Koopjesjagen of nog even wachten?

Door Belegger.nl op 23 juni 2022 08:15 | Views: 14.502

Koopjesjagen of nog even wachten?

Een bearmarkt trekt koopjesjagers aan. Bij een daling van de aandelenmarkt met meer dan 20% gaan beleggers op zoek naar goedkope aandelen. Maar Amerikaanse strategen waarschuwen dat aandelenbeurzen nog verder omlaag kunnen gaan.

Beleggers moeten misschien nog even geduld hebben, schrijft Reshma Kapadia voor Barron’s in een column op Marketwatch.

Winstrecessie is nog niet ingecalculeerd

Het enige dat we tot nu toe hebben gezien, is een daling van de multiples. Een winstrecessie is nog niet ingecalculeerd, zegt David Rosenberg (Rosenberg Research & Associates). Hij ziet een neerwaarts potentieel van 20% tot 30%. Rosenberg ziet overeenkomsten met de dotcomcrisis in 2000. Het begon met een bearmarket van drie jaar. In die tijd daalden de koerswinstverhoudingen van overgewaardeerde niveaus. In de fase daarna volgde een winstrecessie.

In de afgelopen 50 jaar was een marktdaling van 20% of meer elke keer de voorbode van een recessie, aldus Rosenberg. Hij denkt overigens dat de recessie al is begonnen. Aandelen bereiken gewoonlijk hun dieptepunt op ongeveer driekwart van een recessie. In dat geval liggen nog verdere dalingen voor de boeg.

Dit wordt geen gewone bearmarket. Het is geen financiële crisis. Het lijkt veel meer op de jaren 2000-2002, waarschuwt Rosenberg.

Regimewisseling

Niet iedereen denkt dat er al een recessie aan de gang is. Maar strategen van Deutsche Bank schreven onlangs te verwachten dat de S&P 500 vanaf zijn piek 35% tot 40% gedaald zal zijn als de recessie toeslaat.

Dat is een grotere daling dan gemiddeld. Jim Reid van Deutsche Bank rekent daarmee, omdat de overwaardering van aandelen nu extremer is dan in normale cycli. En deze recessie markeert een regimewisseling van decennia van dalende inflatie naar structureel hogere niveaus.

Pas de portefeuille aan, onder andere met obligaties

Een van de katalysatoren die nodig zijn om de bodem van de aandelenmarkt te bereiken, is een daling van de obligatierente. De geschiedenis leert dat het doorgaans om een daling van zo'n 160 basispunten gaat ten opzichte van de piek in de 10-jaars rente, aldus Rosenberg.

Er zijn maar weinig tekenen die erop wijzen dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren. Daarom stelt Rosenberg voor om in de tussentijd staatsobligaties te kopen; het is onwaarschijnlijk is dat aandelen de bodem zullen bereiken voor de rente daalt.

Zijn andere aanbeveling is om uit de portefeuille alles te snoeien dat gevoelig is voor de economie en in lijn met het BBP beweegt. Bij een dreigende recessie presteren basismaterialen, nutsbedrijven, master limited partnerships of gezondheidszorg beter. Cash is ook een alternatief, omdat het kan worden ingezet als de waarderingen nog verder dalen.

Te laat, te vroeg? Wachten dan maar

Nicholas Colas (DataTrek Research) ziet ook meer pijn in het verschiet. Hij analyseerde wat er gebeuren kan met de S&P500 als de bedrijfswinsten dalen. Bij een winstdaling van 15% zal de S&P500 richting de 3312 punten dalen. Vorige week sloot de graadmeter op bijna 3675 punten. Als de winst met 25% daalt, tot het niveau van 2018-2019, zou de S&P 500 rond de 2916 punten uitkomen en bij 28% winstdaling – typisch voor een recessie – komt de graadmeter uit rond de 2790 punten.

Volgens een oude beurswijsheid is het te laat om te verkopen en te vroeg om te kopen. Beleggers kunnen beter afwachten.

Lees ook: BlackRock koopt de dip niet

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront