Top 100 duurzaamste Amerikaanse bedrijven

Door Belegger.nl op 13 maart 2023 09:40 | Views: 5.582

Top 100 duurzaamste Amerikaanse bedrijven
Beeld: Caterpillar

Al groeit het verzet tegen ESG, toch gaan veel bedrijven door met hun plannen voor verduurzaming. Barron’s stelde weer een top 100 samen van duurzaamste bedrijven in de VS. De lijst wordt samengesteld in samenwerking met Calvert Research and Management.

Dit keer met extra aandacht voor een circulaire economie.

Politiek beladen term

ESG staat in feite voor het evalueren van bedrijfsrisico's; klimaatverandering, gebrek aan diversiteit en slecht ondernemingsbestuur. Het ligt onder vuur van conservatieve politici die ESG als links en 'woke' betitelen.

ESG is ondertussen een politiek beladen begrip geworden. Dat weerhoudt bedrijven niet om meer en meer te verduurzamen. En tientallen van de grootste Amerikaanse bedrijven doen het vrij goed, boeken vooruitgang met betrekking tot ESG-doelstellingen en presteren in sommige gevallen beter dan de bredere aandelenmarkt.

Berekening top 100

Barron’s heeft opnieuw, samen met Calvert Research and Management, eigendom van Morgan Stanley, een top 100 van meest duurzame bedrijven opgesteld. Daarvoor werden bedrijven beoordeeld op verschillende ESG-maatstaven.

Calvert rangschikte de 1000 grootste beursgenoteerde bedrijven naar marktwaarde en keek vervolgens hoe zij presteren op vijf belangrijke gebieden: aandeelhouders, werknemers, klanten, gemeenschap en de planeet. Aan alle onderwerpen kende het een score van 0 tot 100 toe, gebaseerd op de prestaties van het bedrijf.

Vervolgens werd voor elk bedrijf een gewogen gemiddelde van de categorieën berekend. Om op de Barron's lijst te komen, moest een bedrijf in elke belangrijke categorie boven het onderste kwart uitkomen. Als het slecht presteerde in een belangrijke categorie, viel het af. Zo kwam men tot de top 100 van duurzaamste ondernemingen.

Duurzaam levert ook rendement op

Naast vooruitgang op het gebied van duurzaamheid leverden veel van de bedrijven betere resultaten op voor de aandeelhouders dan de brede markt. De top 100 rendeerde in 2022 gemiddeld -9,5%, tegenover -18,1% voor de S&P500. 

Speciale aandacht voor circulair

Dit jaar gaf Barron’s extra aandacht aan vooruitgang op het gebied van de circulaire economie. De inspanningen variëren van het verminderen van de hoeveelheid nieuw plastic in verpakkingen tot het opknappen van zwaar materieel voor hergebruik.

Dat maakte dat Caterpillar voor het eerst een plek verwierf op de lijst. Het zet onder meer in op het reviseren van gebruikte machines die in de mijnbouwtrucks worden gebruikt. Het bedrijf zegt dat het vorig jaar 140 miljoen pond metaal heeft hergebruikt, waardoor de uitstoot van broeikasgassen met 65% tot 87% is verminderd in vergelijking met de productie van nieuw materieel.

Het besef groeit dat er te veel afval uit ons economisch systeem komt, en vooral te veel plastic afval, zegt John Streur van Calvert. We hebben niet de infrastructuur voor recycling en afvalverwerking om het probleem op te lossen. Bedrijven proberen zelf vooruitgang te boeken. 

ESG is besmet, maar bedrijven maken het tot prioriteit

ESG ligt met name in de VS onder vuur. De roep voor regulering neemt toe. Critici beweren dat bedrijven zich bedienen van misleidende marketingpraktijken en ambitieuze bedrijfsbeloften die bij lange na niet worden waargemaakt.

Veel ESG-georiënteerde fondsen hebben ondertussen markttrends gemist, volgens Morningstar bleven ze van 2012 tot 2021 gemiddeld achter bij de S&P 500. Toch lijken veel bedrijven vastbesloten om door te gaan. Duurzaamheidsdoelstellingen worden gezien als de hoogste bedrijfsprioriteit, vóór digitale transformatie en zelfs winstgroei. Activistische aandeelhouders roeren zich ook meer op het gebied van ESG. 

Veel nieuwkomers

Nu meer bedrijven zich richten op ESG, worden de scores strenger. Het wordt moeilijker voor bedrijven om zich te onderscheiden. De top 100 kent ongeveer een derde nieuwkomers. Onder hen bevindt zich WestRock, een papier- en verpakkingsbedrijf dat de ambitie heeft om tegen 2025 100% van zijn producten recycleerbaar, composteerbaar of herbruikbaar te maken.

Sprouts Farmers Market biedt klanten de mogelijkheid om producten zoals noten en granen te kopen in hun eigen zakken of verpakkingen, waardoor minder verpakkingsafval ontstaat. Sprouts is ook een van de weinige grote supermarktketens die zelf plastic recyclet.

De toppers

Drie bedrijven behaalden de hoogste totaalscore, dat zijn Clorox, Intel en Kimberly-Clark. De nummer 1, Clorox, wint dankzij een sterke diversiteit, productveiligheid en vooruitgang in het terugdringen van plastic afval met producten zoals hervulbare spuitbussen.

Kimberly-Clark maakte een grote sprong van 23 naar 3. Het wil het gebruik van nieuwe, op fossiele brandstoffen gebaseerde kunststoffen tegen het einde van het decennium met 50% verminderen ten opzichte van het niveau van 2019. Tegen 2025 moet 100% van de verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of te composteren zijn. 

Colgate zet tanden in recyclebare tubes tandpasta

Colgate-Palmolive noteert op de 14e plaats. Het bedrijf heeft zijn gebruik van nieuw plastic eind 2021 met 9% verminderd, dat moet 33% zijn in 2025. Colgate is ook bezig om aandeelhouders ervan te overtuigen dat zijn duurzaamheidsinitiatieven niet alleen bedoeld zijn voor de bühne.

Waar veel circulaire winst valt te behalen is bij tubes tandpasta. De wereld gebruikt ongeveer 20 miljard tubes per jaar, waarvan bijna de helft door Colgate wordt geproduceerd. De meeste tubes zijn gemaakt van gemengde materialen en worden niet gerecycled. Colgate wil dat veranderen. Tegen 2025 wil het voor al zijn tandpasta overschakelen op recycleerbaar HDPE. 

Caterpillars zijn gemaakt om te reviseren

Caterpillar probeert op zijn beurt een meer circulaire economie voor zijn producten te creëren door te reviseren, van motoren tot elektronica en hydraulische apparatuur. Onder de naam Cat Reman knapt het onderdelen op die anders zouden worden afgedankt, tot ze weer als nieuw zijn. De voordelen zijn dat er minder grondstoffen, water en energie nodig zijn.

Reman-producten verbruiken tot 87% minder energie, water en materiaal in vergelijking met de productie van een nieuw product. Het bedrijf reviseert gemiddeld 12.000 motoren per jaar. Het kan zo maar zijn dat Cat Reman een lucratieve inkomstenstroom oplevert, waardoor het resultaat van Caterpillar verbetert en het bedrijf tegelijkertijd een beetje goed doet voor de planeet.

Top 100

Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig naar de top 100. Hier vindt u de meest groene bedrijven uit de VS. U zoekt tevergeefs naar producenten van elektrische auto’s, zoals Tesla. En de Big Tech komt ook niet voor op dit lijstje. Welke bedrijven doen dan het meeste aan ESG?

Lees ook: 15 van de 20 duurzaamste bedrijven komen uit slechts 3 sectoren

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront