Beursexperts tippen Prosus, negatief over Just Eat Takeaway

Door Redactie op 4 juli 2022 16:30 | Views: 6.171

Beursexperts tippen Prosus, negatief over Just Eat Takeaway

Het optimisme onder beursexperts is verdampt, zo blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. De gifbeker bij Just Eat Takeaway is volgens hen nog niet leeg. Maar over Prosus en ASML zijn veel professionals wél te spreken.

Bij de peiling van vorige maand zagen de beursexperts het zonnig in. Onterecht, zo blijkt, want de AEX-index kelderde met maar liefst 7,5%. Daarmee gaat juni 2022 de geschiedenisboekjes in als de op 25 na slechtste beursmaand voor de AEX ooit (van de 475 maanden dat de index bestaat).

Pessimisme in juli terug van weggeweest

Het optimisme onder de experts blijkt van korte duur. Na de klappen van juni zien ze het een stuk somberder in. Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen, waaronder de renteverhogingen door centrale banken, oplopende rentes op tienjarige staatsobligaties en een dreigende recessie.

De stemming over juli is als volgt:

 • 30,0% is optimistisch (dat was vorige maand nog 50,8%)
 • 31,4% is neutraal (tegen 23,8% vorige maand)
 • 38,6% is pessimistisch (was 25,4%)
 • Saldo: -8,6% (was +25,4%)

Ook voor de rest van dit jaar zijn de experts somberder

Voor de rest van het jaar zijn de 70 deelnemende beursexperts even pessimistisch als voor deze beursmaand. De meeste experts verwachten niet dat de Oekraïne-oorlog snel opgelost zal zijn.

Dit zijn de verwachtingen voor de tweede jaarhelft:

 • 27,1%  is optimistisch (dat was vorige maand 36,5%)
 • 37,1% is neutraal (tegen 36,5% vorige maand)
 • 35,7% is pessimistisch (dat was 27,0%)
 • Saldo: -8,6% (was +9,5%)

Opvallende gelijkenis met de IEX Bull Bear Enquête

Deze omslag in het sentiment toont een opvallende gelijkenis met de IEX Bull Bear Enquête, waaraan 1.145 particuliere beleggers hebben deelgenomen. De zogeheten Bull/Bear Indicator dook deze maand onder de 50 punten: hij ging van 53,7 in juni naar 49,5 nu. Dat duidt op bearish sentiment.

Lees ook: IEX: Beleggersvertrouwen draait naar negatief in juli

Experts zetten hun kaarten vooral op Amerikaanse aandelen

Van Zeijl was ook benieuwd welke regio favoriet is bij de beleggingsexperts. Er waren vier antwoordmogelijkheden:

 • Pacific
 • Verenigde Staten
 • Opkomende markten
 • Europa

Maar liefst 40% vinkte de VS aan. Pacific volgde met 24% van de stemmen. Europa staat met 23% van de stemmen op de derde plaats. Hekkensluiter zijn de opkomende markten (13%).

Aandelenkeuzes juni: alle toppers in de min, en de floppers ook

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervanaf gebracht?

Er viel eigenlijk geen eer aan te behalen. Slechts drie aandelen uit de AEX-index hielden afgelopen maand droge voeten: KPN en Wolters Kluwer eindigden onveranderd en Prosus won maar liefst 29%, dankzij een grote inkoopactie van eigen aandelen.

Alle aandelen op het kooplijstje verloren terrein, en stevig ook. Per saldo daalde het rijtje toppers met 14%. Die deden het dus nog een stuk slechter dan de AEX.

De floppers daalden echter nóg forser, waardoor een fictief long/shortfonds afgelopen maand een kleine plus van 3,5% zou hebben opgeleverd.

Toppers juni
Rendement Floppers juni Rendement
ASML -15,0% Philips -14,3%
Aegon -17,0% Shell -11,1%
Heineken -7,3% Just Eat Takeaway -27,5%
ASMI -17,5% ArcelorMittal -28,2%
DSM -12,8% IMCD -6,3%

Keuzes voor juli: experts mikken op Prosus en ASML

Tot slot de keuzes voor juli. Welke aandelen maken volgens de beursexperts komende maand een kans en welke kunnen we beter uit de weg gaan?

De koersstijging van Prosus smaakt duidelijk naar meer, vinden de beursexperts. De techinvesteerder staat dan ook met stip op de eerste plaats van het kooplijstje. Ook ASML heeft nog steeds veel aanhangers, ondanks het koersverlies van 39% dit jaar. KPN en Unibail-Rodamco maken het rijtje toppers compleet.

De gifbeker van Just Eat Takeaway is nog niet leeg, zo vrezen de beleggingsprofs: dit aandeel voert het rijtje floppers aan. Dat geldt ook voor Philips en ArcelorMittal. Met Randstad en Adyen moeten we volgens de experts eveneens oppassen.

Ook hier zijn de professionals en particuliere beleggers het grotendeels met elkaar eens. Alleen over Unibail-Rodamco zijn de meningen verdeeld: bij de experts staat het vastgoedfonds in het rijtje toppers, terwijl de IEX-lezers het aandeel liever mijden.

Toppers juli
Saldo* Floppers juli Saldo*
Prosus 10 Just Eat Takeaway -10
ASML 7 Randstad -6
KPN 5 Philips -6
Unibail-Rodamco-Westfield 4 ArcelorMittal -5
    Adyen -5

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront