Van dit bedrijf heeft Buffett in alle stilte aandelen bijgekocht

Door Redactie op 24 mei 2024 08:20 | Views: 21.948

Van dit bedrijf heeft Buffett in alle stilte aandelen bijgekocht
Beeld: iStock

Het huidige beursklimaat is niet optimaal voor een waardebelegger als Warren Buffett. De laatste zes kwartalen verkocht hij per saldo meer aandelen dan dat hij kocht. Maar er is één aandeel dat hij in elk van de laatste drie kwartalen aankocht. Hij mocht zijn aankopen geheim houden van de SEC. Maar nu we het weten, blijkt het perfect in zijn strategie te passen, schrijft The Motley Fool.

De alsmaar stijgende aandelenmarkten maken het steeds moeilijker om een goed bedrijf te vinden dat tegen een eerlijke prijs verhandeld wordt. En dat is toch het streven van Warren Buffett, de beleggingsgoeroe die nog altijd aan het hoofd van Berkshire Hathaway staat. En de uitdaging is zelfs nog groter voor hem, met een portefeuille van $377 miljard aan aandelen en $189 miljard aan contanten onder beheer. De laatste zes kwartalen verkocht Buffett per saldo meer aandelen dan hij kocht. 

In negen maanden tijd bouwde Warren Buffet in het geheim een belang van $6,9 miljard op. Beleggers die de beroemde belegger volgen, werden elk kwartaal nieuwsgieriger naar de mysterieuze aankopen van Buffett. Aan het eind van 2023 had hij een positie van zo’n $5 miljard opgebouwd. De meest recente openbaarmaking van de posities van Berkshire Hathaway onthult eindelijk het geheim. Het blijkt Chubb te zijn.

Verzekeraars zijn kern van portefeuille Berkshire

In elk van de laatste drie kwartalen bouwde Buffett een positie op in schadeverzekeraar Chubb. Hij kocht bijna 26 miljoen aandelen van het bedrijf in negen maanden tijd, een belang dat nu zo’n $6,9 miljard waard is. Daarmee behoort het tot de top 10 posities van Berkshires portefeuille. Chubb is een aandeel dat perfect bij hem past. Het Orakel van Omaha zit al meer dan 60 jaar in de verzekeringsbranche.

Kort nadat hij in 1965 de controle verwierf over Berkshire Hathaway, een textielbedrijf, stapte Buffett al in een verzekeringsbedrijf. Verzekeringen vormen nu de kern van de activiteiten van zijn conglomeraat en leveren een stabiele stroom van inkomsten op. Buffett weet wanneer een verzekeringsaandeel aantrekkelijk is en zijn diepgaande kennis van de sector geeft hem een voordeel bij het vinden van ondergewaardeerde verzekeraars. Chubb heeft een aantal aantrekkelijke kwaliteiten als verzekeraar en de aandelenkoers weerspiegelt misschien niet volledig de kwaliteit van het bedrijf.

Chubb presteert goed

Het is niet verrassend dat Buffett geïnteresseerd raakte in het aandeel. Veel verzekeringsmaatschappijen, waaronder Chubb, deden het goed in 2023 dankzij hogere koersen en rentetarieven. De kernactiviteiten van Chubb zien er erg sterk uit. Het nettoresultaat per aandeel over het hele jaar steeg met 75,9% dankzij een stijging van 13,5% in netto geboekte premies en verbeterde acceptatiemarges. De sterke resultaten zetten zich voort in het eerste kwartaal, met een stijging van 14,1% in netto geboekte premies, waarschijnlijk als gevolg van hogere prijzen.

De beleggingen van Chubb doen het ook goed. De inkomsten uit beleggingen stegen in het eerste kwartaal met 25,7%. Het bedrijf heeft in zijn beleggingsportefeuille veel vastrentende activa met een lange looptijd, zoals door hypotheek gedekte effecten en bedrijfsobligaties. Toen de Federal Reserve de rente verhoogde, stonden de rendementen onder druk, maar nu is er elk kwartaal een sterke groei van de beleggingsinkomsten. 

Een voorbeeld om te volgen?

Er zijn beleggers die de beleggingskeuzes van Buffett nauwgezet volgen. De onthulling van deze positie vestigt de aandacht op de verzekeraar. Is Chubb het overwegen waard?  Want het feit dat Buffett zijn mysterieuze positie nu onthult, kan erop duiden dat hij misschien voorlopig klaar is met het kopen van meer aandelen. Sinds Buffett instapte bij Chubb is het aandeel gestegen van ongeveer $200 in het derde kwartaal van vorig jaar naar een nieuwe recordhoogte van $270 na de openbaarmaking door Berkshire.

Toch is het aandeel redelijk aantrekkelijk geprijsd, met een verwachte koers/winstverhouding van slechts 11,6x. Daarmee zit Chubb in de hoek van de waarde-aandelen, waar Buffett zo van houdt. De koers/boekwaarde van 1,7x is hoger dan het historische gemiddelde, maar ook een redelijke prijs gezien de verbeterende investeringen en sterke verzekeringsactiviteiten.

Typische Buffett-belegging

De keuze van Buffett kan een aanleiding zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een solide waardeaandeel uit de financiële sector om Chubb nader te bestuderen. Want volgens The Motley Fool blijft Chubb een geweldige Buffett-belegging, zelfs tegen deze prijs. Het voldoet aan veel van zijn eisen.

Het bedrijf is een leider in zijn sector met een goed management. En het heeft een lager neerwaarts risico dan gemiddeld, dankzij de huidige waardering van het aandeel en de manier waarop het omgaat met de balans. Chubb heeft het potentieel voor Berkshire om zijn belang erin te blijven uitbreiden. Momenteel bezit Buffett ongeveer 6,4% van de uitstaande aandelen.

Lees ook deze column van vermogensbeheerder Martine Hafkamp: Beleg met deze stroom mee

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.