Op zoek naar techwinst? Kijk verder dan de Magnificent Seven!

Door Redactie op 26 september 2023 08:30 | Views: 3.379

Op zoek naar techwinst? Kijk verder dan de Magnificent Seven!
Beeld: Workday

De zogenaamde Magnificent Seven waren dit jaar de aanvoerders van de opmars op de Amerikaanse aandelenmarkt. Intussen lijken ze flink aan de prijs en verliezen ze glans. Maar er zijn nog onontdekte techpareltjes.

Dat er aandelen onder de radar koersen, zegt niets over de kwaliteit. MarketWatch zet drie aantrekkelijke techaandelen op een rij.

Volgens Bank of America heeft een op de vijf fondsen een belang van meer dan 40% in de Magnificent Seven. Daar ziet de strateeg Savita Subramanian een risico. ‘Crowded trades’ kunnen om twee redenen riskant zijn. Als er problemen zijn in de markt en beleggers in paniek raken, loopt het bij de uitgang vast, wat de dalingen kan verergeren. Ten tweede, als bijna iedereen deze aandelen bezit, wie blijft er dan over om ze te kopen?

Van Magnificent Seven naar tweederangs

Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet, Tesla en Meta Platforms hebben beleggers dit jaar enorme winsten opgeleverd, maar nu is het volgens MarketWatch tijd om te kijken naar alternatieven. Voor tech-exposure is 'tweederangs' tech misschien interessanter.

Deze aandelen zijn niet van mindere kwaliteit, maar ze staan niet op ieders radar. Insiders weten ze niettemin te waarderen.

Benieuwd naar voorbeelden?

Asana

Asana richt zich op efficiëntere werkplekken. Opgericht door Dustin Moskovitz, een voormalig Facebook-manager, biedt het bedrijf een platform dat mensen helpt om hun werk beter te organiseren.

Eind juli had het bedrijf 20.782 klanten, een stijging van 15% ten opzichte van het jaar ervoor. De retentiecijfers zijn solide. De verkoop steeg met 20% in het tweede kwartaal. Het aandeel wordt verhandeld tegen een koers/omzetverhouding van 4,8, waar dat afgelopen vijf jaar gemiddeld 10 was.

Moskovitz heeft vertrouwen in zijn eigen bedrijf. Hij heeft dit jaar voor 67,3 miljoen dollar aandelen gekocht.

Akamai Technologies

Akamai Technologies koerst tegen een forward koers/winstverhouding van 16,8, wat 9% onder het langjarig gemiddelde van 18,5 is. De koers/winstgroeiverhouding (PEG-ratio) is 2,1, wat minder is dan de gemiddelde waardering voor goeiaandelen in de techsector.

Oprichter en CEO Thomas Leighton heeft dit jaar voor 2,7 miljoen dollar aandelen in zijn bedrijf gekocht. Daar spreekt vertrouwen uit, en Leighton heeft een gelukkige hand in de timing van zijn aankopen.

Akamai is een technologiebedrijf dat volop in transitie is. Leighton is een voormalige MIT-professor en tech-visionair die al vroeg ontdekte hoe je content kunt leveren via een gedistribueerd servernetwerk. De video’s op YouTube, Netflix, Amazon, Apple-producten en Facebook werken met technologie van Akamai.

Het probleem is dat de afgelopen jaren veel klanten erachter kwamen dat ze dit werk zelf konden doen, tegen lagere kosten. Akamai is zich toen gaan richten op cyberbeveiliging, deels via overnames.

Die strategie werpt vruchten af. De omzet uit beveiliging steeg in het tweede kwartaal met 14,4%, waarmee de omzetdaling uit de oude activiteiten van 8,2% werd gecompenseerd. De totale omzet steeg met 4,4%.

Workday

Workday koerst tegen een forward koers/winstverhouding van 41,5, en dat betekent een aanzienlijke korting op het vijfjarig gemiddelde van 73,8. Het heeft een PEG-ratio van slechts 1,4. Carl Eschenbach, co-CEO van het bedrijf, kocht eind augustus voor 2 miljoen dollar aandelen: nog een insider die vertrouwen heeft in zijn eigen bedrijf.

Workday biedt apps voor financieel beheer, human capital management (HCM), planning en analyse. Het is nu het HCM-platform voor ongeveer de helft van de Fortune 500-bedrijven, stelt Morningstar-analist Julie Bhusal Sharma. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 16%.

Volgens Morningstar bestaat het concurrentievoordeel van Workday uit de hoge overstapkosten: nieuwe software implementeren en leren kost tijd en gaat ten koste van de productiviteit. Klanten verlengden vroeg en sloten langere contracten in het tweede kwartaal, dus dat werkt.

Lees ook: De ‘Super 7’ van InvestorPlace

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront