd, is het afgelopen jaar hard bezig geweest met een herschikking van de portefeuille van Berkshire. Zo verkocht Berkshire in het vierde kwartaal zijn resterende aandelen in een aantal banken, waaronder JPMorgan Chase, PNC Financial Services en M&T Bank.

Verder reduceerde Berkshire zijn belang in iPhone-producent Apple met 57,2 miljoen aandelen. Maar een koersstijging van 14,6% tijdens het vierde kwartaal leidde ertoe dat de waarde van Berkshires positie steeg. Met een waarde van iets minder dan 118 miljard dollar aan het einde van het jaar blijft Apple de grootste investering van Buffett.

Berkshire vergrootte in het vierde kwartaal zijn posities in een aantal geneesmiddelenproducenten, waaronder AbbVie, Bristol-Myers Squibb en Merck. Het verkocht daarentegen al zijn aandelen in Pfizer.

Aandeelhoudersbrief

Beleggers kijken reikhalzend uit naar de jaarlijkse brief van Buffett aan zijn aandeelhouders. Daarin zal de 90-jarige Amerikaan misschien uit de doeken doen hoe hij de berg cash van Berkshire, die totaal ongeveer 146 miljard dollar bedraagt, denkt aan te wenden.

De brief, en de winstcijfers van Berkshire over het hele jaar, worden later deze maand verwacht.

Lees ook: Buffett koopt Big Pharma

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.