'Beleggers zijn onterecht pessimistisch'

Door Redactie op 9 maart 2023 08:10 | Views: 12.427

'Beleggers zijn onterecht pessimistisch'
Beeld: Invesco

Wat zit beleggers toch dwars? Dat vraagt Kristina Hooper, hoofdstrateeg bij Invesco, zich af. Volgens haar zijn beleggers opvallend pessimistisch, maar is dat niet nodig.

Ze is de laatste weken veel op pad geweest, schrijft ze in haar commentaar My market view is based on realism, not pessimism.

"Tijdens deze presentaties bij klanten stuitte ik op opvallend veel pessimisme. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar ik denk niet dat die het opwaartse potentieel, dat er zeker is, moeten overschaduwen."

Ze beschrijft de drie grootste problemen waar beleggers momenteel van wakker liggen.

1. Zijn centrale banken te hawkish?

De Amerikaanse inflatie blijkt dan wel hardnekkig te zijn, maar hij koelt tenminste af, aldus Hooper. "Tegelijkertijd overstijgt de economische groei de verwachtingen: de verkoopcijfers van januari waren met 3% bijna het dubbele van de eerder verwachte 1,7%."

Hooper denkt dat de centrale banken hun havikachtige toon voorlopig zullen volhouden. "En dat is oké, zolang ze er maar niet in doorslaan."

De Fed heeft waarschijnlijk nog twee verhogingen nodig om orde op zaken te stellen, denkt ze. "Maar kijk naar de Bank of Canada, die in januari na een laatste renteverhoging de pauzeknop in durfde te drukken – en met succes. De Fed heeft stoere praatjes, maar ik voorzie dat ze binnen een paar maanden in Canada’s voetsporen treden. Ik ben realistisch, maar niet overdreven pessimistisch."

2. Gaan de bedrijfswinsten dit jaar in rook op?

Een andere reden voor de zwartkijkers zijn de bedrijfswinsten: beleggers zijn bang dat de klap van verkrapping tegelijk komt met de inflatiedreun. 

"Het laatste kwartaal van 2022 klaagde iedereen over 'tegenwind'. De realiteit is dat er wel tegengas móet worden geven met verkrapping als reactie op de inflatie. Maar veel bedrijven blijken zich al langer prima te kunnen redden onder zulke omstandigheden", constateert Hooper.

Dit blijkt ook uit de cijfers. Analisten voorspellen voor het eerste kwartaal van 2023 een kleine winstdaling van 5,4%, maar een omzetgroei van 1,9%. Het tweede kwartaal krimpen de winsten met 3,4% en neemt ook de omzet af met 0,1%. In het derde kwartaal herstellen zowel de winsten als de omzet zich met een groei van respectievelijk 3,3% en 1,4%. 

En in het laatste kwartaal van 2023 zien we naar verwachting een winstgroei van 9,7% en een omzetgroei van 3,4%. "Kortom, de bedrijfswinsten staan wel degelijk onder druk, maar het wordt niet dramatisch", concludeert ze.

3. Gooien geopolitieke risico’s alles overhoop?

"Deze vraag roept veel angst op. Ik ben geen geopolitiek expert, maar dit soort risico’s zijn er altijd. Soms zien we ze aankomen en soms overvallen ze ons."

Volgens Hooper heeft de aandelenmarkt zijn veerkracht bewezen in de crises, conflicten en rampen van de afgelopen 100 jaar. Voor langetermijnbeleggers is het volgens haar dan ook een vergissing om uit aandelen te stappen bij geopolitieke dreigingen. "Je mijdt dan een risico, maar loopt vervolgens ook het herstel mis."

Recency bias, ofwel focus op het nabije verleden, veroorzaakt een groot deel van het huidige pessimisme onder beleggers, stelt Hooper.

"Beleggers denken: vorig jaar was een slecht jaar dus dat zal dit jaar wel weer net zo zijn. Maar 2023 wordt het jaar van marktherstel, al zal het niet van een leien dakje gaan. Wellicht moeten de aandelenmarkten wat inleveren als de economie in onrustiger vaarwater terechtkomt. Maar mijns inziens is dat eerder een tijdelijke hobbel, en dan ook nog een die potentiële koopkansen biedt."

Lees verder: Op lange termijn winnen aandelen altijd

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
suskewiet
1
Rente verhogingen hebben pas effect na 6 tot 8 maanden .
De markten zijn ongeduldig en verlangen dadelijk resultaat .
Covid en de oorlog hebben alles ontwricht en heeft meer als een jaar tijd nodig om te normaliseren .
Rente boven de vijf % zie ik helemaal niet gebeuren (zie curve lange termijn rente )
Nog een twee tot drie maanden kwakkelen en dan krijgen we een ander beeld
Geduld is een mooie deugd ,maar de markten zijn verandert tegen vroeger
Volatiel
Sprinterke
1
Het pessimisme volgt de beurskoers... Als je een jaar je beurskoers ziet zakken, wordt je daar toch niet vrolijk van...
beleggertje2020
1
Nou , ik zie weinig tot geen goede koopkansen in aandelen dit jaar ! Overal personeelstekorten en teveel zombiebedrijven die nog in de lucht zitten t.g.v immer nog veels te lage rentes t.o.v de inflatie ! Zonder doelbewuste stevige afremming van de economie gaan we er niet komen . Zachte heelmeesters maken stinkende wonden ! Steeds meer volk kan deze veels te hoge inflatie niet bijbenen. Dus jaagt men steeds meer werkvolk de gordijnen in ---> loon-prijs spiraal . Uiteindelijk m.i als gevolg van veels te lage rentes t.o.v de inflatie . Door rentes wel flink te verhogen gaan zombiebedrijven eerder failliet en kan er weer voldoende personeel vrij komen voor juist die goede bedrijven die nu juist ook niet meer kunnen groeien t.g.v te grote personeelstekorten. De te softe aanpak raakt uiteindelijk nagenoeg alle bedrijven in hun toekomstige winsten , vooral groeibedrijven
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.