Welk onverwacht AI-aandeel is het beleggen waard?

Door Redactie op 29 maart 2024 12:30 | Views: 9.245

Welk onverwacht AI-aandeel is het beleggen waard?
Beeld: iStock

Bij Walmart denkt men misschien in eerste instantie niet aan kunstmatige intelligentie (AI). Toch is dit bedrijf al jaren een voorloper op het gebied van AI en brengt het nu zijn AI-software op de markt, zo schrijft de Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool.

De hausse op de aandelenmarkt wordt met name door AI gedreven. Afgelopen jaar waren het vooral de Magnificent Seven-aandelen die de toon zetten en die grote techaandelen profiteren allemaal op een of andere manier van AI. Maar er zijn meer bedrijven die profiteren van de AI-hausse en die níet in deze groep zitten.

The Motley Fool wijst op Wamart. Niet iedereen zal dit Amerikaanse supermarktconcern meteen associëren met AI, maar er zit meer AI in het bedrijf dan op het eerste gezicht lijkt.

Walmart als AI-softwareontwikkelaar

Walmart investeerde al jaren in de ontwikkeling van AI en integreerde kunstmatige intelligentie in zijn activiteiten - lang voordat we van ChatGPT of Gemini hoorden. De retailer gebruikt AI om de verkoopvraag te voorspellen en zo de toeleveringsketen te optimaliseren.

Daarnaast zet het generatieve AI in bij de onlinezoekfunctie van het bedrijf. Deze chatbots hebben miljoenen klantcontacten met Walmart-medewerkers voorkomen door vragen van klanten te beantwoorden. Een klant kan bijvoorbeeld vragen welke spullen er nodig zijn voor een pasgeboren baby, rolt er een lijst uit van alle relevante producten en wordt de klant door het bestelprogramma geleid.

Walmart brengt ook zijn AI-technologie voor routeoptimalisatie op de markt voor andere bedrijven. Met deze intelligente software kunnen bedrijven hun rijroutes optimaliseren, vrachtwagens efficiënter laden en afgelegde kilometers minimaliseren. 'Hoe noem je het aandeel van een bedrijf dat zelf ontwikkelde AI-technologie verkoopt aan andere bedrijven? Juist, een AI-aandeel', schrijft The Fool.

Magnifieker dan de 7

Walmart hoort niet tot de exclusieve club van de Magnificent Seven. Toch is het aandeel volgens The Fool in meerdere opzichten wel degelijk magnifiek te noemen. Zo kwam de omzet vorig jaar uit op $648 miljard, een niveau dat geen enkel ander bedrijf uit de Magnificent 7 haalde. Qua winstmarges legt Walmart het wel af tegen de megacap groeiaandelen, maar de retailer maakte in 2023 wel meer winst dan Tesla.

Ook de beursprestaties van Walmart liegen er niet om. De beurskoers van de retailer is de afgelopen twaalf maanden met meer dan 30% gestegen. Dat is meer dan Tesla (-4,8%) of Apple (+9,3%) voor elkaar kregen in dezelfde periode.

Qua waardering ziet Walmart er aantrekkelijker uit dan vijf van zeven groeiaandelen. De forward PE-ratio (gebaseerd op de verwachte winst over één jaar) bedraagt 26. Dat is lager dan die van Amazon, Apple, Microsoft, Nvidia en Tesla. Maar die lagere waardering van Walmart kan de groeivooruitzichten van het aandeel op de korte termijn wat beperken.

Het is dus geen aandeel voor snelle winst op de korte termijn, maar het aandeel is volgens The Fool wel een solide keuze voor langetermijnbeleggers. De financiële positie is sterk en de integratie van AI in alle processen van het bedrijf kan de winst op termijn opdrijven.

Lees ook: 8 healthcare-aandelen met een gezond opwaarts potentieel

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!