Het Brits pond kijkt uit naar een inflatiedaling

Door Redactie op 13 november 2023 11:30 | Views: 2.388

Het Brits pond kijkt uit naar een inflatiedaling
Beeld: iStock

De markten begonnen er steeds meer vertrouwen in te krijgen dat de wereldwijde renteverhogingscyclus voorbij is en tevens uit te kijken naar renteverlagingen, maar Fed-voorzitter Powell klonk vorige week tijdens een toespraak minder overtuigd.

In reactie daarop stegen de obligatierentes weer en maakten valuta's hun recente bewegingen gedeeltelijk ongedaan, want de dollar steeg ten opzichte van bijna elke belangrijke valuta. De aandelenkoersen hielden over het algemeen goed stand: een teken dat de overtuiging in de markt niet groot was.

Macrodata

Het maandelijkse CPI-inflatierapport in de VS is wereldwijd het meest essentiële stuk economische data geworden, maar de gegevens over oktober van volgende week dinsdag zijn zo mogelijk nog belangrijker, in het licht van Powells strakke beleid.

De markten gaan uit van een maandelijkse kerninflatie in lijn met een inflatiecijfer van 3-4% op jaarbasis, maar elke positieve of negatieve verrassing zal een buitenproportioneel effect hebben op de valutamarkten.

Het VK zal een ongewoon data-intensieve week kennen met het arbeidsmarktrapport op dinsdag en de inflatie van oktober op woensdag. Een belangrijke maar vertraagde lezing van de industriële productie in september in de eurozone woensdag zal de handelsweek afronden.

Het Britse pond

De bbp-cijfers over het derde kwartaal die vorige week bekend werden gemaakt, bevestigden dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds aan een recessie ontsnapt, maar wel op het nippertje. De economie stagneerde vorig kwartaal, maar ontweek in ieder geval de krimp waarover de markt consensus had.

De maandelijkse cijfers waren iets positiever en we blijven erop vertrouwen dat de Britse economie in het laatste kwartaal van het jaar zal groeien. De arbeidsdata en inflatie van deze week zijn belangrijk. De markten verwachten opnieuw een aanzienlijke daling van de kerninflatie, naar een nog steeds hoge 5,8%. Net als bij de dollar kan worden verwacht dat het pond vrij sterk zal reageren op een verrassing in beide richtingen.

De euro

Vorige week was een rustige week in de eurozone, met weinig noemenswaardig nieuws op economisch of beleidsvlak. De markten gaan uit van een bijna volledige renteverlaging in april volgend jaar, maar de beleidsmakers van de ECB blijven zich verzetten tegen dit verhaal.

De achterlopende data blijven wijzen op een stagflatoire omgeving die het volgens ons erg moeilijk zal maken om de rente in de eurozone te verlagen. 

De dollar

Met weinig noemenswaardig macro-economisch nieuws vorige week trok Powells vermeend verkrappende houding de aandacht van traders en zette een domper op de valutamarkten. De inflatiecijfers van deze week zullen een belangrijke test zijn voor het deflatoire verhaal dat een verlaging van de Federal Reserve al in het tweede kwartaal van volgend jaar verwacht, een verhaal waartegen de meeste Fed-functionarissen zich zelf verzetten.

Naast het inflatierapport zullen we nauwlettend de gevolgen volgen van het feit dat Moody's de vooruitzichten voor de Amerikaanse schuld heeft verlaagd naar negatief vanwege zorgen over het algemene begrotingstekort en het bestuur. Deze verlagingen hebben in het verleden over het algemeen weinig impact gehad, maar dit nieuws komt op een moment dat de rentelast van de Amerikaanse federale overheid de grens van een biljoen dollar zal overschrijden, zonder eind in zicht of uitzicht op budgettaire verkrapping.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront