De 3 aandelen voor 2024

Door Redactie op 8 juli 2024 11:30 | Views: 11.077

De 3 aandelen voor 2024
Beeld: Alex Proimos CC-BY-2.o

Als James Brumley maar 3 aandelen mocht kopen in 2024, dan koos hij MercadoLibre, Alphabet en Bank of America. Op The Motley Fool legt hij uit waarom deze 3 fondsen meer rendement dan risico opleveren.

Bij beleggen is spreiding belangrijk. Een stelregel van The Motley Fool is om ten minste 25 verschillende aandelen in portefeuille te nemen. Toch kan het interessant zijn om na te denken over welke aandelen je zou kopen als je er maar drie zou mogen hebben. Dan ga je op zoek naar de bedrijven met de beste risico-rendementverhoudingen.

De 3 tips van Brumley moeten niet gezien worden als advies om een portefeuille met 3 aandelen samen te stellen. Deze keuzes zijn natuurlijk alleen zinvol als ze de spreiding van je portefeuille verbeteren in plaats van deze minder evenwichtig te maken.

MercadoLibre

MercadoLibre wordt wel het Amazon van Latijns-Amerika genoemd. Deels klopt dat ook. Maar MercadoLibre is ook te vergelijken met bedrijven zoals eBay, Shopify en PayPal.

Dankzij een breed palet van activiteiten is het bedrijf uitgegroeid tot grote speler in zowel supermarkten als e-commerce. MercadoLibre verwerkte bijna $41 miljard aan betalingen in het eerste kwartaal van dit jaar en fungeerde ook als tussenpersoon voor $11,4 miljard aan verkopen van goederen en diensten. De winst van $4,3 miljard was een stijging van 36% op jaarbasis, waardoor het nettoresultaat met 71% verbeterde.

In veel opzichten is Zuid-Amerika nu te vergelijken met Noord-Amerika ongeveer 20 jaar geleden. MercadoLibre is goed gepositioneerd om te profiteren van de opkomende hausse in mobiele technologie in de regio. Steeds meer mensen gaan er online. Omdat e-commerce daar gelijke tred mee houdt, verwacht Americas Market Intelligence dat de Latijns-Amerikaanse e-commercemarkt dit jaar met 24% zal groeien, en in 2025 en 2026 met nog eens 21%. Daar zal MercadoLibre waarschijnlijk meer van profiteren dan welk ander bedrijf dan ook.

Alphabet

Alphabet is nog steeds een partij om rekening mee te houden. Maar er zijn ook beleggers die denken dat de gloriedagen met de grootste groei voorbij zijn. De markt voor zoekmachines is volwassen geworden en er is concurrentie van bijvoorbeeld Bing, dat op kunstmatige intelligentie draait.

Alphabet heeft echter meer groeimotoren en de cloud computing-business is daar een voorbeeld van. Op dat gebied is het nog een kleine speler in vergelijking met Amazon en Microsoft., en het heeft een omzetgroei van 28% laten zien in het eerste kwartaal van dit jaar. Google Cloud is nu consistent winstgevend. Mordor Intelligence verwacht dat de wereldwijde markt voor cloud computing zal groeien met meer dan 16% op jaarbasis tot 2029, dus Alphabets cloudsegment houdt een enorme winstbelofte in.

En dan heeft Alphabet nog meer veelbelovende activiteiten. Volgens Nielsen wordt YouTube in de Verenigde Staten meer bekeken dan conventionele streamingdiensten zoals Netflix, Hulu en Disney+. De omzet van YouTube steeg met 21% op jaarbasis in het eerste kwartaal. Daarnaast zijn er nog de advertentie-inkomsten, die stegen met meer dan 14%. GlobalStats stelt bovendien dat Google nog steeds ongeveer 90% van alle zoekopdrachten op het web afhandelt, zoals het al meer dan tien jaar doet. Alphabet lijkt dus sterker dan ooit.

Bank of America

Bank of America is niet een bedrijf waar beleggers meteen enthousiast over worden. Het aandeel heeft sinds begin 2022 ondermaats gepresteerd. De koers staat onder druk door de economische malaise en hoge inflatie. Hoewel hoge rentetarieven over het algemeen de winstmarges van banken vergroten, leidt deze dynamiek ook tot minder vraag naar leningen en een groter aantal wanbetalingen. De voorziening van BofA voor slechte leningen steeg naar $1,3 miljard in het eerste kwartaal, terwijl de netto rentebaten met 3% daalden naar $14 miljard, waardoor de winst per aandeel daalde naar $0,83, tegen $0,94 vorig jaar. Andere bedrijfsonderdelen zoals de zakenbank-activiteiten en vermogensbeheer hebben ook te kampen met tegenwind.

Wat niet vergeten moet worden, is dat de huidige uitdagingen in de banksector niet nieuw zijn. Bank of America is een voorspelbaar cyclisch bedrijf in een al even voorspelbaar cyclische economie. We weten niet precies wanneer de inflatie zal afnemen of wanneer de wereldeconomie weer zal aantrekken, maar als dat gebeurt kan BofA profiteren.

Intussen kunnen beleggers genieten van een gezond, betrouwbaar dividendrendement van iets meer dan 2,4%. Het is belangrijk voor Bank of America om de dividenduitkering te kunnen blijven financieren - en verhogen. De dividenduitkering van $0,96 per aandeel op jaarbasis is minder dan een derde van de verwachte winst per aandeel van $3,25 voor dit jaar. Er is dus alle ruimte om het dividend te blijven verhogen.

Lees ook: 3 aandelen die nu koopwaardig zijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!