'Hoog de weging van aandelen op'

Door Justin Doornekamp op 19 oktober 2021 09:10 | Views: 8.501

'Hoog de weging van aandelen op'

De aandelenbeurzen beginnen te piepen en te kraken, waarbij zorgen over de inflatie en de daarmee gepaard gaande hogere rentes beleggers flink afschrikken. Coolblue greep dit als reden aan om de geplande beursgang toch opnieuw uit te stellen.

Maar de recente koersdip biedt ook wel weer kansen, zo stelt vermogensbeheerder Optimix, die beleggers adviseert de aandelenweging op te hogen. 

Volgens de vermogensbeheerder zijn de winstvooruitzichten van beursgenoteerde ondernemingen nog steeds goed. Deze maand rapporteren bedrijven de resultaten over het derde kwartaal en Optimix verwacht dat het cijferseizoen opnieuw sterk zal zijn. 

Centrale banken zeer voorzichtig

"Door het sterke economische herstel krijgen centrale banken de mogelijkheid hun ruime monetaire beleid te verkrappen. Dit doen zij echter zeer voorzichtig", aldus Optimix.

In aanloop naar de afbouw van de stimuleringsregelingen deed de vermogensbeheerder een stapje terug en verkocht het diverse aandelenposities. De opbrengsten wil Optimix nu weer opnieuw in aandelen steken, na de koersdalingen in september en de zwakke start van oktober. 

Wel zijn er nog genoeg risico’s, bijvoorbeeld dat de inflatie hoger uitvalt dan verwacht en dat centrale banken daardoor noodgedwongen eerder over zullen gaan tot het verhogen van de beleidsrente. "Een hogere rente kan dan een beperking vormen voor het economisch herstel en maakt hooggewaardeerde (technologie) aandelen kwetsbaar", aldus de vermogensbeheerder. 

'Kies voor bedrijven die kunnen doorberekenen'

Daarom geeft Optimix de voorkeur aan aandelen die minder gevoelig zijn voor inflatie- en renteontwikkelingen. Denk enerzijds aan kwaliteitsondernemingen die de hogere prijzen kunnen doorberekenen, waardoor de winstmarge intact blijft, en anderzijds aan relatief laag gewaardeerde aandelen, de zogenaamde waarde-aandelen. "Deze aandelen zijn minder kwetsbaar voor een hogere rente.”

Volgens de vermogensbeheerder zijn er niet alleen kansen op de aandelenmarkt. Ook bepaalde obligaties kunnen interessant zijn, waaronder inflation-linked leningen. Deze obligaties zijn immuun voor de gemeten inflatie, omdat de coupon en aflossing daarvoor worden gecorrigeerd.

Hoewel Optimix verwacht dat de inflatie niet zo hoog blijft als nu, zal deze mogelijk wel hoger zijn dan voor de coronacrisis. Centrale banken en overheden hebben immers voor een flinke toename van de geldhoeveelheid gezorgd. Dit valt nu samen met een sterke economische groei en die leidt weer tot schaarste.

"In het scenario dat de inflatie hardnekkiger blijkt dan veel beleggers en centrale bankiers nu vermoeden, biedt de inflation-linked bond bescherming."

Zie ook: Moeten we nog wel op de dip kopen?

Buy the dip niet altijd een succes

Niet iedereen staat overigens achter de 'buy the dip'-strategie. Volgens CIO Mike Wilson van Morgan Stanley waarschuwen diverse multinationals al sinds maart dat de economische groei afneemt en dat de financiële omstandigheden verslechteren.

Deze situatie lijkt nu langzaamaan werkelijkheid te worden. "De vraag voor veel beleggers is of deze ontwikkelingen al zijn ingeprijsd in de koersen”, aldus Wilson. "Het korte antwoord is nee."

Zo verwacht hij dat de groei in China kan afkalven, mede door de problemen bij vastgoedontwikkelaar Evergrande en merkt hij op dat de Fed wel heel snel de steunmaatregelen gaat afbouwen: halverwege volgend jaar moet het opkoopprogramma volledig zijn afgebouwd. “De reactie van de markt, in de vorm van aantrekkende rentes en dalende aandelen, is veelzeggend.” Morgan Stanley verwacht een moeilijk beleggingsklimaat.

De dip ziet Morgan Stanley dus niet per definitie als een koopkans. "Na de dip, als gevolg van de Evergrande-crisis, en de rally die daarop alsnog kortstondig volgde, koersen aandelen overwegend lager en werden eerdere steunniveaus doorbroken. Het laat zien dat inkopen op de dip niet echt heeft gewerkt."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Wachten op de dip?


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.