6 experts geven tips om een ton te beleggen

Door Belegger.nl op 11 augustus 2022 08:35 | Views: 22.779

6 experts geven tips om een ton te beleggen

Suzanne Woolley vroeg zes deskundigen waar in deze markt we ons geld het beste kunnen beleggen. Ze verschillen in hun aanbevelingen, maar zijn het allemaal eens dat er aantrekkelijke kansen zijn in de huidige markt. Op Bloomberg leest u hun adviezen.

Het cijferseizoen heeft tot nu toe beter dan verwachte resultaten opgeleverd en de Amerikaanse markt stijgt weer sinds het dieptepunt medio juni. Woolley vroeg zes vermogensadviseurs en strategen waar ze op dit moment 100.000 dollar in zouden investeren (de genoemde ETF's zijn verkrijgbaar in Nederland).

Victoria Greene kiest voor periodiek en defensief

Met een bedrag van zes cijfers zou Victoria Green (G-Squared Private Wealth) voorzichtig beginnen en het geld periodiek gaan beleggen. Het contante geld zou ze dan tijdelijk parkeren in ultra-short Treasuries, of een ETF daarvoor, zoals de SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF (BIL). Greene zou dan periodiek instappen in Amerikaanse largecap-aandelen van hoge kwaliteit.

De markt timen is nooit slim. Met de sterke Amerikaanse dollar focust ze op binnenlandse aandelen. Opkomende markten lijden onder een sterke dollar en Europa en Japan zijn economisch zwakker dan de VS. Haar keuze valt op het Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) en het Consumer Staples Select Sector SPDR Fund (XLP). Dan zou ze de SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP) toevoegen als de vraag op de energiemarkten aanhoudt.

Verder wil ze ook het Invesco S&P High Dividend Low Volatility ETF (SPHD) of het First Trust Morningstar Dividend Leaders Index fonds (FDL) overwegen om blootstelling te krijgen aan Amerikaanse large-caps van hoge kwaliteit en met een lage volatiliteit. Greene’s benadering is defensief, omdat het volgens haar nog te vroeg is voor tech, small-cap en opkomende markten. Vergeet bij de zoektocht naar kansen niet dat er op dit moment veel valstrikken voor waarde zijn. Er kan een reden zijn waarom een aandeel 70% is gedaald en het kan zeker nog verder dalen.

Greene’s strategie met ETF's: Een populaire ETF om blootstelling aan aandelen van hoge kwaliteit te krijgen is de Invesco S&P 500 Quality ETF (SPHQ) met 100 bedrijven met de hoogste kwaliteit binnen de S&P 500. 

Curtis Parry probeert het via private equity

In het verleden was er een drempel voor beleggers om in private equity te stappen. Door gebruik te maken van intervalfondsen, die vergelijkbaar zijn met open-end beleggingsfondsen omzeilen beleggers die drempels. 95% van de bedrijven in de VS zijn privé. Curtis Parry (Unique Wealth) werkt met grotere namen, zoals Carlyle Group, maar ook met enkele kleinere bedrijven, zoals Bow River Capital. Daardoor kan hij deelnemen aan zeer uiteenlopende deals.

Van de aandelenmarkten leert Parry het belang van spreiding. Historisch gezien hebben de private markten een zeer lage correlatie met de publieke aandelenmarkten. Nu de publieke aandelenmarkten het moeilijker hebben, heeft dit een impact op de waarderingen in de private sector, wat een kans biedt om te beleggen in de namen van morgen tegen de prijzen van gisteren.

Parry’s strategie met ETF's: er zijn eigenlijk geen ETF's voor private equity. Het dichtst in de buurt komen micro-caps, de iShares Microcap ETF (IWC) is de populairste van het stel en belegt in ongeveer 1800 aandelen. 

Lees ook: Waarom breed spreiden een must is 

Jerry Davidse sorteert voor op herstel met groeiaandelen

De S&P 500 is sinds de Tweede Wereldoorlog acht keer met 20% of meer gedaald over een periode van zes maanden. Telkens wanneer dit gebeurde, was de markt positief voor de volgende zes maanden met een gemiddeld rendement van 21,5%. Bovendien was de markt in alle zeven voorgaande keren positief voor de daaropvolgende 12 maanden met een gemiddeld rendement van 31,4%.

Jerry Davidse (Presilium Private Wealth) volgt een gedisciplineerde herbalanceringsstrategie en heeft tijdens de recente neergang ETF’s in groeiaandelen toegevoegd. Dit betrof vooral brede Amerikaanse aandelen-ETF's die dit jaar het meest zijn gedaald, waaronder Vanguard Growth (VUG), Vanguard Mid-Cap Growth (VOT) en Vanguard Small-Cap Growth (VBK). Deze strategie heeft Davidse in de afgelopen 20 jaar met succes toegepast tijdens neerwaartse markten en perioden van toegenomen volatiliteit. Hij houdt vooral van sectoren die heel innovatief zijn, zoals bijvoorbeeld de iShares Robotics & Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO). Ze zijn aanzienlijk gedaald ten opzichte van hun hoogtepunten en vormen een mooie kans voor optimistische langetermijnbeleggers.

Davidse’s strategie met ETF's: Techfondsen zijn hard getroffen door de neerwaartse markttrend, net als IRBO en andere op groei gerichte fondsen. Robotica en kunstmatige intelligentie ETF's hebben de afgelopen jaren veel belangstelling van beleggers getrokken.

Nadia Lovell zoekt de beste innovatieve spelers in veiligheid

De oorlog in Oekraïne zal een blijvend effect hebben. De focus komt meer te liggen op veiligheid en beveiliging. Denk daarbij ook aan voedselzekerheid, energiezekerheid en cyberveiligheid. Kansen variëren van bedrijven die zich bezighouden met gewaswetenschap tot bedrijven in machines, vermindering van voedselafval en koelopslag. Nadia Lovell (UBS Financial Services) adviseert kwaliteitsbedrijven die innoveren, solide managementteams hebben en een goed rendement op geïnvesteerd kapitaal bieden.

De oorlog versnelt de transitie naar duurzame energie. Ondernemingen die actief zijn in groene technologie, schone lucht en energie-efficiëntie, bevinden zich in een gunstige positie. Op korte termijn verwacht Lovell een toename van de uitgaven voor traditionele fossiele brandstoffen om de verstoorde balans tussen vraag en aanbod te verlichten. Het rendement op de vrije kasstroom en het dividendrendement voor een aantal energiebedrijven ligt hoger dan de S&P 500. Op het gebied van cyberbeveiliging blijft de noodzaak om data en systemen te beschermen toenemen. Ook daar is het van belang om de beste spelers te selecteren, met robuuste software die wendbaar is en zich snel aanpast.

Lovells strategie met ETF's: De First Trust Natural Gas ETF (FCG) volgt bedrijven die op de een of andere manier bij aardgas betrokken zijn. Het grootste deel van de portefeuille bestaat uit aandelen, maar een klein deel bestaat uit master limited partnerships. 

Lori Calvasina verwacht herstel van financials, tech-megacaps en smallcaps

Het belangrijkste punt dat Lori Calvasina (RBC Capital Markets) wil maken is: focus op groei en wees voorbereid op het herstel. De waarderingen van defensieve bedrijven zitten vergeleken met groei aan hun top. Dat zie je meestal bij marktbodems en als we die nog niet hebben gezien, zijn we er dichtbij. De vraag is of u als belegger genoeg blootstelling hebt aan sectoren die het goed doen wanneer de angst voor een recessie wegebt.

Na een bodem presteren financials, tech-megacaps en smallcaps over het algemeen goed. Financials presteren vaak ondermaats bij een recessie, maar halverwege is er een kentering en doen ze het zeer goed. Banken kunnen zich in een zeer sterke positie bevinden als slechtere economische scenario’s vermeden kunnen worden.

Verder wijst Calvasina op 'saaie' megacaps, zoals winstgevende halfgeleider-, software- en hardwarebedrijven. Technologie heeft ook de neiging om minder goed te presteren tijdens een recessie, om dan halverwege de recessie van de bodem op te veren. Bij small-caps bieden recessies doorgaans koopkansen. De sector piekt vóór recessies, presteert ondermaats tijdens recessies en begint halverwege de recessie beter te presteren dan large-caps. 

Calvasina’s strategie met ETF's: Een ETF met de meest winstgevende, cashrijke small-caps is de Pacer US Small Cap Cash Cows 100 ETF (CALF). Deze ETF heeft het dit jaar beter gedaan dan de iShares Russell 2000 ETF (IWM)

Charlie Dunn wil verdienen aan revolutionaire gentechnologie

Er is veel te doen rond autonoom rijden, elektrische voertuigen en kunstmatige intelligentie, maar een gebied dat echt interessant is en een beetje over het hoofd wordt gezien is gentechnologie. Er zijn exchange-traded funds gefocust op gen-onderzoek, zoals het Ark Genomic Revolution ETF (ARKG). Deze technologie zou net zo revolutionair kunnen zijn als elektrische voertuigen en AI, zo niet meer.

Wel is het belangrijk voor een belegger om te overwegen of hij ethische bezwaren heeft tegen sommige van de dingen die op dit gebied gebeuren. Dunn adviseert eerder een fondsbenadering dan te proberen een individueel bedrijf te kiezen, omdat het risico dan gespreid is. Ook belangrijk in deze controversiële sector is, is om te kijken in welke sectoren een fonds belegt. Als u een afkeer hebt van het bewerken van genen, kunt u beter een fonds vermijden dat u daaraan blootstelt en een fonds zoeken dat zich meer richt op gentherapie of DNA-sequencing. Over het algemeen zegt Dunn dat niet meer dan 5% tot 10% van een portefeuille in alternatieve activa mag zitten, en niet meer dan 2% tot 5% in iets dat zo specifiek is als dit.

Dunns strategie met ETF's: Er zijn nu meerdere ETF's die in gentechnologie beleggen. ARK lanceerde de eerste en bevat een mix van biotech-, gezondheidszorgproduct- en dienstverlenende bedrijven. De ETF heeft 2,8 miljard dollar aan activa en een vergoeding van 0,75%. Voor wie op zoek is naar een iets goedkopere optie, is er de iShares Genomics Immunology and Healthcare ETF (IDNA).

Bekijk ook: Niets doen is vaak het beste

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront