Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabo’s rare adviezen

In de voorbije week is gebleken dat het vooronderstelde weerstandsniveau 523 wel is doorbroken, maar dat dit niet gepaard ging met een aanval op corresponderende niveaus van de Europese zusterindices. De AEX mag dan relatief wat beter presteren de laatste weken, het heeft niet de kracht op eigen houtje aan een bullrun te beginnen. En dus leverde de index weer wat in en is het beeld nog even tweeslachtig als voorheen.

Wat hierbij opvalt is de plotseling panische angst voor komende renteverhogingen. Die is overdreven. De huidige korte rente zoals we die in de VS zien is van een ongekend laag niveau, en is alleen op dat peil gekomen als uiterste redmiddel tegen de vorig jaar flink ingestorte economische activiteit. Het heeft even geduurd, maar nu begint het er toch serieus op te lijken dat dit redmiddel is aangeslagen. Daar moeten we blij mee zijn.

De rente gaat omhoog
Maar we moeten ons ook realiseren dat een renteniveau van 1.75% bij gezonde economische activiteit niet lang houdbaar is. Een korte rente van om en nabij 3%, bij een lange rente van 5,5 à 6%, lijkt een veel gezondere situatie als indicatie voor een goed draaiende economie. Dat de Fed de rente enkele stappen zal verhogen dit jaar (en in navolging hiervan ook de ECB) is eerder een gunstig teken van normalisatie.

Het bedrijfsleven zal hier niet zo veel hinder van ondervinden als nu wordt verondersteld. Tenminste voor zover het gezonde dan wel goed gesaneerde bedrijven betreft. De kortstondige recessie heeft aan die sanering binnen het bedrijfsleven bijgedragen. En ook daar mogen we uiteindelijk blij mee zijn.

Slechte adviezen Rabo
In een allerminst saaie markt vielen een aantal dingen deze week op. Puntsgewijs hier wat zaken om bij stil te staan.

  • Heeft u wel eens overdacht hoe een bedrijf een positief bedrijfsresultaat kan behalen terwijl het een groot deel van het jaar in surseance gaat doorbrengen? Versatel presteert het een positief Ebitda in het vooruitzicht te stellen terwijl het bedrijf kan kiezen tussen óf een technische surseance óf een faillissement. Een eigentijdse versie van "debiteuren, crediteuren" aldus. De klanten van VRSA zullen zich toch op zijn minst even achter de oren krabben…

  • Ook de kopers van aandelen Versatel die zich hebben laten leiden door het advies van Rabo Securities zullen zich achter de oren krabben. Dit adviesorgaan bestond het enkele weken geleden een van de meest merkwaardige koopadviezen die Onno recentelijk gezien heeft de wereld in te sturen. Men zette het aandeel Versatel namelijk op kopen met een koersdoel van 2 euro, in anticipatie op een spoedig akkoord met de obligatiehouders. U leest het goed, 2 euro! Ofwel een koerswinst van enige honderden procenten… Totaal van de pot gerukt, en het wordt allemaal nog erger.
    Want nu dit akkoord, waar Rabo toch zulke hoge verwachtingen van had, er eenmaal is zet men het aandeel doodleuk in één beweging van kopen op verkopen. Zoiets moet toch eigenlijk niet kunnen, en Onno vraagt zich af in hoeverre Rabo Securities zichzelf en het leeghoofdige stuk onbenul dat voor dergelijke rapporten verantwoordelijk is nog serieus neemt.

  • Niets ten nadele overigens van de coöperatieve jongens en meisjes van de Rabobank (die soms een heel eigen invulling geven aan het begrip coöperativiteit, maar dat is weer een ander verhaal). Er had voor hetzelfde geld de naam van een concurrerende broker kunnen staan, maar toch. Dezelfde Rabo herhaalt het koopadvies voor Beter Bed. Dat deden ze tot gisteren ook al, maar toen met een koersdoel van 18 euro.
    Waarmee Rabo openlijk speculeerde op een hoger bod door Nesbic. Wie het onderste uit de kan wil krijgt het lid op de neus, en dus zitten zowel Rabo zelf als de trouwe klanten die dit advies opvolgden met een verliespost van zo'n 25% opgescheept. Beter Bo(r)d voor de kop?

  • Waarbij opgetekend moet worden dat de actie van Nesbic zeer dubieus genoemd mag worden. Een bod intrekken omdat er te weinig stukken worden aangemeld, dat hebben we eerder gezien. Maar Nesbic gooit het op de verzwakte operationele gang van zaken bij Beter Bed. En dat doet vreemd aan omdat Nesbic alle tijd heeft gehad het bedrijf grondig door te lichten en normaal gesproken een goed contact heeft gehad met grootaandeelhouders als oprichter Diks.
    Nesbic wist dus waar het aan begon en wist in welke branche men actief zou gaan worden, dus de verrassing over de omzetvertraging doet vreemd aan. Het is niet de bedoeling dat een overnamebod door een financiële partij de vorm aan gaat nemen van een proefballonnetje, want hiermee worden aandeelhouders op het verkeerde been gezet en ligt koersmanipulatie voor de hand.

  • Maar nu de overname van Beter Bed niet doorgaat, wie neemt nu het estafettestokje over als het gaat om bedrijven die van de beurs worden gehaald? Een goede kans maakt OPG. Het aandeel is al weken lang aan een gestage opmars bezig die zich niet slechts laat verklaren uit de bedrijfsmatige ontwikkelingen binnen het bedrijf. Nu wordt OPG al jaren als een voorname overnamekandidaat beschouwd, waarbij regelmatig de naam van het Duitse Gehe opduikt. Deze laatste maakte afgelopen week bekend een rights-issue te lanceren ten behoeve van de financiering van toekomstige acquisities. Een teken aan de wand?

    Fornix gelanceerd, KPN gesaneerd
    Wat opvalt is de kickstart die Fornix Biosciences deze week maakte als nieuwkomer in Onno's MLT-portefeuille. Was het maandag vooral een antwoord op de positieve statements van Fornix tijdens de persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers, donderdag kwam er een nieuw persbericht overheen. Fornix heeft het preklinisch toxicologisch onderzoeksprogramma van het gepatenteerde biotechnologisch product F991, een product dat mogelijk werkt tegen astma, ms, de ziekte van Crohn en contactallergie, met succes afgerond.

    Het kan nu beginnen met de uitvoering van klinische studies bij de mens. Het zijn deze biotechnologieactiviteiten die fantasie brengen in het aandeel, zoals vorige week reeds aangestipt. Onderhavig bericht is hier een concreet voorbeeld van Onno verwacht dat het aandeel omstreeks 12 euro tot rust gaat komen, het is erg hard gegaan en hier ligt een grafiektechnische weerstand. Vanaf dat punt volgt wellicht na verloop van tijd een verdere opmars. Voor de zekerheid wordt een stoploss ingesteld van 10,50 euro.

    Koop KPN
    Tot slot de melding dat een nieuwe MLT-positie is geopend in KPN op de koers van 5,75 euro. Het aandeel veerde vooral op omdat de BellSouth-aandelen die boven de markt hingen zijn herplaatst. Daarnaast heeft het bedrijf de jaarcijfers overleefd en zien we dat het met de schuldpositie van KPN allemaal wel meevalt. Een schuld 16,5 miljard euro, wat is dat nou helemaal? Als iedere Nederlander, uit gevoel van vaderlandslievendheid jegens onze nationale telefonietrots, nou even 1000 euro lapt, dan is KPN weer helemaal boven Jan. En dat moet toch kunnen voor een bedrijf met een dergelijke gebruiksvriendelijkheid. Denk maar aan de efficiënte telefonische hulpdienst en de Primafoonwinkels vol deskundige, vers van de LOI afgestudeerde, personeelsleden.

    Maar serieus, KPN lééft. En dat is meer dan we een half jaar geleden dachten. Hoort u nog iemand over de mislukte Belgacom-deal? Blij dat dit niet is doorgegaan. Onder de nieuwe CEO is KPN "alive and kicking" en met dat nieuwe elan moet het aandeel tenminste een rit kunnen maken richting de novembertop van 7,00 à 7,50 euro. Stoploss 5,25 euro.


    Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen. Op moment van publicatie is hij prive long in Fornix. Onno/Hillen handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft, en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Email naar onno@iex.nl

  • Onno is de persoonlijke raadgever van de zelfstandig beleggingsadviseur Lodewijk G. Hillen uit Losser. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Op moment van publicatie heeft Onno/Hillen geen posities in genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Onno

    Leon Hillen, bij onze lezers bekend als Onno, voedt als meedenker in de weekeinden de IEX-site met beleggingswijsheden. Met zijn eigen beleggingsadvieskantoor VermogensVisie ondersteunt hij particulieren bij het beleggen in aandelen en daarvan afgeleide producten (derivaten). Hillen houdt op IEX.nl de Modelportefeuille Nederl...

    Meer over Onno

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links