3 techaandelen met dividendpotentieel

Door Redactie op 25 april 2024 08:15 | Views: 8.091

3 techaandelen met dividendpotentieel
Beeld: iStock

Kortlopende Amerikaanse staatsobligaties zijn met een terugvallende inflatie minder aantrekkelijk. Groeiende techbedrijven juist meer: zij hebben het potentieel om jaarlijks een stijgend dividend uit te keren. Welke drie tips geeft The Motley Fool?

Een rendement van 5% op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties ziet er verleidelijk uit, maar als de inflatie uiteindelijk terugvalt richting de doelstelling van 2%, zal het rendement op obligaties met laag risico ook dalen.

Mogelijk is het dan interessant om aandelen van groeiende techbedrijven te zoeken, die het potentieel hebben om jaarlijks een stijgend dividend uit te keren. Volgens The Motley Fool kan het nu een goed moment zijn om zulke aandelen te kopen. Dit zijn drie tips.

Taiwan Semiconductor Manufacturing

TSMC is de grootste chipmaker ter wereld met een sterke technologische voorsprong. Maar ondanks die sterke positie en verbetering van omzet en winst in het eerste kwartaal, staat de koers onder druk en noteert nu zo’n 20% onder zijn recente hoogtepunt.

Een verklaring daarvoor zit in de lagere groeiprognose voor het hele jaar, maar de reactie van de markt lijkt wat overdreven. De lagere prognose komt vooral door het subsegment van de autochips. Die markt was sterk na de pandemie tot en met 2023, maar heeft nu te maken met een terugval. Voor de rest lijkt het allemaal dik in orde.

De sterke groei van TSMC heeft het te danken aan de chipverkopen voor AI-doeleinden. De AI-markt zal volgens verwachtingen van TSMC de komende vijf jaar 50% groeien. Volgens The Motley Fool was er niet veel reden om TSMC te verkopen. De kapitaaluitgaven worden teruggeschroefd na de investeringen van de afgelopen jaren.

Dat komt de vrije kasstroom ten goede. Die bedroeg in het eerste kwartaal zo'n $8 miljard. Daarvan werd $2,5 miljard besteed aan dividenduitkeringen. Het streven is uiteindelijk 70% van de vrije kasstroom uit te keren als dividend, dus dat biedt volop potentieel.

Lees ook: Dividend vormt een krachtig element van rendement

Microchip Technology

De moeilijke marktomstandigheden in de auto- en industriële chipsector hebben ook gevolgen voor Microchip Technology. Het bedrijf haalt 17% van zijn omzet uit de auto-industrie en 41% uit industriële klanten. Een koersdaling kan worden aangegrepen om een lange termijnpositie te nemen in het chipbedrijf.

De winst groeit al 30 jaar, met een gemiddelde groei van 15,5%. Afgelopen kwartaal bedroeg de operationele marge 41,2%, ondanks de grote omzetdaling. Er lijkt dus meer sprake van een kortstondige neergang in de auto- en industriële chip, maar op de lange termijn zal er van groei sprake zijn.

Een grote overname in 2018 zadelde Microchip op met een grote schuld van $7,1 miljard. De afgelopen zes jaar heeft het chipbedrijf volop afgelost, waardoor de schuldenlast is gedaald. Daardoor groeit het aandeel momenteel van de vrije kasstroom dat aan dividend en aandeleninkoop kan worden besteed.

Microchip streeft ernaar dat percentage elk kwartaal met vijf procentpunten te verhogen. Het dividendrendement komt momenteel uit op 2,1%, maar dit zal toenemen als het bedrijf uiteindelijk 100% van de vrije kasstroom naar de aandeelhouders laat terugvloeien en zijn winstgroei op lange termijn realiseert.

Tencent

Beleggen in China is niet meer vanzelfsprekend. Daar speelt de verzuurde handelsrelatie van de VS en China een rol in, maar ook de hardhandige aanpak van Chinese technologiebedrijven door de overheid.

Tencent wordt overigens wel gezien als een defensieve en kwalitatieve techgigant. Het heeft zijn dividend met 42% verhoogd en wil de aandeleninkoop verdubbelen. Dat is mede te danken aan focus op lagere kosten en stabielere groei.

Tencent zag de omzet het vorige kwartaal met 7% groeien, de kostenbesparingen en de focus op winstgevendheid zorgden voor een stijging van de brutowinst met 25% en van de aangepaste bedrijfswinst met 44%. Dat valt niet tegen, beseffend dat de Chinese economie praktisch in recessie verkeert.

Ondertussen wordt Tencent verhandeld tegen slechts 16,5 keer de winst. Trek je daar de belangen in andere bedrijven vanaf, dan daalt de koers-winstverhouding naar een aantrekkelijke 10,8. Na de dividendverhoging met 42% bedraagt het rendement slechts 1,1%. Dat kan verder stijgen naarmate Tencent zijn winst vergroot en het aantal aandelen in de loop der tijd verlaagt.

Lees ook: Drie aandelenfondsen met blootstelling aan opkomende markten

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!