Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Daalders Vooruitblik: werkloosheidspook?!

De agenda van het bedrijfsnieuws wordt volgende week gekenmerkt door hoogtepunten als de jaarcijfers van Nedschroef en de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BAVA) van HBG.

Met alle respect voor beide bedrijven, maar dit zijn niet bepaald gebeurtenissen die het algemene beursklimaat drastisch gaan bepalen. Wat dat betreft, biedt de macroagenda deze week duidelijk meer aanknopingspunten voor de aandelenbeurzen. De hoogtepunten zien er als volgt uit:

Manufacturing ISM-index
Deze befaamde index wordt op maandag gepubliceerd. Vorige maand vormde hij min of meer het startpunt voor de rally, die de AEX tot de huidige niveaus heeft gebracht. De grote vraag is uiteraard of het om een eenmalige uitschieter ging, of dat er sprake is van een structurele verbetering van de vooruitzichten voor producenten.

De consensus gaat in elk geval van het laatste uit. Mij bekruipt het gevoel dat de kans op een tegenvaller momenteel groter is, dan kans op een meevaller. De economie herstelt weliswaar, maar van een sterke onderliggende vraagontwikkeling is geen sprake. Bovendien hebben we al gezien dat ook de lokale Philly Fed (die het ondernemersvertrouwen in Philadelphia meet) in maart een lichte daling liet zien.

Non-manufacturing ISM
Woensdag volgt vervolgens het broertje van deze index. Ik heb het wel al vaker gezegd: zo betrouwbaar als de ISM manufacturing is, zo onbetrouwbaar en nietszeggend is de ISM non-manufacturing. Neemt niet weg dat de markt er desondanks toch sterk op kan reageren, dus houd het in elk geval in de gaten.

Donderdag is het vervolgens de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB) die haar licht laat schijnen over het monetaire beleid. Er is nog geen consensusverwachting, maar ik durf me wel aan een voorspelling te wagen: ik verwacht niet dat de ECB iets doet.

Payroll Report
Topper van de week is het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport, beter bekend als het Payroll Report. Vorige maand waarschuwde ik voor een hernieuwde stijging van de werkloosheid en dat bleek achteraf onzin te zijn: in plaats van te stijgen, daalde de werkloosheid tot 5,5%.

Hoewel dat zeker als positief nieuws kan worden bestempeld, wil ik nog een keer waarschuwen: de werkloosheid is de afgelopen twee maanden met 0,3% gedaald, terwijl het aantal banen met 60.000 is afgenomen. Verder zien we ook bij de wekelijkse initial jobless claims weer een hernieuwde verzwakking, wat eveneens als waarschuwing moet worden opgevat.

Tot slot nog even een waarschuwing van huishoudelijke aard: doordat wij in Europa reeds dit weekend op zomertijd overstappen en de VS dat pas volgend weekend doen, zijn alle Amerikaanse publicatie- en openingstijden deze week een uur later!


Lukas Daalder is hoofd research van Oyens & Van Eeghen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op daalder@iex.nl.

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links