2 blue chip-favorieten van topbeleggers

Door Redactie op 29 augustus 2024 08:30 | Views: 13.478

2 blue chip-favorieten van topbeleggers

Twee topbeleggers, Bill Ackman van Pershing Square Holdings en Andreas Halvorsen van Viking Global Investors, hebben fors geïnvesteerd in twee blue chip-aandelen. Wat zien zij in deze dividendaandelen dat andere beleggers (nog) niet zien?

In het tweede kwartaal hebben beide grote beleggers nieuwe posities opgebouwd in twee aandelen uit de Dow Jones. Pershing Square meldde een positie ter waarde van $229 miljoen in Nike, terwijl Viking Global bekendmaakte dat het $478 miljoen in McDonald's heeft geïnvesteerd. Wat trekt hen aan? Want beide aandelen kampen momenteel met tegenwind in de kleding- en restaurantsector.

1. Nike – hardloper in sportschoenen

Ackman heeft een talent in het ontdekken van waarde. In de afgelopen 20 jaar behaalde hij met Pershing Square een jaarlijks rendement van 16%. Ondertussen is de rijkdom van Ackman volgens Forbes gegroeid tot $9 miljard. 

De koers van Nike is met 53% gedaald ten opzichte van de piek in 2021. Pershing Square heeft in het tweede kwartaal een nieuwe positie ingenomen. Nike heeft te kampen met zwakke trends in consumentenbestedingen. De jaaromzet bedraagt $51 miljard, waarvan ruim de helft van de omzet uit sportschoenen afkomstig is. De omzet voor boekjaar 2024 (dat eindigde in mei) was vlak op jaarbasis.

De meeste zwakke verkooptrends hebben echter te maken met de lifestyleproducten van Nike. De prestatiegerichte producten voor verschillende sporten lieten afgelopen kwartaal nog steeds een dubbelcijferige omzetstijging zien. Er liggen dus kansen op verbetering van de resultaten als Nike meer van zijn verkoopmix verschuift naar prestatiegerichte producten, zoals hardloop- en basketbalschoenen, die al 50 jaar de kern van het bedrijf vormen. Ondertussen houdt Nike de winst op peil wat goed is voor de dividenduitkeringen. Het nettoresultaat steeg in het boekjaar 2024 met 12% en het bedrijf keerde 38% van zijn winst uit aan de aandeelhouders. Het huidige verwachte dividendrendement van 1,76% is het hoogste in tien jaar.

Het aandeel is redelijk gewaardeerd, al is het met een koers-winstverhouding van 26 niet goedkoop. De prijs is redelijk, omdat het een topmerk is dat zijn inkomsten op de lange termijn nog steeds met dubbele cijfers kan laten groeien. Blijkbaar is Ackman ervan overtuigd dat Nike op dit moment ondergewaardeerd wordt. De groei kan herstellen door de innovatie binnen zijn sportcategorieën en een goede uitvoering van deze strategie zou het aandeel binnen de komende twee jaar terug kunnen brengen bij zijn eerdere hoogtepunten.

2. McDonald's – fastfood en vastgoed

Andreas Halvorsen, de topman van Viking Global Investors, heeft volgens Forbes een vermogen van $7,2 miljard. Zijn bedrijf had aan het eind van het tweede kwartaal $26 miljard onder beheer. Een van de nieuwe posities in zijn beleggingsportefeuille is ingeruimd voor McDonald’s, waarin Halverson een belang van $480 miljoen heeft opgebouwd.

Ook McDonald’s rapporteerde zwakke verkopen vanwege macro-economische tegenwind. Maar dit zegt niets negatiefs over de concurrentiepositie van McDonald's, integendeel, het kan zelfs in het voordeel van McDonald’s zijn, omdat het inspeelt op de kracht van het merk. Golden Arches rapporteerde een daling van 1% op jaarbasis in de wereldwijde vergelijkbare kwartaalomzet. Ondanks deze zwakke prestatie hield het aandeel dit jaar goed stand en koerst het in de buurt van nieuwe hoogtepunten. Dat kan de reden zijn waarom Viking Global het aandeel geselecteerd heeft.

Bij McDonald’s gaat het naast fastfood ook om vastgoed. Het is eigenaar van grond waarop de franchise-restaurants staan, wat lucratieve mogelijkheden biedt voor het benutten van deze vastgoedwaarden om winstgevende groei voor aandeelhouders te realiseren. Op 31 december 2023 had het bedrijf voor $20 miljard aan gebouwen en grond op de balans staan. Het bedrijf was eigenaar van ongeveer 57% van de grond en ongeveer 80% van de gebouwen die door de restaurants worden gebruikt. McDonald's is van plan om haar wereldwijde aantal restaurants uit te breiden naar 50.000 in 2027.

De combinatie van het franchisemodel, waarbij 95% van de wereldwijde restaurants wordt gerund door lokale eigenaren, en de vastgoedstrategie is de reden waarom McDonald's het afgelopen jaar een hoge marge van $8 miljard nettowinst op $25 miljard omzet genereerde. Vorig kwartaal realiseerde het bedrijf een winstdaling van 11% op jaarbasis. Maar het keert ongeveer de helft van zijn winst uit, het kwartaaldividend bedraagt momenteel $1,67, wat het verwachte rendement op 2,3% brengt. Het bovengemiddelde dividendrendement en de aantrekkelijke verwachte koerswinstverhouding van 24 maken het aandeel een goede koop voor de lange termijn.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!