Bill Gates belegt 87% van zijn vermogen in deze 5 aandelen

Door Redactie op 21 juni 2024 08:30 | Views: 40.763

Bill Gates belegt 87% van zijn vermogen in deze 5 aandelen
Beeld: © ANP

Spreiden is belangrijk. Dat doet Bill Gates: hij heeft posities in tientallen bedrijven. Toch vertegenwoordigen slechts vijf bedrijven het overgrote deel van zijn portefeuille. Welke zijn dat?

Bill Gates is vooral bekend als medeoprichter van Microsoft, dat hij een kwart eeuw leidde. Nu gaat zijn aandacht vooral uit naar zijn filantropische en liefdadigheidswerk. Gates is momenteel zo’n $131 miljard waard, waarmee hij volgens Forbes de op acht na rijkste persoon ter wereld is.

Samen met Warren Buffett heeft Gates The Giving Pledge ondertekend. Daarin neemt hij zich voor om vrijwel al zijn rijkdom weg te geven aan goede doelen. Daarvoor heeft hij een liefdadigheidsstichting in het leven geroepen, de Bill & Melinda Gates Foundation (binnenkort The Gates Foundation).

Met zijn rijkdom wil hij een wereld creëren waarin iedereen de kans heeft om een gezond en productief leven te leiden. De trust heeft belangen in tientallen bedrijven, maar 87% bestaat uit slechts vijf aandelen, zo schrijft de Amerikaanse website The Motley Fool.

1. Microsoft: 35%

De nummer 1 op het lijstje is niet zo verrassend: Microsoft. Gates heeft de stichting opgericht met een groot deel van zijn persoonlijke belang in het bedrijf dat hij heeft opgericht. De Gates Foundation heeft ruwweg 36,5 miljoen aandelen Microsoft ter waarde van $15,47 miljard.

Microsoft timmert momenteel aan de weg met Azure Cloud, uitgegroeid tot de nummer twee provider in cloudinfrastructuur. Daarnaast worden de resultaten gestimuleerd door Copilot, de digitale assistent op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Volgens analisten van Evercore ISI kan generatieve AI tegen 2027 een extra omzet van $143 miljard genereren.

De trust profiteert van het dividend dat Microsoft sinds 2004 consequent heeft uitgekeerd en sinds 2011 jaarlijks heeft verhoogd.

Het bescheiden rendement van 0,71% is een gevolg van de robuuste koersstijgingen van 226% in de afgelopen vijf jaar, waarmee het de S&P 500 ver achter zich laat. Bovendien zorgt de uitbetalingsratio van minder dan 25% ervoor dat er genoeg ruimte is voor dividendgroei in de komende jaren.

2. Berkshire Hathaway: 16%

De op één na grootste participatie van de trust is Berkshire Hathaway. Dat is weer een gevolg van de belofte van Warren Buffett om zijn enorme vermogen aan goede doelen te schenken. Een van die goede doelen is de liefdadigheidsstichting van Gates. De bijdragen van Buffett kwamen, verdeeld over 16 jaar, neer op in totaal $36 miljard.

Als gevolg hiervan bezit de trust momenteel meer dan 17,3 miljoen Berkshire aandelen, een belang dat wordt gewaardeerd op bijna $7,1 miljard. Berkshire Hathaway is een conglomeraat van bedrijven en dat zorgt meteen voor de nodige diversificatie. Het is een ijzersterk bedrijf. Vorig jaar was een record voor de verzekeringsmaatschappijen in de portefeuille. In totaal waren de verzekeringsdochters goed voor 40% van Berkshire's inkomsten van $37 miljard.

3. Waste Management: 16%

Buffett en Gates delen ook hun waardering voor saaie bedrijven met voorspelbare, terugkerende activiteiten. Dat geldt voor Waste Management. Het afval van de één is de schat van de ander. Waarschijnlijk heeft de Gates Trust daarom meer dan 35,2 miljoen aandelen, ter waarde van $7,1 miljard, in bezit.

Afvalinzameling en recycling zijn de pijlers van Waste Management en daarmee realiseert het robuuste resultaten. Waste Management kondigde onlangs aan dat het Stericycle, dienstverlener op het gebied van medisch afval, over wil nemen voor $7,2 miljard. Daarnaast biedt de afvalverwerker een solide dividend.

Waste Management heeft zijn winstuitkering al 15 jaar op rij verhoogd, het huidige rendement bedraagt 1,5%. Met een uitbetalingsratio van minder dan 47% is er genoeg ruimte voor verdere verhogingen.

4. Canadian National Railway: 15%

Daarnaast hebben Gates en Buffett nog meer overeenkomsten. Wat te denken van hun gezamenlijke interesse in spoorwegen? Buffett zei ooit dat spoorwegen goederen vervoeren op een zeer kosteneffectieve manier en ze doen het op een buitengewoon milieuvriendelijke manier.

De Gates Trust bezit 54,8 miljoen aandelen Canadian National Railway, met een waarde van bijna $6,97 miljard. Canadian National is de enige spoorweg in Noord-Amerika die de Pacific, de Atlantische kust en de Golf van Mexico met elkaar verbindt.

Ondanks recente zwakte voorspellen de verbeterende economie en het toenemende volume in het spoorverkeer veel goeds voor het bedrijf op de lange termijn. Canadian National betaalt ook een dividend met een solide track record. Het huidige dividendrendement bedraagt 1,9% en de uitbetalingsratio van 38% biedt opwaarts potentieel.

5. Caterpillar: 5%

De vijfde participatie van Gates’ stichting is nog zo'n iconisch bedrijf. The Gates Trust heeft meer dan 7,3 miljoen aandelen met een waarde van meer dan $2,4 miljard. Caterpillar is 's werelds grootste leverancier van bouw- en mijnbouwmachines en heeft de afgelopen maanden onder druk gestaan door een onzekere economie.

De kracht van het bedrijf ligt in de diversiteit van zijn activiteiten. De omzet van Caterpillar was op jaarbasis vlak, maar kostenbesparingen zorgen voor hogere marges, waardoor de winstgevendheid toeneemt. Daarnaast heeft Caterpillar een stevig trackrecord in wintuitkeringen.

Sinds zijn oprichting in 1925 heeft Caterpillar elk jaar een dividend uitgekeerd en sinds 1933 elk jaar een kwartaaluitkering. Gedurende 30 jaar verhoogde Caterpillar elk jaar de dividenduitkering en de uitbetalingsratio van slechts 23% biedt perspectief op verdere verhogingen.

Ook interessant: 10 essentiële beleggingstips van Warren Buffett

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.