2 semiconductoraandelen om te houden

Door Belegger.nl op 11 oktober 2021 09:25 | Views: 10.662

2 semiconductoraandelen om te houden

De markt voor semiconductors ziet er de komende jaren veelbelovend uit. Over een brede linie is er een enorme behoefte aan chips en voorlopig zal die vraag nog niet opdrogen. Fool.com licht twee interessante namen in de sector uit.

Beiden bedrijven kunnen volgens de website profiteren van een snelgroeiende nichemarkt in de chipwereld.

1. Qualcomm

De eerste is Qualcomm. Deze Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders kan goed profiteren van de toenemende vraag naar 5G smartphones, aangezien ze goed zijn voor maar liefst een kwart van de smartphoneprocessormarkt. Deze sterke marktpositie zorgt voor solide groei. Fool.com wijst op de verwachtingen van analisten, die voorzien dat de winst jaarlijks met gemiddeld 32% kan groeien de komende vijf jaar.

Paul Weeteling, techspecialist bij IEX, is zeker positief gestemd, maar wijst in zijn analyse wel op een aantal risico’s. Een voorbeeld daarvan is het feit dat Apple, een belangrijke klant, steeds meer inzet op het zelf ontwikkelen van chips. 

"Apple ontwerpt al een groot deel van de rekenchips voor zijn mobiele telefoons zelf, dus er is een goede kans dat dit gaat lukken, maar zeker is het niet. Misschien komen ze erachter dat de chips van Qualcomm toch beter zijn en duurt het veel langer dan gedacht voordat de vraag wegvalt", legt hij uit.

Weeteling denkt echter niet dat Qualcomm om vraag verlegen zal komen te zitten. "De behoefte aan communicatiechips voor 5G, automotive en Internet of Things zal enorm blijven. Ik kan wel stellen dat er maar weinig bedrijven zijn van deze omvang en met zo’n sterke marktpositie die zo gunstig gewaardeerd zijn, namelijk 14 keer de verwachte winst."

2. AMD

Dan Advanced Micro Devices. Het bedrijf heeft een sterke positie op het gebied van high-end rekenchips voor datacenters en pc’s en laptops. Maar vooral de groei in de gamingindustrie speelt AMD, dat chips voor onder andere de gamingconsoles van Microsoft en Sony maakt, in de kaart. 

Sony’s Playstation 5 werd in november 2020 gelanceerd en naar verwachting zullen er tegen 2024 meer dan 67 miljoen per jaar van verkocht worden. En de verkopen van de Microsofts Xbox Series X zullen waarschijnlijk in 2023 de 30 miljoen per jaar bereiken. Ter vergelijking; afgelopen jaar was dit nog 3,3 miljoen. 

De winsten van AMD kunnen de komende vijf jaar met gemiddeld 30% per jaar stijgen. Wat betreft groei op de lange termijn zit het dus wel goed.

Weeteling is ook enthousiast. "Vooral de markt voor chips gespecialiseerd op het gebied van kunstmatige intelligentie-toepassingen gaat grote stappen zetten de komende jaren. AMD ligt hier met rekenchips voor datacenters technologisch nog altijd op pole position."

Hij wijst er echter op dat de concurrentie in de vorm van Nvdia en Intel ook niet stilzit. De analist vindt de waardering van het aandeel wel behoorlijk opgelopen. Volgens hem kan het in een grillige en cyclische markt als de chipmarkt ook opeens hard gaan, mocht het sentiment, om wat voor reden dan ook, omslaan. "Enige voorzichtigheid is dus wel geboden."

Zie ook: Nog lang geen einde aan het chiptekort: 7 aandelen die kunnen profiteren

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.