De comeback van dividendaandelen

Door Redactie op 26 mei 2021 08:35 | Views: 9.085

De comeback van dividendaandelen

Dividendbeleggers hadden het zwaar in 2020. Wie had kunnen vermoeden dat aan zo’n beetje de hele financiële sector een verbod zou worden opgelegd om dividend uit te keren? Of dat een bedrijf als Shell gedwongen zou worden voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dividend te verlagen?

Volgens Yoichiro Kai, fondsmanager van T. Rowe Price, heeft vorig jaar 30% van de bedrijven in de MSCI World-index het dividend verlaagd. 2020 was bovendien het slechtste jaar sinds 2009 voor dividendaandelen in verhouding tot bedrijven die niet of nauwelijks dividend uitkeren.

Maar er komen betere tijden aan. Het eerste kwartaal van dit jaar was al behoorlijk goed, maar dat was volgens Kai nog maar het begin van een rally voor de dividendsector. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het economisch herstel dat steeds meer vaart krijgt nu het aantal coronavaccinaties stijgt. Ten tweede denkt Kai dat het herstel een paar jaar aan kan houden door de grote stimuleringspakketten in de VS en Europa.

Een strategie voor herstel

Zijn strategie over de komende jaren is tweeledig. In de eerste fase van het herstel zet hij vooral in op zogenoemde cyclische dividendaandelen. Dat zijn niet de bedrijven met het hoogste dividend, maar wel met omzet en winst die flink toenemen zolang het goed gaat met de economie. Als vervolgens de groei begint af te vlakken, stapt hij langzaam over naar bedrijven met een vlakkere winstontwikkeling, die minder afhankelijk is van de conjunctuur.

Deze strategie heeft ook te maken met de ontwikkelingen op de obligatiemarkt. Dividendaandelen en obligaties zijn concurrenten van elkaar. Als de rente stijgt, dan neemt hun aantrekkingskracht toe. Het is daarom belangrijk dat als de rente stijgt - zoals nu het geval is – er wordt ingezet op bedrijven waarvan een stijging van de winst en het dividend mag worden verwacht.

Groene energie en banken

Voor 2021 springen er voor Kai een paar sectoren uit. Een van zijn absolute favorieten is de nutssector en dan met name elektriciteitsbedrijven die veel investeren of hebben geïnvesteerd in duurzame energie. "Wij denken dat deze bedrijven hun winst met jaarlijks 5% tot 7% kunnen opvoeren."

Een tweede sector die het goed zou moeten doen, is de banksector. De koersen zijn de laatste maanden weliswaar al flink opgelopen, maar er is volgens Kai nog ruimte naar boven. Vooral het kredietbedrijf (het aantal leningen) kan in positieve zin verrassen. Banken profiteren bovendien van een stijgende rente.

Andere sectoren die hem bevallen zijn de vastgoedsector en de overige zogeheten financials als verzekeraars.

Lees ook: JP Morgan: deze aandelen gaan de kar trekken

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.