4 aandelen waarmee Warren Buffett de markt aftroeft

Door Redactie op 25 april 2022 09:30 | Views: 21.688

4 aandelen waarmee Warren Buffett de markt aftroeft

Hij mag dan al boven de negentig zijn, Warren Buffett is het beleggen zeker nog niet verleerd. De prestaties van de S&P 500 steken schril af bij de koersstijging van Berkshire Hathaway van 17% sinds begin dit jaar.

Het zijn vooral vier posities die het Orakel van Omaha bepaald geen windeieren leggen, schrijft Keith Speights op The Motley Fool. Al staat Buffett bekend als buy-and-holdbelegger, hij blijft op zoek naar kansen. En de laatste tijd zijn er flink wat veranderingen in zijn portefeuille, constateert Investors.com. Wat zijn de grote winnaars en waar zet de beleggingsgoeroe nu op in?

Lees ook: Buffetts Berkshire Hathaway: aantrekkelijk aandeel?

Buffetts belangrijkste keuzes

  • De energieaandelen Chevron en Suncor behoren tot de best presterende fonden in de portefeuille van Buffett
  • Kroger is een andere grote winnaar, maar de waardering is aan de hoge kant
  • De afbouw van het belang in Bristol Myers Squibb kwam mogelijk iets te vroeg
  • Farmaceuten gaan eruit, maar Activision Blizzard was een gouden greep
  • Een paar dividendgroeiers blijven ongewijzigd

Tussen 1965 en 2020 boekte de breed gevolgde portefeuille van Berkshire Hathaway een samengestelde jaarlijkse winst van 20% (inclusief dividenden), het dubbele van de S&P 500-index. Een groot deel van de indrukwekkende winst van Berkshire dit jaar is te danken aan vier aandelen die de markt absoluut aftroeven.

Chevron – goed gegokt tijdens de pandemie

Midden in de coronapandemie koos Buffett ervoor om te investeren in Chevron. Het olie- en gasbedrijf is tot nu toe de grote winnaar van 2022: het noteert nu bijna 50% hoger. En Buffett blijft optimistisch over de oliegigant. Het was een van de slechts vier aandelen in de portefeuille van Berkshire waarin hij in het laatste kwartaal van 2021 zijn positie uitbreidde.

Suncor Energy – Olie uit teerzand in plaats van uit Rusland

Chevron is niet het enige energieaandeel in Buffetts portefeuille. De prestaties van Suncor Energy zijn tot nu toe ook heel zonnig: dit jaar is het aandeel met bijna 40% gestegen. Suncor wint schalie-olie in Canada. Het bedrijf profiteert van het verbod op de invoer van Russische olie en gas en het herstel van de wereldeconomie. Het is een belangrijke leverancier van olie aan de Amerikaanse markt dankzij zijn pijpleidingen vanuit het westen van Canada rechtstreeks naar grote raffinaderijen in de VS.

Kroger – tijd om winst te nemen

Zelfs een saai en veilig aandeel als Kroger behoort tot de toppresteerders dit jaar. De kruideniersketen is tot nu toe met bijna 30% in waarde gestegen. Beleggers kiezen voor veiliger aandelen nu de volatiliteit is toegenomen, en consumenten blijven voedsel nodig hebben, ongeacht wat er op de aandelenmarkt of in de wereld gebeurt. Maar Buffett heeft zijn belang in Kroger in het vierde kwartaal van 2021 verkleind. Mogelijk bouwt hij het verder af, omdat het aandeel aan de dure kant is. De toekomstige koerswinstverhouding ligt ver boven die van sectorgenoten.

Bristol Myers Squibb – net te vroeg eruit

Bristol Myers Squibb is een andere grote winnaar in de portefeuille van Berkshire Hathaway, al neemt het enthousiasme van Buffett voor het aandeel af, net als voor andere farmaceuten. Bristol Myers Squibb is dit jaar al met meer dan 20% gestegen, maar Berkshire heeft zijn belang in het laatste kwartaal van 2021 met 76% afgebouwd. Het aandeel profiteert van de onrust in de markten, en bovendien zijn er positieve berichten rond de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Langdurige topposities

Buffett staat bekend als een buy-and-holdbelegger die aandelen rustig decennia lang aanhoudt. Zijn langdurige topposities zijn veelal dividendgroeiers. Een belang in Coca-Cola kocht Buffett in 1987 en al zo'n 60 jaar op rij groeit het dividend.

Het aandeel Apple maakt bijna de helft (47,6%) uit van de totale aandelenportefeuille van Berkshire, tegen 6% eind 2016. Het is verantwoordelijk voor een groot deel van de waardestijging van de portefeuille in die periode. Buffett handhaafde zijn posities in beide bedrijven, evenals in een andere favoriet van hem: Bank of America. Een relatief klein belang in Amazon bleef eveneens ongewijzigd.

Toch flink wat wijzingen voor een buy-and-holdbelegger

Maar de laatste tijd is er ook sprake van verloop in de portefeuille van de doorgaans vasthoudende belegger. Sommige wijzigingen pakken erg goed uit, andere minder. De koop van aandelen Activision Blizzard blijkt een gouden greep te zijn geweest. In het vierde kwartaal van 2021 kocht Berkshire Hathaway voor het eerst Activision Blizzard, egenlijk net voordat Microsoft een bod deed op de maker van videogames. Een andere nieuwe en grote positie heeft Buffett opgebouwd in Nu, een Braziliaanse neobank.

Buffett bleef echter posities afbouwen in medicijnaandelen. Hij verkleinde zijn belang in Bristol-Myers Squibb en deed hetzelfde met AbbVie. Na vier jaar stapte hij zelfs volledig uit Teva Pharmaceuticals. In 2021 stapte Berkshire Hathaway uit Biogen, Merck en Organon, niet eens zo lang na de aanschaf. Dat gebeurde ook met Pfizer, Barrick Gold en enkele luchtvaartaandelen.

Lees ook: 3 kroonjuwelen van Warren Buffett

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.