4 flink ondergewaardeerde aandelen in een dure markt

Door Redactie op 21 juni 2024 11:30 | Views: 14.063

4 flink ondergewaardeerde aandelen in een dure markt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat aandelen in Nederland, met een gemiddelde koerswinstverhouding (CAPE) van 36, te duur zijn geworden. Dat komt met name door wat beleggers voor techfondsen als ASML (k/w 53) willen betalen.

Ondanks de aanhoudende all-time highs vindt de onafhankelijke en gerenommeerde beleggingsadviseur Morningstar nog altijd ondergewaardeerde aandelen. 

Ondergewaardeerd

Dit jaar is de Morningstar Netherlands Index zo'n 23% gestegen. Toch zijn er nog altijd interessante fondsen waarvan de koers beduidend onder de Fair Value ligt die Morningstars analisten aan deze aandelen toekennen. Dat wordt weerspiegeld in de koers/Fair Value-ratio. Het zijn deze veertien.

Deze tabel bevat ook de Morningstar Rating - gebaseerd op zowel de Fair Value als de Morningstar Uncertainty Rating voor elk bedrijf- en de moat, ofwel het concurrentievoordeel. Vier aandelen met een korting van meer dan 25% worden er uitgelicht.

Just Eat Takeaway 

Fair Value: 39,00 euro
Economic Moat: Narrow

Morningstar-analist Ioannis Pontikis vindt dat het aandeel 39,00 euro waard is en bij de actuele koers betekent dat een korting van maar liefst 68%. Pontikis is optimistisch over de markt voor maaltijdbezorging. Die beleefde in corona-tijd een plotselinge piek, waarna deze weer terugzakte toen het land weer van het slot ging. Die terugval, in combinatie met de groeistuipen van het jonge bedrijf dat lange tijd groei boven winstgevendheid verkoos, maakte beleggers huiverig.

Inmiddels heeft oprichter en CEO Jitse Groen de bedrijfsstrategie verlegd naar een beter operationeel rendement en een blijvend positieve vrije kasstroom. De hoge inflatie remt de bestedingskracht van consumenten en dat voelde de maaltijdbezorger in zijn cijfers over bestellingen en omzet. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn goed, vindt Pontikis.

JDE Peet's

Fair Value: 30,50 euro
Economic Moat: Narrow

Magere resultaten in een deel van de wereld in combinatie met onzekerheid over hoe het zou aflopen met de activiteiten in Rusland hebben de aandelenkoers van de koffiebrander gedrukt. Maar analist Pontikis ziet dat JDE Peet's op de goede weg is met duidelijke verbetering van de operationele resultaten en een hoger dan verwachte omzetgroei in de belangrijke Europese landen die de hoogste marges kennen, terwijl onder meer Azië nog altijd achterblijft in volume-ontwikkeling.

De hoge inflatie noodzaakt producenten van consumentengoederen om hun prijzen te verhogen, maar dan wel zodanig dat het omzetvolume daar niet onder lijdt. In Europa lukt dat goed, daarbuiten niet. Volgens Pontikis past daar een Fair Value van 30,50 euro bij, ofwel een korting van 35%. 

Akzo Nobel

Fair Value: 88,00 euro
Economic Moat: Narrow

De Nederlandse verffabrikant heeft de afgelopen jaren te lijden gehad onder haperende groei en hoge grondstofkosten en dat heeft ook de aandelenkoers gehinderd. Maar Morningstar-analist Diana Radu ziet een reële waarde van 88,00 euro in het verschiet, dus het aandeel kent een korting van 30%.

Gunstige grondstofkosten hebben de marge begin dit jaar opgestuwd ten opzichte van de lastige vergelijkingsbasis van het dure jaar 2023. Mede daardoor maakt Akzo Nobel volgens de analist goede vorderingen met het herstel van de winstgevendheid, ook door een sterke prijsstelling van zijn producten en een positieve volume-ontwikkeling.

Een smetje is een rechtszaak in Australie over ondeugdelijke coatings. Die kan tot een schadepost van 1,5 miljard euro leiden.

Adyen

Fair Value: 1.660 euro
Economic Moat: Wide

Voormalig beurslieveling Adyen is flink onderuitgegaan sinds de betalingsverwerker in augustus vorig jaar tegenvallende groeicijfers en overwacht hoge kosten liet zien. Toen kelderde de koers in een dag met 25%, omdat groei tot dan toe juist allesbepalend was voor de veelbelovende Nederlandse fintech.

In april dit jaar liep de aandelenkoers bij de kwartaalcijfers weer een fikse deuk van -14% op, want beleggers waren teleurgesteld over de vlakke omzet, uitgaande van constante wisselkoersen. Het cijfer volgens actuele wisselkoersen liet een plus zien, maar die was dus alleen maar cosmetisch.

Morningstar-analist Niklas Kammer vindt de reacties van beleggers op de bespeurde tegenvallers nogal irrationeel en hij kijkt liever naar de onderliggende feiten voor de lange termijn. Die brengen hem tot een Fair Value van 1.660 euro, hetgeen een upside van 26% ten opzichte van de huidige aandelenkoers impliceert.

Lees ook: 3 veelbelovende aandelen om nu te kopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.