Deutsche Bank ziet rally in Amerikaanse aandelen nog wel even doorgaan

Door Belegger.nl op 30 januari 2023 08:35 | Views: 8.422

Deutsche Bank ziet rally in Amerikaanse aandelen nog wel even doorgaan

Steeds meer analisten worden pessimistisch in hun verwachtingen voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Van JPMorgan Chase tot Morgan Stanley, ze zien allemaal beren. Maar niet de analisten van Deutsche Bank; zij hebben een contraire visie.

Volgens hen stijgt de S&P 500 eerst door naar 4500 punten in het eerste kwartaal. Als er een recessie komt, dan pas in de tweede helft van het jaar, valt te lezen op Bloomberg. Beleggers kunnen zich dus opmaken voor een rooskleurige start van 2023. De pijn komt wel, alleen later.

S&P 500 op weg naar beste januarimaand sinds 2019

Een team van analisten onder leiding van Binky Chadha handhaaft de visie dat de S&P500 een opwaarts potentieel heeft van zo’n 12% alvorens te dalen als gevolg van economische krimp. Momenteel is de index op weg naar de beste januarimaand sinds 2019.

Amerikaanse aandelen zijn dit jaar positief van start gegaan, omdat de angst voor de Fed wat wegebt. En die rally kan nog een vervolg krijgen, denken de strategen van Deutsche Bank. Hoewel een aantal voorlopende indicatoren sterk is gedaald en alarmbellen zijn gaan rinkelen, zijn er verschillende redenen om de timing van een potentiële recessie te blijven uitstellen.

Sterke balansen en nog steeds veel spaargeld

Deutsche Bank wijst op de sterke balansen van huishoudens en bedrijven en de krappe arbeidsmarkt, waardoor bedrijven aarzelen om werknemers te ontslaan. Ook is er nog overtollig spaargeld vanuit de pandemie. Dat zorgt ervoor dat een recessie nog iets langer op zich laat wachten.

Chadha ziet het niet zozeer als een bullish visie op de fundamentals. De fundamentele drijfveer van de rally is meer een positioneringskrapte. De optimistische kijk van Deutsche Bank wordt steeds minder gedeeld door collega’s.

Marko Kolanovic van JP Morgan waarschuwde dat de rally stukloopt op een economische vertraging. Michael Wilson van Morgan Stanley verwacht ook een uitdagend 2023 vanwege een terugval in de bedrijfswinsten, volgens hem zullen aandelen in 2024 een rally doormaken. Strategen geven steeds meer de voorkeur aan alternatieve regio’s vanwege de goedkopere waarderingen en blootstelling aan de heropening van China.

Uitstel van recessie, geen afstel

Deels stemt Deutsche Bank daarmee overeen. Er komt een recessie, alleen later dan verwacht. Chadha's team verwacht dat de S&P 500 aanzienlijk zal dalen wanneer de recessie begint, alvorens tegen het einde van het jaar weer terug te veren naar 4500 punten. Volgens de analisten kan de graadmeter zakken tot 3250 punten, dat zou een daling betekenen van zo’n 19% ten opzichte van de huidige stand.

Chadha benadrukte dat beleggers de langere termijn in de gaten moeten houden. Als men 12 maanden vooruitdenkt, zullen aandelen halverwege het jaar een vrij robuust dieptepunt bereiken, waarna ze helemaal terugveren in het vierde kwartaal.

Het team van Deutsche Bank voorspelde de rally in het eerste kwartaal al in november vorig jaar, al kwam hun prognose voor het einde van het jaar 2022 niet uit. De S&P 500 eindigde het jaar op 3839,50 punten in tegenstelling tot hun voorspelling van 4.750 punten.

Bekijk ook: Komt er wel of geen bullmarkt? 5 beurswijsheden van Buffett

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront