5 aantrekkelijke groeiaandelen voor 2024

Door Redactie op 23 november 2023 08:30 | Views: 26.128

5 aantrekkelijke groeiaandelen voor 2024
Beeld: iStock

2023 is eigenlijk een relatief zwak jaar geweest voor de meeste groeiaandelen, op de Magnificent Seven na. Groei presteerde dit jaar minder dan waarde en dat betekent dat groeiaandelen relatief goedkoper zijn geworden. Thomas Yeung ging samen met andere analisten op InvestorPlace op zoek naar de mogelijke winnaars voor 2024.

Op het eerste gezicht lijkt 2023 een goed jaar te zijn geweest voor groeiaandelen. Techgiganten als Amazon en Alphabet, maar ook Nvidia zijn hard gestegen. En de maatregelen die Netflix genomen heeft tegen het delen van wachtwoorden hebben het aandeel 60% koerswinst opgeleverd. Maar de Magnificent Seven zijn niet maatgevend voor de groeiaandelen. Zij vertegenwoordigen slechts een klein deel van de Amerikaanse aandelenmarkt.

In 2023 presteerden de meeste groeiaandelen eigenlijk relatief zwak. Zonder de Magnificent Seven heeft de S&P 500 Growth ETF 6% minder gepresteerd dan waardeaandelen. Dat betekent dat groeiaandelen relatief goedkoper zijn dan aan het begin van het jaar. De gemiddelde koers-winstverhouding van bedrijven in de S&P 500 Growth index is gedaald van 42,9 naar 34,2.

Beleggers zullen wel selectief moeten zijn voor 2024. De gemiddelde te verwachten winstgroei voor S&P 500 Growth is gedaald van 27,3% in 2022 naar 17,7%.

2024 zal de groeibedrijven van lagere kwaliteit flink opschudden. Veel startups die goedkoop kapitaal hebben opgehaald in 2020-2022 komen nu zonder geld te zitten. Dat kan meer faillissementen opleveren, zoals we bij WeWork hebben gezien. De hoge rente leidt ertoe dat herfinanciering van bestaande schulden duurder wordt.

InvestorPlace heeft een poging gedaan om winnaars en verliezers voor 2024 te identificeren. Dit zijn 5 potentiële winnaars onder de groeiaandelen.

AstraZeneca – rijk gevulde pijplijn belooft gezonde groei

Groeibeleggers zien Big Pharma-bedrijven vaak over het hoofd. Een terugkerend probleem is daar dat patenten op de blockbuster-medicijnen verlopen. Een aanvankelijke groeispurt wordt dan gevolgd door dalingen. Pfizer bijvoorbeeld zag zijn inkomsten tussen 2010 en 2020 met 32% krimpen, allemaal vanwege aflopende patenten op kassuccessen als Lipitor.

Er zijn bedrijven, zoals AstraZeneca, die beschikken over een robuuste pijplijn van medicijnen in ontwikkeling. Dat biedt perspectief voor groei. Analisten verwachten dat het bedrijf de komende drie jaar 14% winstgroei zal realiseren. Dat moet onder meer komen van kankermedicijnen zoals Tagrisso, en Imfinzi.

Analist Faisal Humayun ziet AstraZeneca als een farmaceut met een potentiële marktwaarde van 1 biljoen. Hij wijst op de 172 projecten die AstraZeneca op de rol heeft staan.

De aandelen worden verhandeld tegen 17 keer de winst. Daar zit weliswaar een premie in ten opzichte van langzamer groeiende farmaceutische bedrijven, maar het is ruim minder dan de waarderingen van snelgroeiende biotechs.

Li Auto heeft al vroeg op elektrische SUV gefocust

Begin dit decennium was het niet eenvoudig om te voorspellen wie de Chinese winnaars in de markt van elektrische voertuigen zouden worden. Daar komt nu meer zicht op.

Li Auto is een van de kanshebbers, denkt analist Vandita Jadeja. Volgens hem doet Li Auto het veel beter dan zijn sectorgenoten. Op jaarbasis zijn de leveringen met bijna 300% gestegen en de voorraden zijn sinds het begin van het jaar met 16% gedaald. Concurrent Nio bijvoorbeeld ziet juist het aantal leveringen afnemen en de onverkochte voorraden stijgen.

Li Auto focuste terecht op het SUV-segment, dat sneller groeit en minder competitief is dan sedans in China. De stijgende verkoopcijfers versterken zichzelf, omdat onderhoud en onderdelen bij schaalvergroting goedkoper en toegankelijker worden.

Concurrenten zullen ongetwijfeld meer SUV's voor de Chinese markt lanceren, maar Li Auto heeft een sterk momentum en de populaire producten helpen het bedrijf aan groei in 2024.

Qualcomm keert terug naar het groeipad

Chipmaker Qualcomm had het moeilijk dit jaar. De concurrentie van Huawei en Samsung nam toe, de regels werden strenger en de vraag stond onder druk. De inkomsten daalden met 19% op jaarbasis.

De vooruitzichten voor 2024 lijken anders. Dan kan het chipbedrijf terugkeren naar het groeipad. Analisten verwachten dat het nettoresultaat met 10% zal toenemen tot 10,4 miljard dollar. In 2026 kan het zelfs tot 12,4 miljard dollar ijn gestegen. De groei komt vooral uit de uitrol van 5G en de royalty's voor 5G in de smartphoneverkopen.

Josh Enomoto van InvestorPlace denkt dat Qualcomm uiteindelijk ook een beurswaarde van 1 biljoen kan gaan bereiken. Niet alleen door de 5G-technologie, maar ook met satellieten. Volgens McKinsey & Company kan de ruimte-economie tegen het begin van het volgende decennium een omvang van een biljoen dollar bereiken.

Qualcomm wordt verhandeld tegen slechts 13 keer de verwachte winst.

SoFi daagt banken uit

De toekomst van disruptieve startups is altijd onzeker, en geluk speelt vaak een belangrijke rol. Dat geldt ook voor online bankbedrijf SoFi Technologies. De kredietverstrekker uit San Francisco gokte erop dat geld lenen aan afgestudeerden uiteindelijk zou lonen. Die gaan immers geld verdienen, waarmee ze hun schuld kunnen aflossen.

Dat lijkt te werken. Bij de laatste kwartaalcijfers presenteerde SoFi een aangepaste ebitda van 98 miljoen dollar, maar liefst 120% meer dan het voorgaande jaar. Het wanbetalingspercentage is relatief laag en de kanten nemen oals verwacht ook andere diensten af.

Analisten denken dat SoFi een disruptieve bedreiging vormt voor traditionele banken. Zij voorspellen een inkomstenstijging van 33% voor dit jaar en in 2024 nettowinst.

Een koersdaling van 40% sinds juli voor dit groeibedrijf betekent dat het aandeel nu wordt verhandeld tegen 0,8 keer de boekwaarde.

Meta Platforms is de winnaar van de presidentsverkiezingen

Tussen 2019 en 2020 verdubbelde de koersvan Meta Platforms. Het was aan de vooravond van de presidentsverkiezingen. Analisten schatten dat Facebook ongeveer een vijfde van alle digitale advertentie-uitgaven in de Verenigde Staten voor zijn rekening neemt.

De komende presidentsverkiezingen kunnen opnieuw zorgen voor meer politieke advertenties en dat zal Meta ten goede komen. Deze verkiezingen kan er naar verwachting 10,2 miljard dollar worden uitgegeven. Dat is 13% meer dan in de race van 2019-'20.

Meta is wel een van de Magnificent Seven-aandelen. De waardering is al sterk gestegen, van 11 keer de verwachte winst naar 28 keer. Maar volgens analist Eric Fry heeft het aandeel nog meer potentieel. De agressieve kostenbesparingen van het bedrijf en de verbeterende advertentiebusiness hadden al positieve effecten. En Facebook is historisch gezien gevoeliger voor marktcycli dan zijn sectorgenoten. Dat betekent dat een herstel sneller zou kunnen gaan dan verwacht.

Reclame-uitgaven voor de presidentsverkiezingen van 2024 beloven veel goeds, en de forward koers/winstverhouding van 19 keer maakt dit Magnificent Seven-aandeel een koopje.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!