'Recessie of niet, voor aandelen lonkt een aantrekkelijke opmars'

Door Redactie op 27 oktober 2022 09:45 | Views: 16.353

'Recessie of niet, voor aandelen lonkt een aantrekkelijke opmars'

Recessie of geen recessie, voor de aandelenmarkten lonkt een aantrekkelijke opmars, die kan aanhouden tot eind 2023. Dat stelt Luke Lango, analist van InvestorPlace. Daarom heeft hij de afgelopen dagen maar flink ingekocht op de aandelenmarkt.

In dit artikel vertelt hij ons meer over zijn gedachten daarachter.

Iedereen heeft het tegenwoordig over een recessie. Desondanks koos Lango ervoor om op koopjesjacht te gaan. Hij spreekt van de grootste kooplust sinds het dieptepunt van de coronapandemie in maart 2020. 

Kooplust is gewekt, nieuwsgierigheid ook

Waarom deze koopdrang? Omdat volgens zijn wiskundige analyse aandelen al een recessie hebben ingeprijsd. Sterker nog, de cijfers suggereren dat zelfs als een recessie toeslaat in 2023, aandelen de komende 12 maanden flink zullen stijgen.

De analist gunt ons een diepere blik in zijn overwegingen. Uiteindelijk zijn er maar twee dingen die aandelen echt beïnvloeden: de winst en de multiple die beleggers bereid zijn te betalen voor deze winst. Wiskundig gesproken: 

winst x koerswinstverhouding = aandelenprijs

Om te begrijpen hoe een recessie de aandelenkoersen kan beïnvloeden, moeten we dus begrijpen hoe een recessie de winsten en multiples zal beïnvloeden. 

Impact op de winst

Recessies hebben altijd een negatief effect op de winst. Maar de omvang van het effect varieert sterk. Uit onze historische analyse blijkt dat er drie soorten winstrecessies zijn:

  • Oppervlakkig: de winst per aandeel daalt met zo’n 10%
  • Gematigd: de winst per aandeel daalt met 20%
  • Diep: de winst per aandeel daalt met meer dan 40%

Volgens Lango’s kansberekening, gebaseerd op de macro-economische factoren, is een lichte recessie in 2023 het meest waarschijnlijk. Een gematigde recessie is enigszins waarschijnlijk en een zware recessie is zeer onwaarschijnlijk.

De winst per aandeel van de S&P 500 zal dit jaar eindigen op gemiddeld 225 dollar. Dat betekent dat bij een oppervlakkige recessie de winst per aandeel in 2023 daalt tot ongeveer 200 dollar, terwijl een gematigde recessie de winst per aandeel in 2023 zou doen dalen tot 180 dollar. Volgens Lango zijn beide scenario’s al volledig ingeprijsd.

Impact op multiples

Geloof het of niet, maar recessies hebben volgens Lango doorgaans een positief effect op aandelenmultiples. Dat komt omdat een recessie een periode van langdurige economische krimp markeert.

In zulke tijden heeft de Fed de neiging de rente te verlagen. En beleggers trekken meestal naar risicoloze beleggingen zoals de Amerikaanse staatsobligaties. Als gevolg daarvan daalt het rendement op het schuldpapier. Aandelenmultiples zijn omgekeerd evenredig met de rente op staatsobligaties. Dus als de rente daalt, stijgen de aandelenmultiples.

Waarom zou het deze keer anders zijn?

Uit de historische data blijkt dat telkens als de winst per aandeel van de S&P 500 daalt tijdens een recessie, de koerswinstverhouding van de S&P 500 de neiging heeft te stijgen tot 23X tot 30X. Dit gebeurde eind jaren tachtig, begin jaren negentig, begin jaren 2000, 2008 en 2009 en 2020. En waarom zou het deze keer anders zijn?

Bij een conservatieve benadering zou de koerswinstverhouding van de S&P 500 in 2023 dus kunnen stijgen tot 23X als er een recessie komt en de winst daalt. Bij een oppervlakkige recessie impliceert een multiple van 23X op bij een winst per aandeel van 200 dollar een koersdoel voor de S&P 500 van 4600 punten. Dat ligt zo’n 25% hoger dan het huidige niveau.

In het geval van een gematigde recessie impliceert een multiple van 23x bij een winst per aandeel van 180 dollar nog altijd een 10% hoger koersdoel van 4140 punten voor de S&P500. De aandelenmarkt heeft een oppervlakkige of een gematigde recessie al volledig ingeprijsd. Als een van beide scenario’s werkelijkheid wordt in 2023, ligt er nog steeds ruimte voor aandelen om te stijgen.

Disclaimer: het kan ook een diepe recessie worden

Het enige risico is een diepe recessie in 2023. In dat zwartste scenario zouden de aandelenkoersen verder dalen. Maar gezien de kracht van de consument, de arbeidsmarkt en de bedrijfsbalansen acht de analist de kans op een diepe terugval in 2023 zeer klein.

Zelfs zo klein, dat Lango ervan overtuigd is dat aandelen volgend jaar waarschijnlijk een grote opleving zullen kennen, zelfs als er een recessie komt. Dit verklaart zijn kooplust.

Een recessierally voor intelligente beleggers

Een beurswijsheid zegt dat de intelligente belegger iemand is die hoog verkoopt aan optimisten en laag koopt van pessimisten. En er zijn nu veel beleggers die pessimistisch zijn en roepen dat de aandelen tot nul zullen dalen. Dit is de tijd waarin de intelligente belegger opstaat en koopt van die pessimisten. Over een jaar of twee, als de aandelenmarkt meer dan 50% is gestegen vanaf het dieptepunt, kunnen die aandelen weer verkocht worden aan diezelfde beleggers, als ze weer optimistisch zijn geworden.

Zo intelligent gaat Lango te werk. Het beleggerssentiment bereikte de afgelopen twee weken een piek in angst, dat was de tijd om agressief te kopen. De nieuwe aankopen stijgen nu al en Lango denkt dat dit nog maar het begin is. 

Vergeet alleen de disclaimer niet. Een diepe recessie kan het feest bederven.

Zie ook: Waar liggen de kansen bij een dreigende recessie?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.