Nederlandse aandelen met het hoogste dividend

Door Redactie op 20 februari 2024 11:30 | Views: 20.832

Nederlandse aandelen met het hoogste dividend

Coca-Cola heeft het dividend verhoogd voor het 62ste jaar op een rij. En wel van 0,46 naar 0,485 dollar per aandeel. 

Vaak wordt gesteld dat beleggen in een dividendaandeel dom is omdat het een 'sigaar uit eigen doos' zou zijn. Het bedrijf geeft een deel van de winst weg en zou daar ook iets in de bedrijfsvoering mee kunnen doen.

De werkelijkheid is dat dividendaandelen verrassend veel rendement opleveren voor de aandeelhouder. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dividend over meerdere jaren al snel de helft van het totale rendement van een aandelenindex beslaat.

Buffet en Coca-Cola

Coca-Cola is een mooi voorbeeld van een prima dividendaandeel. Het is een kwalitatief excellent bedrijf dat gestaag groeit en een steeds hoger dividend uitkeert.

Wat dat kan betekenen laat de aandelenportefeuille van Warren Buffet zien. Hij kocht de eerste aandelen Coca-Cola tijdens de crash van 1987 en heeft nooit een aandeel verkocht. Buffett heeft nu 400 miljoen aandelen en krijgt 640 miljoen dollar dividend, op een investering van 1,3 miljard dollar.

Als u nu aandelen Coca-Cola koopt, is uw dividendrendement ruim 3%. Buffett heeft een dividendrendement van zo'n 50%. Met een investering van 1,3 miljard heeft hij ruim 8 miljard dollar aan uitgekeerd dividend opgestreken. 

Wat zijn de Nederlandse aandelen met het hoogste dividend?

Dit zijn de 10 interessante Nederlandse dividendaandelen met het door online broker Lynx verwachte dividendpercentage in het jaar 2024.

  1. ABN Amro (ABN): 8,6% dividend
  2. Heijmans (HEIJM): 8,5%
  3. NN Group (NN): 8,5%
  4. Eurocommercial properties (ECMPA): 7,7%
  5. OCI (OCI): 7,5%
  6. Aperam (APAM): 7,2%
  7. Signify (LIGHT): 5,3%
  8. Shell (SHELL): 4,7%
  9. Ahold Delhaize (AD): 4,3%
  10. Unilever (UNA): 4%

De onbetwiste dividendkampioen van Nederland

Kopen en vasthouden is bij dividendaandelen altijd het devies. Het rente-op-rente-effect geldt voor dividend net zo goed, mits u het opnieuw investeert!

IEX Expert keek naar de afgelopen tien jaar, en dan is de onbetwiste kampioen - met afstand - het aandeel Besi: 371,6% dividendrendement. En omdat de koers steeg van 4,11 euro op 31 december 2013 naar 136,45 euro op 31 december 2023, komt het totaalrendement in tien jaar herbelegd op 5178,6%. Dat soort sigaren wil iedereen wel.

Lees ook: Rente hoger dan dividend? So what!

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.