3 Europese aandelen met aantrekkelijke waarderingen

Door Belegger.nl op 16 september 2022 12:00 | Views: 13.805

3 Europese aandelen met aantrekkelijke waarderingen

Morningstar bekijkt maandelijks de Morningstar European Market Large Mid Cap Index en selecteert daaruit de namen met de aantrekkelijkste waarderingen. Dit zijn de meest ondergewaardeerde aandelen voor september.

Momenteel noteert de Morningstar Europe Market Large Mid Cap Index tegen een korting van 16% ten opzichte van de fair value. Daarmee geldt de markt als ondergewaardeerd. Op relatieve basis vormen nutsbedrijven de duurste sector, die noteert tegen een korting van 9%. De sector cyclische consumentengoederen is het goedkoopst, met een discount van 31%.

Morningstar wijst voor deze maand een aantal nieuwkomers op de lijst aan, waarvan wij er drie uit pikken: Philips, Credit Suisse en Volkswagen. We voegen daarnaast de meningen van de analisten van de IEX Beleggersdesk toe.

Philips

De medische beeldvormings-apparatuur van Philips is wijd verbreid in de zorgsector en de ruime aanwezigheid ervan in ziekenhuizen maakt cross-selling mogelijk. Nieuwe producten kunnen zo sneller succesvol geïntroduceerd worden dan bij kleinere spelers. Philips is markleider in groeimarkten als slaapapneu-apparaten, maar ook op het gebied van elektrische tandenborstels zijn er nog onontgonnen markten. Daarbij zijn er slimme desinvesteringen gedaan, zodat het concern minder log en inefficiënt wordt. Het maakt het voor beleggers duidelijker waar de toekomstige groei en kasstromen vandaan gaan komen, stelt Morningstar.

Maar hoe zit het dan met de problemen rondom de slaapapneu-apparaten, die slecht en mogelijk zelfs schadelijk werken? Afgelopen week kwam de VEB zelfs met een claim richting Philips, omdat Philips al vanaf 2015 van de problemen geweten zou hebben en pas jaren later actie ondernam. 

Volgens IEX-analist Niels Koerts is onwaarschijnlijk dat er voor miljarden geschikt gaat worden. "Er zijn nog veel onduidelijkheden, over de financiële gevolgen, maar ook over de mogelijke gezondheidsschade. De claim heeft meer weg van een publiciteitsstunt."

Volgens hem zit er, voor beleggers die oog hebben voor de lange termijn, nog steeds potentie in Philips. "Er zit wel degelijk waarde in het aandeel en het is aantrekkelijk geprijsd." Lees hier de volledige IEX Premium-analyse.

Credit Suisse

Morningstar wijst op de succesvolle omvorming van de Zwitserse bank naar een vermogensbeheerder met een aanvullende zakenbank. Dit zal de winstgevendheid ten goede komen en ook voor stabielere resultaten zorgen. Want de laatste jaren werd het businessmodel en de resultaten nogal onduidelijk. Nu komt het grootste gedeelte van de winst uit de stabiele private banking-tak en vermogensbeheer, aangevuld met lokaal zakenbankieren op de Zwitserse thuismarkt.

IEX-analist Martin Crum is wat voorzichtig met het aandeel. "Credit Suisse is afgeslankt, maar ook best zwaar aangeslagen. De nieuw aangetreden topman wacht een pittige klus om de bank weer in rustiger vaarwater te krijgen. Maar we zien zeker kansen en waarde in het aandeel. Het uitkijken is nu naar de strategische update, die voor 27 oktober op de planning staat." Lees meer in de IEX Premium-analyse van Credit Suisse.

Volkswagen

De Duitse autofabrikant Volkswagen is conservatief gefinancierd en is daardoor goed gepositioneerd om de negatieve effecten van de pandemie en het tekort aan chips te doorstaan. Het bedrijf is in grote delen van de wereld aanwezig en dat biedt groeikansen, omdat opkomende landen harder groeien dan de volwassen markten. Ook de brede range aan modellen, van gezinsauto’s tot aan bedrijfswagens, maakt het concern robuust. 

Martin Crum vindt het aandeel ook ondergewaardeerd. “Daar is zo ongeveer iedereen in de financiele wereld het wel over eens. Het geldt voor meer autofabrikanten en er zijn ook wel goede redenen voor: de energiecrisis, chiptekorten en een recessie.”

Op het moment ligt de focus van de markt bij Volkswagen helemaal op de verwachte beursgang van Porsche. "Die kan wel iets van de onderwaardering van Volkswagen afschaven, maar beleggers hoeven geen wonderen te verwachten. We wachten nog op gedetailleerder nieuws over de Porsche-beursgang." Lees hier de laatste IEX Premium-analyse van Volkswagen.

Lees ook: Een Warren Buffett-aandeel om voor altijd vast te houden

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront