3 topfavorieten van het Orakel van Omaha

Door Redactie op 25 juni 2021 08:55 | Views: 24.553

3 topfavorieten van het Orakel van Omaha

Warren Buffett staat bekend als het Orakel van Omaha. Als zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway aandelen in een bedrijf koopt, dan is dat bijna altijd een goede belegging voor de lange termijn.

Warren Buffett – goed voor een vermogen van meer dan 100 miljard dollar (Forbes) – is geen gokker. Hij en zijn zakenpartner Charlie Munger zijn typische waardebeleggers, die normaal gesproken alleen bedrijven kopen die relatief goedkoop zijn, dividend uitkeren en hoge winstmarges hebben op de lange termijn.

Tot voor kort betekende dit dat internetbedrijven slechts een klein aandeel in de beleggingsportefeuille innamen, maar dat begint te veranderen. Dat blijkt uit drie van Berkshire Hathaway’s topholdings: Amazon, Apple en Coca-Cola. Samen zijn deze drie bedrijven volgens The Motley Fool goed voor 40% van de totale portefeuille, die bestaat uit zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven en indexfondsen (ETF’s). 

Andere belangrijke aandelen voor Berkshire zijn American Express, Bank of America, Kraft Heinz, Verizon Communications, US Bankcorp, Moody’s, het Chinese BYD, Wells Fargo en DaVita. Samen zijn deze bedrijven goed voor meer dan 85% van de portefeuille van meer dan 300 miljard dollar. 

Amazon

Amazon is ongetwijfeld een van de meest opvallende namen. De groei is fenomenaal, maar veel winst maakt Amazon niet, toch begon Berkshire Hathaway in 2019 met kopen. Warren Buffett zei destijds dat het een besluit was geweest van een van zijn medewerkers, maar dat hij wel altijd een fan is geweest van Amazon en dat hij zich wel voor zijn kop kan slaan dat niet eerder is ingestapt.

Over het rendement hoeft hij niet te klagen. Het aandeel Amazon is de afgelopen vijf jaar met 394% gestegen. De kasstroom is meer dan vervijfvoudigd van 12 miljard dollar in 2015 tot 66 miljard dollar in 2020, vorig jaar uiteraard geholpen door de sterke stijging van de online-verkopen. 

Wat het team van Berkshire Hathaway vooral interessant vindt, zijn de langetermijnvooruitzichten. Amazon levert weliswaar nauwelijks dividend op, maar het investeert wel elk jaar miljarden in toekomstige groei. Dat is een kwaliteit die Buffett graag ziet wanneer hij naar een investering kijkt.

Apple

In zekere zin is Amazon te vergelijken met Apple. Ook voor Apple geldt dat Buffett vrij laat is ingestapt. Althans dat vonden zijn critici. Toen hij in 2016 begon met het opbouwen van een belang was Apple een van de meest geliefde aandelen op Wall Street. Dat weerhield Buffett niet. Er wordt geschat dat Berkshire iets meer dan 31 miljard dollar heeft uitgegeven aan Apple-aandelen die nu een waarde hebben van rond de 116 miljard dollar. Niet slecht voor vijf jaar beleggen.

Apple is nu verreweg de grootste belegging in de portefeuille. Net als bij Amazon gelooft Buffett in het langetermijnsucces, wat wordt gestut door hoge winstmarges en een enorm grote cashflow, die het bedrijf in staat stelt zich telkens te vernieuwen.

Coca-Cola

Voor bijna alle aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway geldt dat het gaat om bedrijven die bijna niet meer zijn weg te denken uit de samenleving zoals iPhones, onlinehandel, verzekeringen en fastfood. Coca-Cola past perfect in dat beeld. De internationale fabrikant en distributeur van frisdranken is na Apple, Bank of America en American Express de grootste holding van Berkshire met een waarde van rond de 22 miljard dollar.

In tegenstelling tot Amazon en Apple is het een long-time favoriet van Buffett die perfect past in zijn beleggingsfilosofie om alleen te investeren in bekende bedrijven met een begrijpelijk businessmodel en een groot marktaandeel. De 90-jarige Buffett vindt cola bovendien gewoon lekker. Dat Coca-Cola het dividend 50 jaar op rij heeft verhoogd, is natuurlijk ook niet gek.

Nog niet afgeschreven

Buffett is al een paar keer afgeschreven omdat hij te oud zou zijn om de digitale wereld te begrijpen. Toch bewijst hij keer op keer dat hij zijn fijne neus voor goede beleggingen niet verloren heeft. De beleggingsresultaten – rond de 20% per jaar gemiddeld sinds midden jaren ’60 – liegen er in ieder geval niet om. 

Lees verder: Dit zijn de 9 aandelen waar Buffett nu op inzet

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.