Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Modelportefeuille:
proletarisch plastic

Een manier om iets te verdienen op de beurs is om goedkope aandelen uit te zoeken, proberen het echte brandhout te ontwijken en winst te nemen wanneer de neerwaartse overdrijving ten einde komt. We hadden het eerder over Halliburton, dat neergesabeld werd door asbestclaims.

Een ander interessant geval is Providian, de leverancier van credit cards aan klanten die eigenlijk geen credit cards zouden moeten krijgen. PVN sloot gisteren op $4.14. Zeurpieten zullen aankomen met de mening dat het aandeel al meer dan verdubbeld is, want eind vorig jaar kostte het heel even $2.

Dat is zo. Maar van de zomer kostte het $60. Op $2 gingen beleggers er van uit dat dit bedrijf failliet zou gaan. Dat denken we niet en hoewel dit bedrijf geen Aegon is , kunnen we hier misschien meer verdienen dan met Aegon of een andere keurige financial.

Aegon kocht – toevallig - de rest van Providian, gelukkig doen ze niet in proletarisch plastic. Inmiddels is PVN hard aan het herstructureren, Goldman en Salomon Smith Barney zijn ingehuurd om de balans te helpen herstructureren en er is nieuw management. De meeste Amerikaanse instituten mogen niet meer aan het aandeel komen, zolang het onder de $5 staat.

Wij wel.

We kochten er 300 op de slotkoers van gisteravond voor de Modelportefeuille., met als koersdoel een verdubbeling.


Michael Kraland is vermogensbeheerder, beheert een beleggingsfonds en is directeur van een Amerikaans hedge fund. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Op moment van publicatie is zijn fonds long Providian. Kraland handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft, en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links