Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ontmaskerd!

Ik heb gemerkt dat er in de IEX.nl Koffiekamer weer eens een hoop tumult is ontstaan rond de personage Frank van Dongen. Vandaar uitleg. Voor ik begin, wil ik eerst mijn welgemeende excuses aanbieden; mocht iemand zich op welke wijze dan ook gekwetst voelen.

Frank van Dongen in een van mijn alter ego’s, die, als iedereen flauw is of negatief, zijn lezers wil prikkelen door hen te wijzen op het mooie van iets. Als iedereen positief is over iets, dan wil hij graag mensen aanzetten tot nadenken:

  • Zo was hij negatief op World Online, toen iedereen positief was,
  • Zo was hij negatief op KPN, toen iedereen positief was over umts,
  • Zo was hij positief op KPN op 17 euro en ook toen iedereen dacht het bedrijf failliet ging.

    Ik schrijf ook stukken in andere beleggingsbladen onder mijn eigen naam en daarbij verwijs ik ook naar mijn werkgever. Die artikelen bevatten gedegen adviezen. Van Dongen is vaak wat speculatiever. Voordeel is ook dat je je pseudoniemen dingen kan laten zeggen, die soms niet mogen van werkgevers.

    Claimcultuur
    Van Dongen is ook al jaren tegen de claimcultuur. Ik heb het zelf als adviseur bij een van mijn vorige werkgevers meegemaakt, dat een zeer professionele daghandelaar ineens de vermeende onschuld uithing en zei dat hij nooit had geweten dat hij zijn geld kwijt kon raken en door een overschrijdingen in de margin (een ‘butter fly’) kreeg de goede man zijn geld terug.

    Nu terug naar de commotie in de Koffiekamer. In de Radar uitzending hebben we alle ingrediënten: het is met zijn allen inhakken op een partij en het is de claimcultuur. Als dit soort claims gehonoreerd worden, wat gaat er dan straks gebeuren met de makelaars die nu een advies geven een huis te kopen? Wat betekent het voor de beleggingshypotheken?

    Conclusie: mijn pleidooien hebben helemaal niets met een werkgever te maken, het is puur zoals ik daar persoonlijk op persoonlijke titel over denk. Het is een mening en we hebben in dit land vrijheid van meningsuiting. Ik beloof u plechtig als morgen een andere partij onheus bejegend wordt, dan zal ik ook daar de aandacht op richten.

    Publiek geheim
    Van Dongen is dus een personage en een recalcitrant mannetje. Alle professionals weten wie hij is, waar hij werkt en hoe hij te bereiken is. Dat blijkt maar weer. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt wie ik ben. Zo gaf ik in het verleden presentaties voor IEX.nl en vertelde ik keurig wie ik was, waar ik werkte et cetera. In een van mijn laatste stukjes zinspeelde ik nog op waar ik werk. Ik maakte toen een grapje over de kans van één op drie om mijn baan kwijt te raken.

    Uiteraard zijn ook de directie en de redactie van IEX.nl volledig op de hoogte van alle details. Ik ben maar een eenvoudige columnist en alles wat ik doe gaat via de redactie. Als zij vindt dat stukken over Legio Lease grievend of onethisch waren, had zij artikelen kunnen weigeren. Dus eigenlijk zou ik dit niet moeten schrijven. Dat doe ik wel, omdat Michael Kraland.het voor me opnam tijdens mijn afwezigheid….

    Dus in mijn optiek is de enige manier om in deze wereld écht eerlijke informatie te geven, écht ethisch te zijn en écht vertelen hoe je er eerlijk over denkt, via een pseudoniem. Een beleggingsadviseur mag niet meer flauw zijn, omdat het een vaste dinsdag was. Van Dongen wél. Overigens checkt hij altijd bij een aantal andere integere mensen of wat hij zegt ook kan. In het geval van de stukken over de claimcultuur gaf mijn ethische denktank aan dat dit kon.

    Wie is wél onafhankelijk?
    Gelooft er echt iemand in een gratis onafhankelijk hypotheekadvies? Dat consumentenprogramma’s echt volledig onafhankelijk zijn? Als het antwoord op beide vragen ja is, zou ik wellicht het kabinet moeten volgen en ook aftreden. Gelukkig kan dat over zeven jaar ook nog.


    Frank van Dongen: Onderzoek Legio Lease (2)
    Frank van Dongen: Onderzoek Legio Lease (1)
    Frank van Dongen: Pas op! Beleggen schaadt uw gezondheid
    Michael Kraland: Onder het Radarscherm
    William Schonewille:: Legio ver-Lease
    Discussieer mee in de IEX.nl Koffiekamer

    Frank van Dongen is het pseudoniem van een bekende Amsterdamse handelaar. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt voor zijn werkgever vooral in afgeleide produkten zoals warrants en opties, en deze posities kunnen op elk moment veranderen. Privé belegt hij alleen in index- of obligatie-opties. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

  • Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

    Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

    Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

    1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
    2. jan '17 Mindf*ck 34
    3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links