4 obligaties met een rendement van meer dan 4%

Door Redactie op 28 mei 2015 15:23 | Views: 9.004

4 obligaties met een rendement van meer dan 4%

Nog niet zo lang geleden konden beleggers zonder al te veel moeite op de obligatiemarkt een jaarlijks rendement vinden van 4% in euro. Maar na de duikvlucht van de rente moeten zij meer risico nemen om een dergelijk niveau van remuneratie voor hun spaargeld te vinden.

Dat schrijft Oblis.be in een bericht.

Met dat doel voor ogen heeft het team van Oblis een aantal obligaties geselecteerd met een rendement van meer dan 4%.

Volkswagen in Nieuw-Zeelandse dollar

Eén van de mogelijkheden, in de context van de lage renteniveaus in de eurozone en voor wie een rendement van 4% wil vinden, bestaat uit obligaties in buitenlandse deviezen die profijt trekken van het verschil in rente, evenals van het uiterst soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

In dat opzicht zouden de beleggers, die op hun gemak zijn met het risico van fluctuatie van de deviezen, het huidige niveau van de Nieuw-Zeelandse dollar als een interessant instappunt kunnen beschouwen.

Na de loftrompetten van het begin van het jaar heeft de "kiwi-dollar" inderdaad een daling ondergaan ten aanzien van de referentiedeviezen. Deze munteenheid is ver verwijderd van het hoogtepunt van het jaar op 21 april, toen er nog sprake was van een stijging van rond de 11% ten opzichte van de euro, wat nu +3% is.

Onder de redenen die deze daling kunnen verklaren vinden we de verwachting van de valutahandelaren dat de Nieuw-Zeelandse Centrale Bank al het mogelijke zal doen om een stijging van de munteenheid te voorkomen.

In onze selectie van obligaties treft u een groot aantal uitgiftes in Nieuw-Zeelandse dollar aan, zoals de obligatie van Volkswagen (4,25% tot 2019), die vandaag iets onder de nominale waarde wordt verhandeld. Het jaarlijks rendement komt op 4,27% en de coupure op 2.000 NZD.

Glencore in USD

Nog steeds in het segment van de buitenlandse deviezen, de lening van Glencore Funding LCC (4,125% tot 2023) in USD, die verhandeld wordt op 99,80% van de nominale waarde.

De coupure is vastgesteld op 2.000 dollar voor een uitgegeven waarde van 1.5 miljard dollar. De groep Glencore, die actief is in de ontginning en de handel van grondstoffen, staat genoteerd met "BBB" bij Standard & Poor's.

4,12% tot de "call" voor de achtergestelde lening van RWE

Afgezien van de buitenlandse deviezen is er nog een ander alternatief om rendement te vinden, en wel door zich te plaatsen voor leningen van het type "achtergesteld", met alle daarbij behorende risico's.

Onder de achtergestelde uitgiftes kunnen wij de obligatie vermelden die begin april uitgegeven is door de Duitse gas- en elektriciteitonderneming RWE. Na de stijging van de Duitse renteniveaus wordt deze rond 95% van de nominale waarde verhandeld, tegen een uitgifteprijs van 100%.

Deze lening, waarvan de einddatum vastgesteld is in 2075, omvat een optie voor voortijdige terugbetaling in 2025. Als RWE op dat moment niet overgaat tot de "call", dan wordt de coupon variabel (zie de brochure van de obligatie). De coupure is vastgesteld op 1.000 euro en de beoordeling van de uitgifte is momenteel "BBB-" bij Standard & Poor's.

Een rendement van 6,50% met Altice

Tot slot kunnen de beleggers nog een andere bron van hoge rendementen vinden in de obligaties "High Yield" (speculatief).

Wij herinneren u eraan, dat de uitgevers in de categorie (High Yield" een niet te verwaarlozen risicoprofiel presenteren, wat kan leiden tot een aanzienlijk schuldniveau, een kleine balansomvang of een activiteitensector die een crisis doormaakt. Als tegenprestatie voor het risiconiveau moeten deze ondernemingen hogere rendementen bieden om de beleggers te overtuigen hen geld te lenen.

Onder deze uitgevers vinden we Altice, de holding van de zakenman Patrick Drahi, die eind vorig jaar een obligatie op 6,25% tot 2025 in euro heeft uitgegeven. Deze obligatie volgde vorige week een dalende lijn, nadat Altice de acquisitie voor 70% van de Amerikaanse kabeloperator Suddenlink had aangekondigd. De obligatie kan tegen een koers van 98% van de nominale waarde aangeschaft worden. Het jaarlijks rendement komt op 6,50%.

Deze obligatie "senior" beschikt over een beoordeling van "B" bij Standard & Poor’s en van "B3" bij Moody's. Zoals gewoonlijk het geval is voor de obligaties in de categorie "High Yield", omvatten de uitgiftevoorwaarden meerdere mogelijkheden voor een voortijdige aflossing. De datums voor de "calls" zijn vermeld in de brochure van de obligatie. De coupure voor onderhandeling komt op 100.000 euro.

Door Oblis.be

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.