Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Redelijk eerste kwartaal

Moeizaam slepen de beurzen zich naar de laatste handelsdag van het eerste kwartaal toe. Aan het forse herstel dat in het vierde kwartaal optrad, hebben de toonaangevende beurzen in de wereld in de eerste drie maanden per saldo nog slechts bescheiden winsten kunnen toevoegen.

Amsterdam deed het vergelijkenderwijze niet eens zo slecht met een 3,3% stijging van de AEX-index. Dat brengt het herstel ten opzichte van eind september op 32%. De Midkap-index deed het nog een stuk beter met een winst van 9% in het eerste kwartaal. Dat brengt de score op 50%, gerekend vanaf eind september vorig jaar.

De performance van Amsterdam houdt in het eerste kwartaal gelijke tred met Frankfort en Zürich, maar ligt aanmerkelijk boven Parijs (0%), Brussel (-1%) of Londen (-1%). De Dow Jones-index werd ook geklopt, die in het eerste kwartaal nog maar 2,1% steeg, om maar niet te spreken van de Nasdaq die in dezelfde periode 8% verloor.

Outperformers Damrak
Een mooie performance werd neergezet door de chipfondsen ASML en ASMI , waarvan de koersen 39% respectievelijk 29% in waarde stegen. Dit past in het beeld dat de chipsector in een vroeg stadium geacht wordt te profiteren van economisch herstel. Opvallend is ook de vaak forse winst voor kleinere lokale fondsen, die soms in de tientallen procenten liep, zoals:

  • Nedcon (48%),
  • Fornix Bio (35%),
  • Crown van Gelder (32%),
  • Delft Instruments (29%),
  • Accell (24%),
  • Nedschroef (23%).

    De bouwsector kon ook, ondanks de recente perikelen over bouwfraude, toch krachtig opstomen. HBG natuurlijk dankzij het overnamebod met 68%, maar de koersstijgingen van alle overige bouwfondsen mochten er ook zijn:

  • Ballast Nedam (32%),
  • Volker Wessels Stevin (30%),
  • Heijmans (22%),
  • Amstelland (14%),
  • BAM NBM (13%).

    Mooie cijfers BAM NBM en Amstelland
    De laatste twee brachten gisteren nog hun jaarcijfers naar buiten. Beide winstrapportages vielen in goede aarde. BAM NBM kon 1% winnen op 23,80 euro, Amstelland 3,7% op 6,92 euro. BAM NBM beantwoordde aan de gewekte verwachtingen en rapporteerde een 60%-stijging van de nettowinst op een met 93% toegenomen omzet.

    De omzet- en winstsprong kon worden gerealiseerd, dankzij de volledige consolidatie van de van (NBM) Amstelland overgenomen bouwbedrijven. Het bouwconcern, waarvan de omzet vorig jaar bijna de mijlpaal van 3 miljard euro bereikte, kon zich nog goed aan de krimpende bouwactiviteit onttrekken. Terwijl de productie van de woningbouw landelijk daalde met 6%, steeg de omzet van BAM NBM in de sector vorig nog autonoom met 2%.

    In de utiliteitsbouw was de relatieve prestatie nog beter. Hier steeg de omzet autonoom met 9%, terwijl de markt 1% kromp. De sector Infrastructuur wist zich ook aan het landelijk beeld te ontrekken met autonome omzetgroei van 7% en forse winstverbetering. De integratie begint vorm te krijgen Tegenvallend was wel dat de Wilma Bouwbedrijven in het afgelopen jaar nog geen break-even resultaat wisten te bereiken, maar nog licht verliesgevend waren.

    Winststijging BAM NBM 4 tot 7%
    In het lopende jaar wordt verwacht dat ook Wilma positief zal gaan bijdragen. Over het boekjaar 2002 is BAM NBM voorzichtig. De bouwer kan niet heen om de verzwakking in de telecom- en de vastgoedsector. Positief is dat het nieuwe boekjaar werd ingegaan met een zeer forse orderportefeuille van 4,5 miljard euro, waarvan 2,5 miljard euro betrekking heeft op 2002. Dat betekent dat 80% van de geschatte jaaromzet al in de knip zit.

    BAM NBM durft het daarom aan om voor het lopende jaar een lichte stijging van de omzet en een verdere verbetering van de nettowinst te voorspellen. Onze lopende taxatie voor 2002 voorzag in een 12% winststijging tot 4,86 euro (vóór afschrijving amortisatie). We moeten rekenen met de indicatie van een 'lichte' winststijging, die gisteren is afgegeven en wat overeenkomt met een toename van 4 tot 7%.

    We taxeren nu een winst van 4,61 euro, wat bij de slotkoers van gisteren neerkomt op een k/w van 5,1. Inclusief goodwillafschrijving en rekening houdend met volledige conversie van converteerbare leningen bedraagt de taxatie 3,93 euro, wat een te bescheiden k/w van 6,1 oplevert. Gelet op de goede mogelijkheden van een verdere verbetering van de winstmarge in de komende twee jaar, blijven we het aandeel als aantrekkelijk beoordelen.

    Amstelland 15% winst per jaar
    Aantrekkelijk is ook Amstelland, dat geen uitvoerende bouwactiviteiten meer kent, maar sinds begin vorig jaar opereert als 100% vastgoedontwikkelaar. Deze positie geeft Amstelland nog meer flexibiliteit om te reageren op de afkoelende bouwmarkt. De flexibiliteit strekt zich ook uit tot de financiële verslaggeving. We hebben de indruk dat Amstelland de winst wat kan sturen. Dat is iets anders dan flatteren.

    Amstelland benut de mogelijkheden van reguliere boekhoudmethoden om de winstontwikkeling wat gelijkmatiger te laten verlopen. Een alom gerespecteerde verzekeraar als Aegon kan daarover meepraten. Wij hebben er niet zo veel moeite mee, zolang het gunstige lange termijn perspectief intact blijft en daar ziet het wel naar uit.

    De vastgoedontwikkelaar kan daarom met wat meer flair ook voor 2002 een stijging van de winst per aandeel beloven van 15%; de gemiddelde stijging die de vastgoedontwikkelaar voorziet tot en met 2004. Amstelland heeft momenteel een k/w van 9,2 en ook dit fonds houden we op de kooplijst. Voor bijzonderheden verwijzen we naar de analyse die we gisteren op IEX.nl plaatsten.


    Jacques Potuijt: Amstelland knap in krap
    Discussieer mee op het Amstelland Forum
    Discussieer mee op het BAM NBM Forum

    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links