Gilead: een van de goedkoopste farmaceuten ter wereld

Door Belegger.nl op 22 september 2021 14:55 | Views: 10.058

Gilead: een van de goedkoopste farmaceuten ter wereld

De koers van biofarmaceut Gilead heeft de afgelopen maanden een behoorlijke underperformance laten zien, maar ondertussen zijn er lichtpuntjes te bespeuren. Niels Koerts van de IEX Beleggersdesk legt uit welke.

De mindere koersprestaties hebben onder andere te maken met de investeringen in Kite Pharma en in het middel filgotinib van Galapagos, legt de analist uit. "Die vielen tegen, waardoor Gilead zijn winstgevendheid de afgelopen jaren nauwelijks heeft kunnen verhogen."

En hoe lager de groei, hoe lager de waardering van het aandeel. Maar er gloort hoop aan de horizon. Koerts: "De tweedekwartaalcijfers waren aanmerkelijk beter dan verwacht. De omzet dikte op jaarbasis aan met 21% naar 6,2 miljard dollar, en de aangepaste winst per aandeel steeg met 68% tot 1,87 dollar."

Blockbuster Biktarvy

De absolute blockbuster van Gilead is de HIV-behandeling Biktarvy. "Dit is momenteel de meest effectieve behandeling tegen HIV", weet Koerts. "De vraag neemt in rap tempo toe."

Ook Veklury, beter bekend als Remdisivir, wordt massaal gebruikt. Met het middel worden coronapatiënten behandeld, vooral in de VS. Maar liefst drie op de vijf patiënten krijgt het middel toegediend.

De analist erkent dat de hoge omzet die het bedrijf met Veklury behaalt, tijdelijk is. "Maar het aantal ziekenhuisopnames neemt sinds eind juli weer flink toe en het virus is door de deltavariant eenvoudiger over te dragen. Op korte termijn kan Gilead dus zeker nog profiteren."

'Goedkoop voor bedrijf met ijzersterke marktpositie'

Wat opvalt aan het aandeel is de lage waardering: beleggers betalen slechts 10 keer de verwachte winst. "Daarmee behoort het tot de goedkoopste farmaceuten ter wereld. Opvallend voor een bedrijf met een ijzersterke marktpositie op het gebied van HIV-behandelingen en een uitstekende schuldratio."

Waar zit het hem dan in? "Gilead heeft niet de spannendste pijplijn binnen de sector. Daar tegenover staat wel dat de belangrijkste blockbusters niet op korte termijn uit hun patent lopen. Het zou best eens kunnen dat Gilead de komende maanden positief gaat verrassen. Het dividendrendement van 4% maakt het positieve verhaal af."

Zie ook: Zoveel verdienen de 5 grootste leveranciers dit jaar aan coronavaccins

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.