7 geruststellende gedachten bij tegenwind op de beurs

Door Redactie op 20 april 2022 08:25 | Views: 13.159

7 geruststellende gedachten bij tegenwind op de beurs

Het ene doemscenario na het andere vliegt ons om de oren en dat maakt het voor beleggers niet gemakkelijk om koers te houden. Toch is dat wel het belangrijkst om te doen, maken we op uit de woorden van Feike Goudsmit, managing director bij Capital Group. 

'Blijf belegd voor de lange termijn', is zijn boodschap. Hij staat daar niet alleen in. Verschillende experts, onder wie Jeremy Siegel, benadrukten eerder al dat beleggen de beste remedie is tegen bijvoorbeeld een oplopende inflatie.

Goudsmit: "Op dit moment vragen klanten of ze moeten beginnen met het herpositioneren van hun portefeuilles of op zoek moeten gaan naar een bodem in de koersen. Zoals altijd is ons advies: houd de lange termijn voor ogen en lees je in. Focus op relevant onderzoek en bewezen strategieën. Waak ervoor om emotioneel te gaan beleggen."

Deze tips en geruststellende gedachten kunnen daarbij helpen.

1. Marktdalingen horen erbij

Dalingen zijn onvermijdelijk. Het goede nieuws is dat over langere perioden de aandelenkoersen de eigenschap hebben om gestaag te klimmen. Correcties en bearmarkten duren nooit eeuwig. Als de markten overhoop liggen hebben beleggers de neiging om de blootstelling aan aandelen te verminderen, maar de geschiedenis leert dat scherpe marktdalingen achteraf de beste tijden bleken om te beleggen.

2. Tijd op de markt, daar gaat het om

Beleggers die aan de zijlijn blijven staan, lopen het risico om forse koersstijgingen die volgen na een correctie te missen. Tussen 1929 tot 2020 werd elke S&P 500-daling van 15% of meer gevolgd door een herstel. Het gemiddelde rendement in het eerste jaar na elk van deze dalingen was 55%. Zelfs het missen van slechts een paar handelsdagen kan zijn tol eisen. Tijd op de markt, daar gaat het om, niet om markttiming.

3. Inlezen helpt om emotionele beslissingen te voorkomen

Emotionele reacties op marktgebeurtenissen zijn volkomen normaal. We kunnen nerveus worden of met een knoop in de maag naar onze portefeuille kijken. We willen van dat onaangename gevoel af en dan willen we graag iets doen. Maar dat zijn vaak dure acties.

Houd emoties dus buiten de deur. Om meer rationele beslissingen te nemen kan het helpen als u de grondbeginselen van de gedragseconomie begrijpt. Wanneer u weet wat begrippen als anchoring, confirmation bias en availability bias inhouden, wordt het makkelijker om deze valkuilen te vermijden.

4. Een plan biedt houvast

Het maken en naleven van een beleggingsplan biedt houvast. Het voorkomt dat u kortzichtige of overhaaste beslissingen neemt in tijden van paniek. Het kan al heel simpel zijn, bijvoorbeeld dat u afspreekt met uzelf dat u voor een bepaald bedrag ETF’s bijkoopt wanneer de markt met 10% of meer is gedaald.

5. Diversificatie werkt als schokdemper

Uiteraard biedt diversificatie geen garantie dat beleggingen niet in waarde zullen dalen, maar het helpt wel degelijk om de risico’s te verkleinen. Het spreiden over verschillende beleggingsklassen, regio’s en sectoren, kan de schokken dempen in tijden volatiliteit. Het totale rendement zal niet het hoogste niveau van een belegging bereiken, maar ook niet het laagste.

6. Obligaties kunnen voor evenwicht zorgen

Aandelen zijn belangrijke bouwstenen van een gespreide portefeuille, maar obligaties kunnen een essentieel tegenwicht bieden. Hoewel obligaties misschien niet het groeipotentieel van aandelen kunnen evenaren, hebben ze in het verleden vaak veerkracht getoond bij dalingen van aandelen. Amerikaanse kernobligaties waren bijvoorbeeld positief in vier van de laatste vijf correcties van 12% of meer.

7. Langetermijnbeleggers worden beloond

Juist wanneer de markten dalen, is het slim om de blik op de lange termijn te houden. Want hoewel de markten op korte termijn alle kanten op kunnen schieten, zullen ze beleggers op de lange termijn belonen.

Capital Group wijst erop dat, zelfs als we de neerwaartse trends meerekenen, het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500 over alle periodes van 10 jaar van 1937 tot 2021 10,57% bedroeg.

Lees hierna: Bang voor een crash? 5 tips

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.