Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Litho-Strangle geven

Het is wellicht eningszins eentonig, maar we blijven "premie short" handelen. Dat wil zeggen dat we zowel calls als puts verkopen en op deze wijze premie ontvangen. ASML heeft in maart rond de 24 euro een "gap" geslagen, waardoor dit level als een steun fungeert. Het neerwaarts risico is derhalve beperkt (hoewel nooit iets zeker is in de markt). Als we naar boven kijken, dan zien we een plafond rond de 32 euro. Dit weerstandslevel is in 2000 (toen steun) en 2001 (weerstand) gevormd. Daarom zien we ASML de komende tijd niet buiten deze waarden uitbreken, althans niet zonder slag of stoot.

Met dit in het achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar leuke optieseries. Hierbij zijn we gestuit op de juli-series, te weten: de July 28 Call en de July 25 Put. Er wordt 220 (2,20*100) voor de call en 200 (2*100) voor de put ontvangen. In totaal ontvangt men 420 euro. De break-even-points (BEP’s) worden berekend door deze premie van de put af te trekken en bij de call op te tellen. De BEP’s zijn derhalve 20,80 respectievelijk 32,20 euro. In deze range kunnen we aardig spelen, zonder in problemen te komen. Mocht ten tijde van de juli-expiratie ASML tussen de 25 en 28 noteren, dan is het feest en mogen we de premie in onze zak houden. Wel dient men eigen stop-loss niveaus vast te stellen. Bijvoorbeeld zodra de koers onder de 24 gaat zakken of boven de 30 gaat uitbreken. Dan kan men de puts respectievelijk calls terughalen (terugkopen).

Het voordeel van deze strategie is, dat men premie ontvangt en de optieprijzen zullen dalen, indien er niet veel beweging in het fonds komt. In jargon heet het dat we "theta gaan vangen" en iedere dag waarop het fonds niet of nauwelijks beweegt, noemt men derhalve een theta-dagje. Met de theta wordt het bedrag bedoeld dat iedere dag (theoretisch) uit de premie wegsmelt. Het nadeel is uiteraard dat men verlies lijdt, zodra de Litho’s (te) hard gaan bewegen. Enfin, zonder risico is er ook geen rendement. Men dient dan ook zelf het risico te beperken.

Samenvatting:

Koers ASML op dinsdag 9 april 2002: 26,30 euro

Verkopen:
1 ASML JULY 25 Put voor 2,20 (*100) = +220 euro
1 ASML JULY 28 Call voor 2,00 (*100) = +200 euro

Totaal ontvangen premie: 420 euro (dit is tevens de maximale winst indien ASML ten tijde van de juli-expiratie tussen de 25 en 28 euro noteert).

Break-even-points: 20,80 (25-4,20) en 32,20 (28+4,20). Onder 20,80 euro of boven de 32,20 wordt er (onbeperkt) verlies geleden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Robert Schutte

No Guts, No Glory. Is technisch analist bij Binck. Aanhanger van visuele analyse...Modelportefeuille: Big Swinging Binck

Meer over Robert Schutte

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links