7 tips bij cryptobeleggen

Door Belegger.nl op 24 juni 2022 08:00 | Views: 6.468

7 tips bij cryptobeleggen

Beleggen in crypto’s is populair, maar momenteel gaat de markt door een stormachtige periode heen. Men spreekt wel over een cryptowinter. Risico verlagen is een belangrijke factor bij beleggen, of je nu een beginner of een expert bent.

US News Money komt met 7 manieren waarop dat met crypto’s kan.

Steeds meer beleggers ruimen in hun portefeuille een plekje in voor crypto’s. Hoewel de cryptomarkt sinds het begin van het jaar een dalende trend vertoont, is de aantrekkingskracht groot vanwege de hoge prestaties in het verleden.

Het zijn speculatieve beleggingen die hun eigen unieke risico's met zich meebrengen. Net zoals met aandelen en obligaties, moet een belegger ook met deze beleggingen een strategie hebben. 

7 strategieën om de winst met cryptobeleggen te maximaliseren:

  • Kies de juiste opslag
  • Let op de liquiditeit
  • Maak gebruik van volatiliteit
  • Investeer alleen wat je je kunt veroorloven
  • Pak regelmatig je winst
  • Spreid voldoende
  • Beleg periodiek voor een gemiddelde aankoopkoers

Kies de juiste opslag

Bij het beheren van cryptomunten, staat veilige opslag bovenaan de lijst. Om je cryptocurrency veilig te houden, zijn er een paar manieren om het op te slaan. Digitale activa worden bewaard in warme (hot wallet) of koude (cold wallet) portemonnee.

Hot is een online opslag, en koud is een offline wallet, meestal op een harde schijf. Experts raden aan om het grootste deel van je cryptocurrency in een koude portemonnee op te slaan om te voorkomen dat hackers toegang krijgen. Een online wallet geeft wel de mogelijkheid om snel transacties uit te kunnen voeren. 

Let op de liquiditeit

Liquiditeit is belangrijk bij investeren in de cryptomarkt. Liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk een cryptobelegging kan worden ingewisseld voor contanten met behoud van zijn waarde, dus hoe makkelijk het is om in- of uit te stappen tegen de gewenste waarde.

Bitcoin is de meest liquide cryptocurrency op de markt. Je wilt geen asset kopen die misschien een groot potentieel heeft, maar waarin nauwelijks gehandeld wordt. Bij het meten van liquiditeit kan het handig zijn om te kijken naar het handelsvolume, of hoeveel cryptocurrency er is gekocht en verkocht, evenals naar de algemene interesse van beleggers in de munt.

Maak gebruik van volatiliteit

Crypto staat bekend om zijn rally's, maar het is ook berucht om zijn dalingen. De volatiliteit kan welkom zijn voor beleggers die op deze prijsschommelingen inspelen, maar voor langetermijnbeleggers kan de volatiliteit een probleem zijn. Het is een jonge markt, die gepaard gaat met speculatie en hype, wat kan kan leiden tot verhoogde volatiliteit.

Volatiliteit is eigenlijk goed voor het handelen in cryptocurrency, zegt Tally Greenberg (Allnodes). Belangrijk is wel om je risicotolerantie als belegger te kennen en goed op te letten wat er in de markt gebeurt door bijvoorbeeld het nieuws en blockchain-updates te volgen.

Investeer alleen wat je je kunt veroorloven

Net als bij traditioneel beleggen moet je een bedrag in crypto’s investeren dat je je kunt veroorloven te verliezen. Als je niet in staat bent om het potentiële volledige verlies van je crypto-investering te incasseren, betekent dit dat je je het risico van investeren in die cryptocurrency niet kunt veroorloven.

Een nieuwe belegger zou zo’n 5% van zijn inkomen moeten overwegen, een crypto-enthousiasteling kan gaan tot 10% van zijn inkomen, en een DeFi-expert of handelaar zou waarschijnlijk 20% of meer kunnen overwegen om te beleggen in crypto’s, zegt Yubo Ruan (Parallel Finance).

Pak regelmatig je winst

Experts zeggen dat cryptobeleggers vaak winst moeten nemen. Wanneer het tijd is om winst te nemen, doet zich vaak het dilemma voor dat de prijs van een cryptocurrency kan dalen of stijgen. Het is het beste om een duidelijke strategie te hebben voor het nemen van winst.

Veel mensen kopen en houden gewoon voor onbepaalde tijd en ze zijn overgeleverd aan nieuws, memes, of tweets van beroemdheden, merkt Greenberg. Bepaal een duidelijke reden en doelstellingen voor het verhandelen van crypto's en definieer je in- en uitstapmomenten.

Spreid voldoende

Wedden op één paard is geen gezonde strategie in de wereld van crypto. Een betere strategie om risico's te minimaliseren, is om te beleggen in een verscheidenheid aan munten en cryptoprojecten.

Greenberg zegt dat het belangrijk is om te spreiden over verschillende cryptocurrencies en blockchains, maar ook het internet der dingen, NFT’s en DeFi-projecten. Het kan ook door verschillende cryptocurrency exchanges te gebruiken. Diversificatie stelt cryptobeleggers in staat om zowel blootstelling te hebben aan relatief stabiele als speculatieve activa.

Beleg periodiek voor een gemiddelde aankoopkoers

Door een vast bedrag op een regelmatige basis te investeren in plaats van alles in één keer te beleggen wordt de aankoopkoers gemiddeld. Op deze manier dekken beleggers zich in tegen marktschommelingen.

Door periodiek te beleggen investeer je hetzelfde bedrag tijdens zowel bull- als bearmarkten. Het voorkomt ook emotie en kan helpen om vast te houden aan je langetermijnbeleggingsstrategie.

Lees hierna: Crypto-portefeuille opbouwen? 7 tips om te spreiden

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront