Barron’s zet Shell in top 10 kooplijst voor 2022

Door Redactie op 30 december 2021 08:40 | Views: 15.375

Barron’s zet Shell in top 10 kooplijst voor 2022
Beeld: Shell

Barron’s heeft weer een kooplijst voor het komende jaar. Die van 2021 heeft het niet slecht gedaan: nog geen procentpunt minder dan de S&P500. Eigenlijk zat Barron’s er toen maar met drie aandelen naast.

Voor 2022 is de lijst compleet nieuw, op Berkshire Hathaway na. Een kooplijst waarop Shell niet ontbreekt.

Shell – een koopje onder de olieconcerns

Shell handelt tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van concurrenten Exxon Mobil en Chevron. De omstandigheden lijken gunstig. Jarenlang kan er nog sprake van krapte zijn in de energievoorziening, met hoge prijzen tot gevolg.

De koers/winstverhouding van Shell bedraagt 7, tegen 11 voor Exxon en 12 voor Chevron. Het nu Britse oliebedrijf heeft een conservatieve pay-outratio van ongeveer 30%, na een forse dividendverlaging in 2020.

Volgens Daniel Loeb is Shell een van de goedkoopste large-capaandelen in de wereld. De lagere koers van Shell weerspiegelt de druk in Europa om fossiele energie af te bouwen. Dat blijft een risico.

Amazon.com – komt er een aandelensplitsing of wordt AWS verzelfstandigd?

Amazon.com is uniek omdat het in twee belangrijke sectoren een dominante positie inneemt: de Amerikaanse e-commercemarkt - zo’n 85 miljoen Amerikaanse huishoudens zijn lid van Amazon Prime - en de cloudcomputingsector.

Het aandeel is zeker niet goedkoop en wordt verhandeld tegen 66 keer de verwachte winst voor 2022. Maar de vooruitzichten zijn ook uniek. Analist Mark Mahaney van Evercore voorziet de komende twee tot drie jaar een omzetstijging van meer dan 20% per jaar en stijgende marges.

Amazon Web Services zou alleen al 1 biljoen dollar waard kunnen zijn. Dat betekent dat investeerders ongeveer 700 miljard betalen voor de rest van de activiteiten. Twee mogelijke impulsen voor een fors hogere koers in 2022 zouden een spin-off van AWS of een aandelensplitsing zijn.

AT&T – uitverkoop in de telecomsector

AT&T tikte onlangs de laagste koers in 13 jaar aan. Het is in 2021 met 18% gedaald en is daarmee een koopje in de laag gewaardeerde telecom- en mediasector. Een lichtpuntje is dat AT&T een eenvoudiger bedrijf met minder schulden wordt als het zijn WarnerMedia-activiteiten apart heeft gezet. De deal met Discovery moet medio 2022 worden afgerond. Een meer gefocust management zou sterke resultaten kunnen opleveren na jaren van afleiding door te dure overnames.

In de Amerikaanse mobiele telefonie zijn slechts drie grote spelers: AT&T, Verizon Communications en T-Mobile US. Na het afsplitsten van de WarnerMedia-activiteiten daalt het dividend, maar het rendement stijgt juist als AT&T 40% van de verwachte vrije kasstroom gaat uitkeren.

Berkshire Hathaway – een goedkoop aandeel

In 2006 deed Warren Buffett zijn eerste schenking van aandelen aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Volgens de beursgoeroe zijn de aandelen van Berkshire een ideale manier om het welzijn van een stichting op lange termijn te ondersteunen, en 15 jaar later is dat nog steeds het geval.

Berkshire Hathaway wordt verhandeld tegen 1,35 keer de boekwaarde. Dat vindt Barron’s goedkoop, aangezien de bedrijven waarschijnlijk veel meer waard zijn dan hun boekwaarde. Het belang van Berkshire in Apple is alleen al 160 miljard dollar waard.

Het aandeel is dit jaar met 31% gestegen. Buffett weigert dividend uit te keren, maar Berkshire heeft wel zijn aandeleninkoop verhoogd.

General Motors – Cruise (of juist de pick-ups) krijgt u er gratis bij

Bij elektrische auto’s denkt iedereen direct aan Tesla. Maar General Motors is even goed gepositioneerd en wordt gewaardeerd op minder dan een tiende van Elon Musk BV. Het aandeel wordt verhandeld tegen acht keer de verwachte winst over 2022, en de ambitie is om de jaarlijkse omzet tegen 2030 te verdubbelen.

Beleggers zijn sceptisch of het GM lukt om de transitie naar elektrisch vervoer te managen en de eigen doelstellingen te halen. In de koers zit veel twijfel verdisconteerd. Maar GM heeft een schaalbaar platform gebouwd en is sterk in zowel autonome voertuigen als in accu's, zegt Ross Margolies van Stelliam Capital Management. GM beschikt over een meerderheidsbelang in Cruise, een topspeler in autonoom rijden.

Morgan Stanley heeft een koersdoel van 75 dollar voor het aandeel, en eigenlijk waardeert het daarmee de traditionele auto-activiteiten op nul. JPMorgan benadert het aandeel anders: beleggers krijgen Cruise en andere nieuwe activiteiten in feite gratis op basis van de hoge winstgevendheid van traditioneel aangedreven pick-ups en SUV’s.

Hertz – huur als alternatief voor duurkoop

Huurauto's zijn nu top-business omdat er een tekort is aan nieuwe auto’s. Dat drijft de prijs van occasions op. Na jaren van lage rendementen krabbelen Hertz en rivalen Avis en Enterprise weer wat op. Samen bestrijken zij 95% van de Amerikaanse markt. De drie vormen nu een functioneel oligopolie met pricing power.

Hertz staat er na zijn faillissement goed voor in 2022. Het heeft een schone balans met een minimale nettoschuld. Het neemt winstgevende initiatieven zoals de aankoop van 100.000 Tesla’s in 2022 en een deal om gebruikte auto's te verkopen via Carvana. Het aandeel is goedkoop, het koerst tegen 9 keer de verwachte winst over 2022.

IBM – druk bezig zichzelf opnieuw uit te vinden

Barron’s denkt dat IBM een van de grote verrassingen van 2022 kan worden. Het bedrijf heeft sterk verbeterende vooruitzichten en wordt door Barron’s 'het kleine Microsoft' genoemd. Het is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en richt zich op de cloud en kunstmatige intelligentie. Dat moet voor het eerst in tien jaar weer groei opleveren.

Wall Street is nog sceptisch over de vooruitzichten, maar een analist van BofA, Wamsi Mohan, trekt vergelijkingen tussen ceo Krihsna en topman Satya Nadella van Microsoft, die het bedrijf de afgelopen zeven jaar heeft getransformeerd.

IBM heeft het hoogste dividendrendement in de Dow Jones. Als het Krishna lukt de omzet en de marges op te krikken en IBM opnieuw relevant te maken, kan dit aandeel heel wat meerwaarde bieden.

Johnson & Johnson – rijk gevulde pijplijn

Johnson & Johnson heeft de ambitie om een brede geneesmiddelenportefeuille te ontwikkelen en zijn consumententak af te splitsen. Het aandeel wordt verhandeld tegen 17 keer de verwachte winst voor 2022 en heeft een veilig dividendrendement van 2,5%.

De pijplijn is goed gevuld. Het streven is om de farmaceutische omzet tegen 2025 met 5% per jaar verhogen en 13 geneesmiddelen in portefeuille te hebben die jaarlijks 1 miljard of meer omzet leveren.

Sommige beleggers zouden graag zien dat Johnson & Johnson een inkoopprogramma opstart, gezien de winsten en de uitstekende balans van het bedrijf: samen met Microsoft is het bedrijf het enige met een triple-A rating.

Nordstrom – koopje in de detailhandel

Nordstrom lijkt een koopje in de detailhandel. Het aandeel gaat over de toonbank voor ongeveer 10 keer de verwachte winst voor 2022 en voor slechts 50% van de omzet. Dat houdt een korting ten opzichte van bijna al zijn sectorgenoten in.

Omar Saad, analist bij Evercore, ziet een gunstige risico/rendementsverhouding. Nordstrom behaalt 40% van zijn omzet online, terwijl het kleine buurtwinkels in stedelijke gebieden gebruikt voor afhalen en retourneren.

Nordstrom biedt weerstand aan pogingen van activistische beleggers om zijn online activiteiten af te splitsen, zoals Macy's en Kohl's dat momenteel doen. Toch is een deal voor het bedrijf niet ondenkbaar, gezien de marktwaarde van iets meer dan 3 miljard dollar.

Visa – het duopolie betaalt zich uit

Visa is het grootste betaalbedrijf. Het aandeel ziet er aantrekkelijk uit na een koersdaling met 15% ten opzichte van de piek in juli. Het is niet goedkoop, maar de waardering is volgens Barron’s redelijk. Daarbij wijst Barron’s op het wereldwijde duopolie met Mastercard, minder gebruik van contant geld, nieuwe diensten en het vooruitzicht van dubbelcijferige jaarlijkse omzet- en winststijgingen.

Er wordt geklaagd over de afwikkelingsprovisies, maar Visa blijft onmisbaar. Analisten voorspellen een groei van de winst per aandeel met 20%. Visa zal een grote stimulans krijgen wanneer de grenzen weer opengaan, maar zelfs als dat weer normaal is zou het in staat moeten zijn om volumes en omzet met dubbele cijfers te laten groeien.

Zie ook: Deze 5 aandelen in de S&P 500 krijgen de meeste buy-ratings

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.