'Apple en Tesla laatste bastions van hoop voor particuliere beleggers'

Door Belegger.nl op 30 september 2022 08:10 | Views: 8.063

'Apple en Tesla laatste bastions van hoop voor particuliere beleggers'

Beleggers moeten de koersontwikkeling van Apple en Tesla op de voet volgen, want als deze publieksfavorieten zwaar verliezen, kan dat de capitulatie van particuliere beleggers inluiden. 

Dat schrijft MarketWatch.

Kanarie in de kolenmijn

Het sentiment en de harde data zijn de afgelopen twee weken verder verslechterd, waardoor de kans op een capitulatie van particuliere beleggers (of retail-capitulatie) aanzienlijk toeneemt als de verkoopgolf zich verdiept uit vrees voor een verergerende wereldwijde crisis, schrijven Marco Iachini, Giancomo Pierantoni en Lucas Mantle in een notitie van Vanda aan hun klanten.

De beurslievelingen Tesla en Apple fungeren als een kanarie in de kolenmijn voor analisten van Vanda Research. 

Koersdaling Apple

Apple daalde onlangs fors op berichten van Bloomberg, dat het bedrijf plannen om de productie van zijn nieuwste iPhones te verhogen laat varen vanwege een tegenvallende vraag. Op jaarbasis verloor het aandeel Apple al 18%, terwijl Tesla ongeveer 20% heeft ingeleverd.

Het jaarverlies van de S&P 500 is iets hoger en staat op 23% omdat beleggers werden overspoeld door zorgen over een wereldwijde recessie als gevolg van een krapper monetair beleid, terwijl een oorlog in Europa de grondstoffenprijzen al maanden opdrijft.

Retail Capitulatie Index

Vanda introduceerde een nieuwe Retail Capitulation Index (RCI), die volgens het researchbureau enkele rode vlaggen aangeeft. De kans op een retail capitulatie is groot als een wereldwijde crisis leidt tot een aanzwellende verkoopgolf.

De kans dat particuliere beleggers de handdoek in de ring gooien is de afgelopen weken sterk toegenomen, vooral tijdens de meest recente handelsdagen, stellen de specialisten van Vanda.

Bekijk ook: Mobius: koop pas aandelen als bitcoinbeleggers de handdoek in de ring gooien

Beurslievelingen kunnen uit de gratie raken

Volgens Vanda concentreren particuliere beleggers sinds 16 augustus het grootste deel van hun aankopen in Apple en Tesla, die verrassend beter presteerden dan de brede benchmarks, ondanks de vijandige macro-omgeving. 

Wat zit er achter die instroom? Zoals Vanda het ziet, blijven institutionele beleggers op hun hoede voor het shorten van Tesla omdat ze in het verleden hun vingers daaraan gebrand hebben. En professionals zijn waarschijnlijk ook zware kopers van Apple omdat het een defensief aandeel is.

Het risico is dat de ommezwaai van Apple in zijn productieplannen kan leiden tot een aanzienlijke afbouw van posities, waardoor Tesla wordt meegesleurd door tweede-ronde-effecten.

Wanneer gaat de handdoek in de ring?

De specialisten van Vanda schatten dat de gemiddelde retailportefeuille zwaar overwogen is in FAANGTM, waarbij Apple en Tesla alleen al zijn goed voor 34% van de holdings. Elke aanzienlijke terugval in die koersen kan de toch al slechte year to date-prestatie nog verergeren, waardoor de particuliere beleggers uiteindelijk de handdoek in de ring willen gooien en capituleren.

Omdat de weg naar capitulatie doorgaans plotseling en snel verloopt, houdt Vanda nauwlettend sentimentsindicatoren in de gaten, zoals de AAII Bull-Bear spread of data over geldstromen.

Lees verder: Apple lost Tesla af als grootste shortaandeel

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront