5 energie-aandelen om nu te kopen

Door Redactie op 10 november 2022 08:40 | Views: 18.964

5 energie-aandelen om nu te kopen

Ondanks de politieke wil om over te schakelen op duurzame energie, blijft fossiele energie nog lang relevant. Gezien de dramatische paradigmaverschuivingen in de energiesector doen beleggers er goed aan zich te concentreren op koopwaardige energie-aandelen, schrijft Josh Enomoto op InvestorPlace.

Fundamenteel gezien vormt de oorlog van Rusland in Oekraïne misschien wel de grootste uitdaging, maar ook de Opec heeft onlangs aanzienlijke productieverlagingen aangekondigd, waardoor het olie-aanbod wordt beperkt.

De Federal Reserve is eigenlijk de belangrijkste wildcard. Nu de centrale bank de inflatie wil aanpakken door de rente te verhogen, kan een krapper monetair beleid de vraag naar energiebronnen en andere grondstoffen schaden.

Daartegenover staat weer dat de wereldbevolking blijft toenemen en economieën zich ontwikkelen, waardoor hun consumptie stijgt. Dat biedt perspectief voor koopwaardige energieaandelen. Dit zijn er 5 die op het kooplijstje van Enomoto staan.

Oliereus Shell is met korting verkrijgbaar

Shell is een van 's werelds grootste energiebedrijven. Het inmiddels Britse bedrijf is in 1907 opgericht en heeft op dit moment een marktwaarde van ruim 200 miljard dollar. Sinds het begin 2022 is het aandeel meer dan 27% gestegen, en afgelopen maand met meer dan 11%.

Fundamenteel gezien biedt Shell een brede portefeuille aan activiteiten. Het bedrijf levert niet alleen olieproducten, het gaat in Nederland ook de grootste duurzame waterstoffabriek van Europa bouwen. Financieel gezien is Shell volgens Gurufocus.com een licht ondergewaardeerd aandeel. Momenteel wordt het verhandeld tegen 5,35 keer de verwachte winst. De gemiddelde koers-winstverhouding in de sector bedraagt 7,14 keer.

Met een sterke balans is Chevron actief in de volle breedte

Chevron is een andere grote naam onder de oliefondsen. Momenteel heeft Chevron een marktkapitalisatie van 359 miljard dollar. Dit jaar steeg het aandeel tot nu toe maar liefst 55,6%.

Sommige beleggers zijn misschien huiverig om zich in te kopen, Warren Buffett niet. Chevron brengt veel fundamentele kracht met zich mee. Het is actief in alle onderdelen van de oliesector: upstream (exploratie en productie), midstream (opslag en transport) en downstream (raffinage en marketing). Hoewel de politieke dynamiek een verschuiving naar schone energie stimuleert, zal de olie-industrie waarschijnlijk nog lang relevant blijven. Daarom is Chevron het overwegen waard om te kopen voor de lange termijn.

Op financieel gebied profiteert Chevron van een stabiele balans. Momenteel bedraagt de verhouding tussen schuld en Ebitda 0,37 keer, wat onder het gemiddelde van de sector van 1,77 ligt.

Ondanks zwakke cijfers heeft Cheniere Energy een sterke toekomst

Cheniere Energy is gespecialiseerd in vloeibaar aardgas, of LNG. Het volume van aardgas in vloeibare toestand is ongeveer 600 keer kleiner dan in gasvormige toestand, waardoor het gemakkelijker te vervoeren is over zee.

Momenteel heeft Cheniere een marktkapitalisatie van 42,6 miljard dollar. Het is een koploper op de beurs, met een koersstijging van 66% op jaarbasis. Om eerlijk te zijn kan het bedrijf wel wat versterking van zijn financiën gebruiken. De Altman Z-Score - een graadmeter die de waarschijnlijkheid van een faillissement binnen twee jaar aangeeft - duidt met een stand van 0,87 op een noodlijdende organisatie. Theoretisch kan Cheniere de komende twee jaar dus failliet gaan.

Toch moeten beleggers vooral rekening houden met het grotere plaatje. Nu de Russen niet langer goedkoop aardgas aan Europa leveren, is men op zoek naar alternatieven en Cheniere speelt daarin een rol.

Overgewaardeerd, maar toch relevant: Enphase Energy

Enphase Energy is een Amerikaans energietechnologiebedrijf. Het ontwikkelt en produceert met name micro-omvormers voor zonne-energie, energieopslag in batterijen en oplaadstations voor elektrische voertuigen.

Momenteel heeft Enphase een marktkapitalisatie van 37,78 miljard dollar. Dit jaar heeft het aandeel bijna 46% koerswinst bijgeschreven: met name in het laatste halfjaar schoot het fors omhoog. Zo profiteert Enphase van het momentum van stijgende energiekosten. Daarbij is de stabiliteit van het elektriciteitsnet voor veel Amerikaanse huishoudens een grote zorg geworden.

Vanuit financieel oogpunt lijkt het aandeel sterk overgewaardeerd. Het wordt verhandeld tegen 56 keer de verwachte winst, maar Enphase biedt ook uitstekende omzetgroei en winstmarges.

Ormat – een speculatieve gok op aardwarmte

Voor de beleggers die ook van wat speculatie houden, heeft Enomoto het aandeel Ormat op zijn kooplijstje gezet. Ormat levert alternatieve en hernieuwbare geothermische energietechnologie.

Wetenschappelijk gezien heeft aardwarmte, of geothermische energie, een aantrekkelijk profiel omdat de kern van de aarde een praktisch onbeperkt energiepotentieel biedt.

Ormat heeft een marktkapitalisatie van 5,65 miljard dollar. Sinds het begin van het jaar steeg het aandeel met 28,5% en het profiteert van het momentum: in de laatste maand wonnen de aandelen bijna 20% aan waarde.

Enomoto raadt beleggers wel aan eerst goed naar de financiën te kijken. Daar ligt voor Ormat nog wat werk te doen. Het aandeel blijft een speculatieve gok. Bovendien is het volgens Gurufocus.com sterk overgewaardeerd.

Wat Enomoto aantrekt in het aandeel, is dat aardwarmte wel eens de toekomst zou kunnen zijn. Het is dus de moeite waard om het bedrijf in de gaten te houden als het gaat om energie-aandelen die voor de lange termijn kunnen worden gekocht.

Lees ook: Shell en 6 andere interessante olie-aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.