Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Wat is BRX20-24h index en wat betekent # en ^ in het realtime koersenoverzicht?

14 Posts
Minneke poes
1
Hallo, wat is BRX20-24h index en wat betekent # en ^ in het realtime koersenoverzicht?
Leefloon
1
Noem er vooral niet bij waar iets werd gezien...

Zonder verduidelijkingen is mijn gokje: Bruxelles 20, 24 heurs. Oftewel een berekende virtuele BEL 20-index na sluitingstijd van Euronext Brussel, met koersen van sommige andere beurzen. BUD in plaats van ABI, bijvoorbeeld.

De betekenis staat bij mij 2x onderaan. Onderaan de tabel, en onderaan de pagina: "Index indications calculated real time".
Minneke poes
1
@Leefloon: Die BRX20-24h index staat hier rechts op het scherm in het realtime koersenoverzicht van Beursduivel.be. Het bevat dezelfde bedrijven als de BEL20, met dezelfde koersen. En toch zijn grafiek en koers van beide indexen anders. En ook andere 24h indexen zoals IEX25-24h en AMS25-24h vind je hier op Beursduivel.be terug. Het is alleen niet duidelijk wat er mee bedoeld wordt.
O.K. "Index indications calculated real time", dat had ik ook al gezien, maar wat betekent dat m.b.t. de realiteit? Hoe wordt dat berekend?

m.a.w. Hoe worden die muisjes gevangen?
Minneke poes
1
@Leefloon: Op IEX.nl, waar dit forum ook verschijnt (blijkbaar de moeder-site van Beursduivel.be), vind je ook nog LDN100-24h rechts op de home-pagina onder de tab 'Markt vandaag'.

Ter info: De eveneens onduidelijke AEX GR is de return index (Gross Return) van de AEX (die een prijs index is). Ook die info vind ik op de genoemde websites niet terug. :-(
Leefloon
0
quote:

Minneke poes schreef op 26 mei 2020 15:36:

De eveneens onduidelijke AEX GR is de return index (Gross Return) van de AEX (die een prijs index is). Ook die info vind ik op de genoemde websites niet terug. :-(
De AEXGR is een index van Euronext, compleet met ISIN-code, dus niet een soort eigen indexservice van een koersenboer of redactie. Voor de BEL20 is de gebruikelijke, officiële GR-variant overigens de BEL2I: live.euronext.com/en/product/indices/...
Leefloon
1
quote:

Minneke poes schreef op 26 mei 2020 14:41:

Het bevat dezelfde bedrijven als de BEL20, met dezelfde koersen. En toch zijn grafiek en koers van beide indexen anders.

O.K. "Index indications calculated real time", dat had ik ook al gezien, maar wat betekent dat m.b.t. de realiteit? Hoe wordt dat berekend?
Logisch, bijvoorbeeld door een technische beperking (vaste samenstelling van de BEL20, dus een carbon copy van de BEL20), of bijvoorbeeld doordat IEX geen abonnement heeft om alle gebruikte koersen van alle gebruikte beurzen te mogen publiceren, of bijvoorbeeld omdat koersen lastig real-time in EUR zijn te converteren. Vergeet die samenstellingspagina dus maar; het is een BEL20 die ook meebeweegt wanneer Euronext Brussel is gesloten. Met BUD als voorbeeld, de Amerikaanse notering van een indexzwaargewicht.

Mogelijk dat officiële indexen op de zoveel seconden worden berekend, maar dat beekenen kan een koersenboer ook doorlopend doen. Wordt de BEL 20 om de 15 seconden berekend, en stort de BEL 20 om 15:30:01 uur met 2% in , dan rekenen handelaars ook een eigen BEL20 uit om jou 14 seconden voor te zijn wanneer jij wacht op de officíële daling. Je zou dus intraday standen van een index te zien kunnen krijgen die achteraf niet terug te vinden als officiële stand. Bijvoorbeeld doordat de beurs om 15:30:14 uur dat diapje van 2% meteen weer goedmaakte.

Anders gesteld: wanneer handelaars weten dat de index met 10 punten kan gaan zakken, dan gaan ze zelf doorlopende de index berekenen, en gaan niet passief wachten op de officíële daling.

Vermouth ik; ik ben niet de klantenservice van Beursduivel c.q. de IEX groep...
Leefloon
1
quote:

Minneke poes schreef op 26 mei 2020 15:36:

LDN100-24h
De 24 heures bij BRX van Bruxelles was uiteraard een bij Bruxelles (BRX) passend grapje. In Londen zal het hours zijn, en in Bruxelles mogelijk ook...
Leefloon
1
quote:

Minneke poes schreef op 26 mei 2020 14:41:

AMS25-24h vind je hier op Beursduivel.be terug. Het is alleen niet duidelijk wat er mee bedoeld wordt.
Ws. ongeveer hetzelfde als bvb.: www.wallstreetweb.nl/aex_fondsen_in_N...
Minneke poes
1
- Op Beursduivel.be staan BEL20 en BEL20-24h na elkaar in de lijst met belangrijkste indexen. En ook tijdens de openingsuren in Brussel hebben ze een verschillende koers. Vreemd toch?
- Op Euronext is er geen handel buiten de beursuren. Als een beurs met nabeurshandel (Frankfurt, Londen, New York, etc.) de BEL20 kopieert naar een BRX20-24h wat is dan het nut om die bij de belangrijke indexen te tonen? En wat wordt er dan aan 'berekend'?
- Wat is trouwens het verschil tussen # en ^ ?

Ik had verwacht dat een IEX- of Beursduivel redacteur duidelijkheid zou kunnen scheppen... maar blijkbaar zijn ze niet aanwezig in deze 'Koffiekamer'. Misschien hangen ze allemaal aan de toog in de 'Whiskey-bar'. ;-)

Weet iemand waar deze lui te bereiken zijn? (liefst nuchter) ;-) ;-) ;-)
Leefloon
1
quote:

Minneke poes schreef op 27 mei 2020 10:43:

- Op Beursduivel.be staan BEL20 en BEL20-24h na elkaar in de lijst met belangrijkste indexen. En ook tijdens de openingsuren in Brussel hebben ze een verschillende koers. Vreemd toch?
Een AEX in New York kan bijvoorbeeld alleen tijdens Amerikaanse beursuren worden bijgehouden, en heeft tijdens de echte AEX-uren minder toegevoegde waarde. Bij de BEL 20 staat er nu echter 2x een BEL 20, beide met dezelfde stand (al eerder bekeken, en zojuist weer). Je afvraag is dus gebaseerd op oneigenlijke gronden, als je het al zinvol vindt om 2x dezelfde index onder elkaar te zien..

Wat er wordt berekend is uiteraard een virtuele index, en ik denk dat je nu langzaam een beetje aan het "overvragen" bent. Des te meer materiaal, des te meer vragen.
Minneke poes
1
Ik vrees dat u niet goed gekeken hebt. De koersen van BEL20 en BRX20-24h wijken constant af.
En ik vrees ook dat je te snel conclusies trekt zonder de zaak te bestuderen en te begrijpen.

Laten we deze onnuttige discussie maar stoppen.
ffff
1
Minneke poes,

Heb deze gedachtenwisseling goed gelezen en vooral de toch diepgaande uitleg van Leefloon. Het is blijkbaar allemaal toch nog wat ingewikkelder dan een mens op het eerste gezicht denkt.

Maar de serieuze vraag die bij mij opkomt is: Waarom maakt U zich daar zo druk om? Mij interesseert het om te weten waarom U zich daar zo ontzettend in verdiept en waar U dan als het ware gehinderd wordt. Uiteindelijk zijn alle indices cijfers die iedere seconde veranderen en dan zie ik niet zo in waarom je als "gewone belegger" je daar zo in moet verdiepen en laat staan je druk om maken.

Is het niet gewoon een puur academische kennis om te weten waar de verschilletjes liggen en wat heb je daar dan aan?

Ben eigenlijk benieuwd naar het antwoord.

Peter
Leefloon
0
quote:

Minneke poes schreef op 27 mei 2020 11:02:

Ik vrees dat u niet goed gekeken hebt. De koersen van BEL20 en BRX20-24h wijken constant af.
En ik vrees ook dat je te snel conclusies trekt zonder de zaak te bestuderen en te begrijpen.

Laten we deze onnuttige discussie maar stoppen.
Je verzint maar wat, indexen hebben geen koersen, ze wijken nu inderdaad af, ik heb toch echt ook 2x (toevallig?) eenzelfde stand gezien, ik bestudeer in deze niets, begrijp het al in voldoende mate, en wenst je sterkte met wat je allemaal vreest.

Dat maak ik zelf wel uit. Met, bij deze, voor geïnteresseerden nog de inhoudelijke toevoeging dat de iets afwijkende naamdelen BRX20 en IEX25 ermee te maken zullen hebben dat Euronext eigenaar is van de indexnamen BEL en AEX. Vandaar dus net iets andere fantasienamen. De afwijkingen in standen kunnen ermee te maken hebben dat er doorlopend buitenlandse koersen worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat het weinig nut heeft om 2x onder elkaar dezelfde index te vermelden, en de indexsamenstelling van de BXR en IEX dan minstens 2x per moet worden veranderd.

Voor de wat minder interessante details of verantwoording verwees al door naar IEX; ik ga geen enkele moeite doen om de IEX25-24h in detail te analyseren, en veronderstel lui dat dat vergelijkbaar is met een "AEX in New York" en/of met van futures afgeleide standen.
Leefloon
1
quote:

ffff schreef op 27 mei 2020 11:49:

Is het niet gewoon een puur academische kennis om te weten waar de verschilletjes liggen en wat heb je daar dan aan?
Het kan ook een beetje aan de communicatiestijl liggen, waar betrokkene mss. niet op wil worden gewezen. Gekrenkte trots? Niks ernstigs, who cares, maar het begon al met "iets" dat "ergens" stond. Daarna krijgt het een beetje het effect van "mag ik iets vragen". Geef je antwoord, volgt er telkens een bijna maximale hoeveelheid vervolgvragen met een soms inderdaad twijfelachtig belang. Ik verwees al door naar IEX, voor wie echt wil weten wat er hoe en wanneer en waarom wordt gebruikt en waarom er daarachter dan wel of geen al 2x op de pagina uitgelegd tekentje staat. Wie er genoeg belang aan hecht, die rekent ws. zelf allang virtuele indexen uit of gebruikt(e) een website die wel een berekening laat zien, inclusief wisselkoersen en dergelijke. Academische vragen vind ik niet erg, iemand zou er zowaar van kunnen opsteken waarom het BRX20 en IEX25 heet, maar "overvragen" met een twijfelachtig nut werkt online zogezegd wat minder dan met een praatstoel en getracteerd bier. Dan gaat het al snel op zeuren lijken, en later zelfs op aanvallen kan lijken (door de schijn van iets te zoeken dat iemand niet tot in het allerlaatste, triviale detail weet). Het werd m.i. iets te triviaal...
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

AEX 882,63 +12,36 +1,42% 26 apr
AMX 914,42 -2,12 -0,23% 26 apr
ASCX 1.198,74 +7,95 +0,67% 26 apr
BEL 20 3.874,87 +16,93 +0,44% 26 apr
Germany40^ 18.177,90 +260,62 +1,45% 26 apr
US30^ 38.211,61 0,00 0,00% 26 apr
US500^ 5.095,29 0,00 0,00% 26 apr
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00% 26 apr
Japan225^ 38.345,55 0,00 0,00% 26 apr
WTI 83,64 0,00 0,00% 26 apr
Brent 87,99 0,00 0,00% 26 apr
EUR/USD 1,0697 +0,0004 +0,04% 22:55
BTC/USD 63.490,70 -489,17 -0,76% 02:21
Gold spot 2.337,95 0,00 0,00% 26 apr
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
ASMI 623,800 +42,200 +7,26% 26 apr
ASML 858,800 +25,100 +3,01% 26 apr
PROSUS 31,625 +0,815 +2,65% 26 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
IMCD 141,700 -7,300 -4,90% 26 apr
ABN AMRO BANK N.V. 15,210 -0,665 -4,19% 26 apr
BESI 130,400 -5,600 -4,12% 26 apr

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront