De beursstorm doorstaan: J.P. Morgan biedt houvast met 5 tips

Door Belegger.nl op 28 september 2022 13:10 | Views: 15.248

De beursstorm doorstaan: J.P. Morgan biedt houvast met 5 tips

De oplopende inflatie, stijgende rente, energiecrisis en angst voor een recessie leiden tot wilde achtbaanritten op de beurs. Dat is natuurlijk zenuwslopend voor beleggers, maar biedt ook kansen, volgens J.P. Morgan Private Bank. De bank biedt houvast met tips en geruststellende gedachten.

David Agie de Selsaeten, Managing Director bij de Amerikaanse zakenbank in Amsterdam, deelt er vijf.

1. Blijf belegd

Forse koersdalingen kunnen beleggers slapeloze nachten bezorgen, maar de markt is tot nu toe van elke dip hersteld en weer opgeklommen tot nieuwe hoogtepunten.

Sinds 1980 zijn er 51 dagen zijn geweest waarop de S&P 500-index in één handelsdag met meer dan 4% omlaag denderde. Hiervan vonden er 21 plaats tijdens de kredietcrisis van 2008/2009 en nog eens negen in 2020. Toch heeft de beurs daarna altijd weer de weg omhoog gevonden.

Zoals u in de onderstaande grafiek kunt zien, volgen de beste beursdagen vaak vlak na de meest dramatische dagen. Deze loopt u mis als u na een koersdreun uitstapt.

Daarom adviseert Agie de Selsaeten - onder het motto 'wie geschoren wordt, moet stil blijven zitten' - om niet in paniek naar de uitgang te rennen, maar het mogelijke herstel af te wachten.

2. Staar u niet blind op kortetermijnrendementen

De hoge inflatie en renteverhogingen door centrale banken hakken er momenteel behoorlijk in bij beleggers. Afgelopen jaar is een portefeuille met 60% Amerikaanse aandelen en 40% Amerikaanse obligaties met 12,4% gedaald.

Maar op de langere termijn ziet het plaatje er een stuk beter uit:

  • het rendement over de afgelopen 2 jaar bedraagt 5,8%, ofwel 2,9% op jaarbasis
  • over de afgelopen 3 jaar: 6,2% op jaarbasis
  • over de afgelopen 5 jaar: 7,3% op jaarbasis
  • over de afgelopen 10 jaar: 8,4% op jaarbasis

3. Kies voor een gediversifieerde portefeuille

Hoewel de markten slechte dagen, weken en zelfs jaren kennen, leert de geschiedenis dat de kans op verliezen over langere perioden kleiner is. Dit geldt vooral voor gediversifieerde portefeuilles.

Op de aandelenmarkten kan het soms behoorlijk stormen. De zogeheten voortschrijdende 12-maands rendementen op aandelen lopen sinds 1950 uiteen van +60% tot -41%. Maar kijken we naar een mix van 50% aandelen en 50% obligaties, dan zijn de uitslagen in het rendement een stuk kleiner. Die bandbreedte wordt nóg kleiner naarmate u langer belegd bent.

Zie ook de column van Martine Hafkamp: Het juiste instapmomentOpvallend is ook dat de mixportefeuille van 50% aandelen en 50% obligaties in de afgelopen zeventig jaar in geen enkele periode van vijf jaar een negatief rendement op jaarbasis heeft behaald.

4. Uiteindelijk herstellen markten zich

De S&P 500 is inmiddels zo'n 25% verwijderd van het hoogtepunt van 4.800 punten van begin januari. Toch is het volgens J.P. Morgan Private Bank geen mission impossible om weer naar die oude top te komen.

Stel dat dit nog drie of vier jaar duurt, dan moet de S&P 500 jaarlijks met respectievelijk 9% of 7% stijgen. Dat ligt redelijk in de buurt van de historische gemiddelden.

5. Er zijn altijd interessante beleggingen te vinden

Tot slot wijst J.P. Morgan Private Bank erop dat een dip ook aantrekkelijke instapmogelijkheden kan bieden.

Zo vormen staatsobligaties volgens de vermogensbeheerder een buffer bij economische tegenwind. Stel dat er in de VS een recessie plaatsvindt en het rendement op de 10-jaars Treasury (Amerikaans schatkistpapier) daalt van ongeveer 3,50% naar 2,50%, dan zullen volgens J.P. Morgan Private Bank Amerikaanse investment-grade obligaties (de minst risicovolle bedrijfsobligaties) met circa 11% kunnen renderen. Stijgt het rendement op de 10-jaars Treasury, dan is het rendement naar verwachting vlak.

Ook in midcap-aandelen ziet J.P. Morgan Private Bank interessante instapkansen. De huidige waarderingen liggen ruim onder het gemiddelde van de lange termijn en compenseren beleggers voor een mogelijke daling van de winstverwachtingen met 25%.

"In turbulente tijden is het voor beleggers van belang om hun belangrijkste beleggingsprincipes niet uit het oog te verliezen en te overwegen in te spelen op de kansen die de markt biedt", concludeert Agie de Selsaeten.

Lees hierna: 4 tips van Charlie Munger voor tijdens bearmarkten

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront