Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Acomo dividendkampioen

Kortgeleden maakte het lokaal genoteerde Amsterdam Commodities (Acomo) voorlopige jaarcijfers bekend. De winst van 6 miljoen is beter dan ze in jaren gerapporteerd heeft en bewijst dat ook de tweede helft van 2001 goed gepresteerd is. De koers van het aandeel, aan een gestage opmars bezig, reageerde positief op deze cijfers, maar lijkt nu ingedommeld.

Onterecht, want hier ligt een kans voor de particuliere belegger op zoek naar een koninklijk dividend van een bedrijf dat er operationeel beter bij ligt dan jaren tevoren. Nu heeft het vroegere Amsterdam Rubber medio vorig jaar de naam veranderd in Acomo en dat is terecht. Want de imposante winst die het bedrijf in 2001 boekte, kan vrijwel volledig op het conto van Catz International worden geschreven.

Dit handelshuis houdt zich vooral bezig met handel in specerijen en conserven en weet hiermee een gestaag stijgende winstlijn te realiseren. Tot vorig jaar dus, toen de toename niet meer gestaag was, maar explosief. De andere tak van het bedrijf omvat de oorspronkelijke activiteit rubberhandel en was daarmee de naamgever van de onderneming. De resultaten hiervan zijn uiterst grillig en over 2001 werd amper break-even gedraaid.

Aantrekkelijke k/w van 6,5 over 2001
Samenwerking met een soortgelijk bedrijf in Singapore heeft vooralsnog niet het gewenste resultaat opgeleverd, Acomo zoekt naar andere oplossingen. Opvallend dus dat de voormalige hoofdactiviteit van de onderneming niet bijdraagt aan het resultaat en dat de winst volledig komt uit Catz International. Een indrukwekkende winst weliswaar en dat belooft wat als Acomo ook met de rubberactiviteiten de opgaande lijn weet te herpakken.

Zonder winst uit de rubberhandel ziet het aandeel er ook aantrekkelijk geprijsd uit met een k/w van 6,5 over 2001. Indien eenzelfde deel van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders als in voorgaande jaren, gaat dit bovendien gepaard met het hoogste dividendrendement dat op de Amsterdamse beurs te vinden is (vastgoedfondsen buiten beschouwing gelaten).

Onderstaande opsomming van winst per aandeel en dividend laat zien dat Acomo een ruimhartig dividendbeleid voert, met een pay-out ratio van 60% of hoger.

Jaartal Winst per aandeel Dividend
1997 0,20

0,11

1998 0,22 0,14
1999 0,20 0,14
2000 0,24 0,15
2001 0,37t 0,22t
* t = taxatie    
De winst per aandeel over 2001 is gebaseerd op voorlopige cijfers, uitgaande van 16,3 miljoen uitstaande aandelen.

Buitenkans met adder onder het gras
In de grafiek zien we elk jaar dat de koers in aanloop naar de jaarvergadering een stijgende tendens heeft. Niet dat die bijeenkomst nou zo’n happening is, maar wel het ex-dividend gaan rond die datum. In dit geval is dat 18 juni aanstaande. De omcirkelde delen in de grafiek laten zien dat dit effect jaarlijks optreedt, het ene jaar sterker dan het andere.

Dit jaar kan het effect krachtiger zijn dan voorheen, omdat het bedrijf het beste operationele resultaat in jaren heeft behaald, terwijl de huidige koers amper boven de voorgaande junitoppen noteert. Om te profiteren van het majestueuze dividendrendement en -effect, zoals we dat doorgaans in dit aandeel zien, lijkt het kansrijk nu in te stappen. Temeer ook daar de operationele gang van zaken een hogere koers rechtvaardigt.

Hier is wel een waarschuwing op zijn plaats. Acomo is een slecht verhandelbaar, weinig liquide fonds, met veel aandelen in vaste handen. Sinds vorig jaar oktober is het veroordeeld tot het veilingsysteem, wat betekent dat er slechts twee keer per dag een koers wordt opgetekend, om 10.30 uur en om 16.30 uur. Een eventuele kooporder dient dat ook van een limiet vergezeld te gaan, omdat onevenwichtigheden in vraag en aanbod soms tot rare uitslagen kunnen leiden.


Discussieer mee op het Acomo Forum

Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen. Op moment van publicatie had Onno noch voor zijn fonds, noch prive, een positie in de genoemde aandelen. Onno/Hillen handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft, en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Onno

Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

Meer over Onno

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links