De 5 goedkoopste techaandelen van dit moment

Door Redactie op 9 juli 2024 08:30 | Views: 12.652

De 5 goedkoopste techaandelen van dit moment

Tech is populair. En duur. Western Digital is momenteel het goedkoopste aandeel in de technologiesector van de S&P 500. Zijn er meer relatief laaggeprijsde tech-aandelen te vinden?

Angela Palumbo ging voor Barron’s op zoek naar de vijf goedkoopste tech-aandelen en bekijkt waarom hun waardering achterblijft.

Kunstmatige intelligentie (AI) is hot. Technologiebedrijven met blootstelling aan generatieve AI hebben de aandelenmarkt hoger gestuwd. De stijgende koersen veroorzaken ook hoogtevrees: sommigen zijn bezorgd dat er een correctie aankomt. Nvidia is een van de meest trendy tech-aandelen en wordt momenteel verhandeld tegen 40,2 keer de verwachte winst: iets boven het vijfjarig historisch gemiddelde van 39 keer. 

Microsoft is het grootste Amerikaanse bedrijf gemeten naar marktkapitalisatie en handelt op 33,6 keer de verwachte winst, ruim boven het vijfjarig gemiddelde van 29 keer. Het gemiddelde voor de S&P 500 ligt momenteel rond 21 keer.

Toch wordt niet elk techbedrijf verhandeld tegen een megapremie. Barron’s ging op zoek naar goedkope tech-aandelen. Maar let op, goedkoop is niet meteen koopwaardig. Wel kan het een goed startpunt zijn voor verder onderzoek.

Dit zijn volgens Dow Jones Market Data de vijf goedkoopste aandelen in de Informatietechnologiesector van de S&P500 op basis van de verwachte 12-maands koers/winstverhouding: Western Digital, HP Inc, Hewlett Packard Enterprise, Gen Digital en Jabil.

1. Western Digital

Western Digital is het goedkoopste aandeel in de techsector. Aandelen worden verhandeld tegen 9,4 keer de verwachte winst, aanzienlijk onder hun historisch gemiddelde over vijf jaar van 43 keer. Dit jaar is het aandeel met 45% gestegen, de S&P 500 is in dezelfde periode met 15% gestegen. De stijging van Western Digital komt doordat de vraag naar geheugenchips blijft verbeteren.

Maar de waardering blijft laag, en analisten verwachten een aangepast verlies van 64 cent per aandeel voor het fiscale jaar 2024. Na de cijfers over het fiscale derde kwartaal vond analist Matt Bryson (Wedbush) de verwachtingen van Western Digital zeer conservatief in het licht van een betere prijsdynamiek voor NAND-geheugen. Hij geeft een koersdoel van $85 voor het aandeel.

2. HP Inc.

HP Inc. is actief in pc’s en wordt geconfronteerd met een verzwakte vraag. Tijdens de pandemie kochten veel consumenten pc's, waardoor er nu minder behoefte aan is. Ook hebben de inflatie en de rentetarieven consumenten terughoudend gemaakt met dit soort aankopen. De uitrol van pc's met nieuwe AI-mogelijkheden zou echter voor een verkoopboost moeten zorgen in 2025 en 2026.

De aandelenkoers is dit jaar met zo’n 16% gestegen. Analisten verwachten dat het bedrijf in 2024 een winst van $3,45 per aandeel zal rapporteren, ruim meer dan de $3,28 van vorig jaar, maar nog altijd onder de $4,08 die in 2022 werd gerapporteerd. Het aandeel wordt verhandeld tegen 9,6 keer de verwachte winst.

3. HP Enterprise

HP Enterprise is een informatietechnologie-aandeel. De koers kreeg aanvankelijk een klap nadat bekend werd dat het bedrijf gesprekken voerde met Juniper Networks over een overname van zo’n $13 miljard. Dat is nu gekanteld, en het aandeel koerst dit jaar 25% hoger. Beleggers zijn enthousiast over de AI-mogelijkheden, met name de vraag naar de AI-servers van het bedrijf.

De winst zal dit jaar naar verwachting $1,92 per aandeel bedragen, tegen $2,15 per aandeel in 2023. HP Enterprise wordt verhandeld tegen 10,4 keer de verwachte winst. Wamsi Mohan (BofA Securities) is neutraal over het aandeel. Hij denkt dat het herstel meer tijd zal vergen omdat de overname van Juniper en potentiële herstructureringskosten de groei van de vrije kasstroom zouden kunnen beperken. Mohan heeft een bescheiden hoger koersdoel van $24 voor het aandeel.

4. Gen Digital

Gen Digital is een bedrijf dat zich bezighoudt met consumentgerichte beveiligingssoftware. De aandelen worden verhandeld tegen 11 keer de verwachte winst en zijn dit jaar met 10% gestegen. De koers kreeg op 10 mei een belangrijke impuls nadat het bedrijf beter dan verwachte winst rapporteerde over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar en een verhoging aankondigde van inkoop van eigen aandelen. De winst voor dit jaar wordt geschat op $2,21 per aandeel, tegen $1,96 vorig jaar.

5. Jabil 

Jabil staat op de vijfde plaats van minst dure aandelen, met een waardering van 12 keer de verwachte winst. Aandelen van deze leverancier van elektronische onderdelen zijn dit jaar met 15% in koers gedaald. In juni meldde het bedrijf dat de verwachtingen voor groei in de auto- en transportactiviteiten verder zijn afgezwakt. Analisten verwachten een winst van $8,42 per aandeel over 2024, wat minder is dan de $8,63 van vorig jaar.

Lees ook: 7 sterke dividendaandelen voor de lange termijn

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!