Welke beleggingen gaan er mee in een tijdcapsule?

Door Redactie op 24 november 2023 11:30 | Views: 8.083

Welke beleggingen gaan er mee in een tijdcapsule?

De grootste uitdaging bij langetermijnbeleggen is dat de lange termijn uit heel veel losse dagen bestaat, elk met hun eigen prikkels. Sommige beleggers zouden dingen anders doen als ze een decennium lang niet hoefden om te kijken naar hun beleggingskeuzes.

Dat zette Joe Wiggins aan het denken. Op Behavioural Investment beschrijft hij wat hij zou doen als hij zijn beleggingen in een tijdcapsule zou moeten stoppen.

Langetermijnbeleggers moeten weten om te gaan met de cycli, schokken en gebeurtenissen die voorbijkomen. Het gaat bij langetermijnbeleggen dus ook om het vermogen om de onvermijdelijke schommelingen in de prestaties te doorstaan.

De kloof die bestaat tussen kortetermijndruk en langetermijndoelstellingen is groot. Sommige beleggers zeggen dat ze andere keuzes zouden maken als ze hun beleggingen 10 of 20 jaar lang konden negeren. Wat zouden zij dan anders doen als beleggingen jarenlang in een tijdcapsule konden worden opgeborgen?

Wiggins maakt er een interessant gedachtenexperiment van: neem een aantal beleggingen of beleggingsopvattingen en blijf er tien jaar lang vanaf. Langer zou nog beter zijn, maar in beleggingsland is tien jaar al een eeuwigheid.

Wiggins maakt ons deelgenoot van zijn overwegingen en wat hij in zo’n tijdcapsule zou plaatsen. De overwegingen zijn vereenvoudigd tot steeds twee tegenpolen.

Liever aandelen dan obligaties 

Dit lijkt een gemakkelijke keuze, maar de aandelenwaarderingen zijn wereldwijd niet laag en obligatierendementen zijn veel aantrekkelijker dan ze lang zijn geweest. Desondanks houden aandelen de voorkeur. Concreet gaat de MSCI ACWI in de capsule, verkozen boven de Bloomberg Global Aggregate Bond USD Hedged.

Liever smallcaps dan large cap-aandelen

Deze keus is controversiëler. Smallcaps hebben minder gepresteerd dan de large cap-indices, maar dat is vooral op het conto te schrijven van de Magnificent Seven. Voor Wiggins lijkt dit geen nieuwe trend en daarom verkiest hij de MSCI World Small Cap boven de MSCI World.

Liever aandelen uit ontwikkelde landen buiten de VS dan Amerikaanse 

Amerikaanse aandelen hebben een langdurige periode van outperformance achter de rug. En er zijn veel redenen waarom de dominantie van de Amerikaanse markt nog een decennium kan aanhouden. Toch denkt Wiggins dat de extreem hoge waarderingen Amerikaanse aandelen parten gaan spelen. Daarom geeft hij de voorkeur aan MSCI EAFE boven de S&P 500.

Nog liever aandelen opkomende markten

Als het zou aankomen op een keuze tussen emerging markets en ontwikkelde markten, dan lijkt kiezen voor opkomende markten behoorlijk riskant. Maar deze risico's voelen altijd acuter als een beleggingscategorie al ondermaats presteert. Wiggins geeft toch de voorkeur aan aandelen uit opkomende markten boven ontwikkelde landen. De MSCI EM gaat mee, en niet de MSCI World.

Waarde boven groei 

Na een korte onderbreking hebben groeiaandelen hun verpletterende dominantie over hun verguisde goedkopere tegenhangers hervat. Maar het is de vraag of dit nog eens tien jaar zo zal blijven. Wiggins gokt op een waardestrategie. Hij stopt de MSCI ACWI Value in de capsule, en niet de MSCI ACWI Growth.

Een 60/40-portefeuille en geen dure hedgefondsen 

Ondanks dat aandelen historisch gezien duur lijken, geeft Wiggins toch de voorkeur aan een combinatie van aandelen en obligaties boven een verzameling dure hedgefondsen. In de tijdcapsule gaan de MSCI ACWI en Global Aggregate Bonds in een 60/40 verhouding mee, en niet de HFRI 500 FWC.

Beleggingsplan helpt koers te houden

Als de gekozen fondsen in de tijdcapsule zitten, blijven ze de komende tien jaar onaangeroerd. Na dat decennium kijken we verder. Tegen 2034 maken we de balans op. Maar er zitten voor nu wel een paar belangrijke lessen in dit gedachtenexperiment.

Beleggers zijn meestal veel beter af als zij niets doen. Een tijdcapsule vol keuzes is eigenlijk niets anders dan een illustratie van een goed beleggingsplan: het helpt om door de kortetermijnruis te navigeren. En als de kloof tussen uw werkelijke beleggingspositie en wat u in een tijdcapsule zou stoppen erg groot is, is het belangrijk om te analyseren wat de oorzaak is, en welke prijs u er mogelijk voor betaalt.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront