Van fossiel tot duurzaam: 7 veelbelovende energieaandelen

Door Belegger.nl op 9 september 2021 08:45 | Views: 8.410

Van fossiel tot duurzaam: 7 veelbelovende energieaandelen

U hebt 1000 euro om te beleggen. Zijn er dan energie-aandelen die een fraai rendement op kunnen leveren? Alex Sirois zoekt op InvestorPlace zeven energiebedrijven bij elkaar, voor elk wat wils: van fossiel tot duurzaam en allemaal veelbelovend.

Volgens hem biedt de volatiliteit op de oliemarkt aantrekkelijke kansen voor beleggers in de energiesector. De olieprijzen bevinden zich in een neerwaartse trend, veroorzaakt door de bezorgdheid over de deltavariant. Begin juli zagen we een piek, maar sindsdien zijn ze gestaag gedaald tot iets boven de 60 dollar.

Fossiel én duurzaam

Opwekking van energie kan uit duurzame (wind en zon) of fossiele (olie en gas) bronnen. Sirois volgt in zijn selectie een brede definitie, zodat er fossiele en duurzame energiebedrijven onder vallen.

Duurzame energie heeft de toekomst, maar we kunnen voorlopig nog niet zonder olie. Sirois denkt dat het momenteel zinvol is om in zowel duurzame als fossiele energie te beleggen. Hij heeft de volgende kandidaten geselecteerd:

  • Chevron
  • ExxonMobil
  • Devon Energy
  • Evergy 
  • Renewable Energy Group
  • Vestas Wind Systems
  • Array Technologies

Fossiel

Chevron - neem een duik in de olie

Analisten zijn redelijk eensgezind: voor Chevron ziet de toekomst er positief uit, maar angst staat dat in de weg. En dat geldt voor eigenlijk alle oliereuzen. Sirois is niet vies van fossiele energiebronnen. Volgens hem zijn er gewoon te veel positieve punten om Chevron niet in dit lijstje te zetten. Vergeet de angst en dompel u onder in de olie. 

De angst hangt samen met corona en lockdowns. Sirois denkt dat de angstdip een enorme kans is. De koersdoelen van analisten liggen ruim boven de huidige aandelenkoers. Eerder dit jaar vertoonden de aandelen al veerkracht, iets wat zeker opnieuw zal optreden. Bovendien biedt Chevron een aantrekkelijk dividendrendement (5,6%).

ExxonMobil - kleine gok, groot rendement

Wat voor Chevron geldt, geldt ook grotendeels voor ExxonMobil. Het is een gevestigde naam en de koersen zullen zeker terugveren. Ook ExxonMobil is een stabiel dividendaandeel (6,4%). Het lijkt veilig kopen in een dip.

Wel is ExxonMobil wat volatieler dan Chevron. Het opwaarts potentieel van de aandelen is versterkt door orkaan Ida. Daardoor is de productie verstoord in de Golf van Mexico en dat kan leiden tot een nieuwe prijspiek. Daarbij is ExxonMobil iets kwetsbaarder, maar het blijft een enorm bedrijf. Een kleine gok kan een sterk rendement opleveren.

Devon Energy – veilig in het midwesten

De koers van Devon Energy kreeg recent te maken met de algemene zorgen rond energieaandelen, maar het verhaal is duidelijk: Devon groeit en kan een sterk rendement blijven opleveren. Dit jaar zijn de aandelen met ongeveer 72% gestegen. Analisten geloven niet dat het al voorbij is. Daarnaast biedt het een dividendrendement van 4,4%. Het bedrijf heeft een wat unieke dividendstructuur, bestaand uit een vast en een variabel deel.

Devon Energy is een sterk bedrijf dat het overwegen waard is. De bedrijfsactiviteiten worden niet bedreigd door orkaan Ida. Het heeft eerder een kans om te profiteren van het feit dat de prijzen kunnen stijgen terwijl het olie blijft pompen in het midden- en zuidwesten.

De eerste drie energiebedrijven waren olieproducenten. Nu komen de andere kandidaten voor uw energieportefeuille, een mix van duurzame energiebronnen, nutsbedrijven en bedrijven buiten de oliesector. Volgens Sirois zijn ze het overwegen waard als u 1000 dollar in de energiesector wilt besteden.

Lees verder: 5 manieren om te investeren in de strijd tegen klimaatverandering

Duurzaam

Vestas Wind Systems – met de wind in de zeilen

Vestas Wind Systems is een Deense windturbinefabrikant, die met de winden op alle continenten meewaait. Er draaien zo’n 77.000 turbines van het bedrijf over de hele wereld. Wind is een belangrijke duurzame energiebron, die ook nog eens de wind in de zeilen heeft omdat de wereld af wil van de fossiele brandstoffen.

De waarde van de orderportefeuille voor windturbines bedroeg eind juni 21,2 miljard euro. Daarnaast heeft het bedrijf servicecontracten met verwachte inkomsten ter waarde van 26,9 miljard euro. Zo bedroeg de waarde van de gecombineerde activiteiten 48,1 miljard, dat is een stijging van 13 miljard ten opzichte van een jaar eerder.

Evergy – schone winststroom

Evergy is een elektriciteitsbedrijf uit Kansas City, dat ook dividend uitkeert. Het bedrijf heeft in 2021 een snelle groei doorgemaakt. In de eerste helft van het jaar is de nettowinst gestegen naar 376,9 miljoen dollar, tegen 202,8 miljoen een jaar eerder. De winst per aandeel is in dezelfde periode bijna verdubbeld. 

Het bedrijf wekt meer stroom op uit alternatieve energiebronnen. Momenteel is de helft van de energie die Evergy aan zijn 1,6 miljoen klanten levert, afkomstig van emissievrije bronnen. Evergy is een goede keuze voor de belegger die op zoek is naar blootstelling aan schone energie. 

Renewable Energy Group – biodiesel als niche

Biobrandstoffen zijn een steeds belangrijker onderdeel van de energiesector en dat is precies waarin Renewable Energy Group actief is. Het produceert biodiesel en duurzame chemicaliën. De aandelenkoers was dit jaar volatiel. Noteerde het aandeel in februari 113 dollar, onlangs was dit gezakt tot 48 dollar.

Maar het glas lijkt halfvol. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 83 dollar en er is genoeg reden om aan te nemen dat het aandeel die eerdere hoogtepunten opnieuw zou kunnen opzoeken. Renewable Energy Group heeft een niche voor zichzelf gecreëerd en als biodiesel een voorkeurskeuze wordt, kan het aandeel daarvan profiteren.

Array Technologies – een zonnige toekomst

Met die 1000 dollar kunt u ook Array Technologies kopen. Een aandeel dat momenteel in een dip zit, maar grote hoogten kan bereiken. Dit jaar is de koers flink gedaald, maar begin augustus kreeg Array een kapitaalinjectie van Blackstone van 500 miljoen dollar. Dat moet helpen bij het herstel en Blackstone zelf zal zich ermee bemoeien dat het kapitaal wel het verwachte rendement oplevert. 

Array Technologies, produceert grondmontagesystemen voor zonnepanelen. Die montagesystemen zorgen voor het kantelen van zonnepanelen om de zonnestralen het beste te absorberen. De omzet steeg met 76% tot 202,8 miljoen dollar in het meest recente kwartaal. De brutowinst nam met 17,6% toe. De brutomarge daalde echter van 19,3% naar 13,2%. Het bedrijf heeft orders binnengehaald die moeten helpen om de marges weer te laten stijgen.

Zie ook: Bereid uw portefeuille voor op klimaatverandering

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.