In deze 8 aandelen belegt hedgefondsbeheerder Bill Ackman $11 miljard

Door Redactie op 3 mei 2024 12:00 | Views: 15.000

In deze 8 aandelen belegt hedgefondsbeheerder Bill Ackman $11 miljard
Beeld: ANP

De succesvolle hedgefondsbeheerder Bill Ackmann heeft een van de meest geconcentreerde portefeuilles in de sector. Zijn $11 miljard aan belegd vermogen zit in slechts acht aandelen, schrijft The Motley Fool. Eigenlijk zijn het er zelfs maar zeven, als we de twee posities in Alphabet samennemen.

Bill Ackman is de topbelegger van Pershing Square Capital Management, het hedgefonds dat hij oprichtte en dat bijna $11 miljard aan activa onder beheer heeft. De activistische belegger verwierf zijn fortuin door aanzienlijke posities in bedrijven te nemen en het management aan te sporen om positieve veranderingen door te voeren die de aandeelhouderswaarde verhogen.

Wat Ackman onderscheidt, is dat hij grote belangen neemt in slechts acht tot twaalf bedrijven en deze meestal jarenlang aanhoudt. De concentratie blijkt momenteel nog iets hoger, als de verschillende klasse aandelen van Alphabet samen worden genomen.

Zijn strategie is zeer succesvol geweest, want Pershing Square heeft de afgelopen vijf jaar een rendement van 31% op jaarbasis gegenereerd, ruwweg het dubbele van de S&P 500. Waaruit bestond de geconcentreerde portefeuille van Ackman waarmee hij 2023 afsloot? 

1. Chipotle: 22%

Chipotle Mexican Grill neemt de grootste plek in de portefeuille van Ackman in. Hij bezit zo’n 825.000 aandelen met een waarde van meer dan $ 2,4 miljard. De eerste Chipotle-aandelen kocht Ackman in 2016 nadat het bedrijf te maken kreeg met een golf van voedselveiligheidsproblemen waardoor het aandeel de helft van zijn waarde verloor.

Ackman wijst op de focus van het bedrijf op uitzonderlijk eten en operationele uitmuntendheid als oorzaak voor de indrukwekkende groei van het bedrijf. In 2023 groeide de omzet met 14%, de vergelijkbare omzet steeg met 8% en de marge groeide met 26%. Onlangs kondigde Chipotle een 50-voor-1 aandelensplitsing aan.

2. Hilton: 17%

Pershing Square heeft al langer een positie in Hilton Worldwide Holdings. De 9 miljoen aandelen van de hotelketen vertegenwoordigen een waarde van bijna $1,9 miljard. Eind 2018 stapte Ackman in de hotelexploitant en verhoogde zijn belang aanzienlijk op het hoogtepunt van de pandemie. Hij gokte erop dat reizen uiteindelijk weer zouden opleven en die weddenschap heeft hem veel opgeleverd.

Hilton is een bedrijf van hoge kwaliteit, geleid door een uitzonderlijk managementteam, meent Ackman. In 2023 groeide de omzet van Hilton met 17%, terwijl de aangepaste winst per aandeel met 27% steeg. De winst lag daarmee 59% hoger dan het niveau voor de pandemie. Ackman is ook onder de indruk van de toename van het marktaandeel van het bedrijf.

3. Restaurant Brands: 16%

Er lijkt een trend te herkennen in de keuzes van Ackman. Zijn focus ligt op de veerkracht van de consument. Dat blijkt ook uit de nummer 3-positie in zijn portefeuille. Pershing Square heeft meer dan 23 miljoen aandelen van Restaurant Brands International, goed voor een belang van $1,7 miljard. Het restaurantbedrijf is eigenaar van merken als Burger King, Popeyes, Firehouse Subs en Tim Hortons.

Ackman investeerde voor het eerst in 2012 in het bedrijf, nog voordat het naar de beurs ging, en verhoogde zijn belang tijdens de pandemie. Ackman is enthousiast over het groeipotentieel op lange termijn van Restaurant Brands tegen een verlaagde waardering. De wereldwijde omzet steeg in 2023 met 12%, waardoor de winst per aandeel met 16% steeg. De focus op het franchisemodel met royalty’s garandeert tientallen jaren groei.

4. Alphabet (Class C): 14%

In 2023 investeerde Ackman in Alphabet. Pershing heeft 9,4 miljoen Class C aandelen, zonder stemrecht, ter waarde van $1,5 miljard. De misplaatste zorgen over de positionering van het bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), zorgde voor een aantrekkelijke waardering. Die inzet werpt nu al vruchten af.

De advertentie-inkomsten zijn in 2023 consistent verbeterd en stegen met 10%. De winst per aandeel nam toe met 27%. Alphabet's Class C-aandelen hebben de afgelopen vijf jaar iets beter gepresteerd dan Class A-aandelen. Ackman bezit overigens beide soorten aandelen.

5. Canadian Pacific Kansas City: 11%

Met zijn vijfde keuze volgt Ackman Warren Buffett (en Bill Gates). Hij keerde in 2021 terug naar een van zijn favoriete beleggingen in Noord-Amerikaanse spoorwegen, waarvan de twee voornoemde topbeleggers ook gecharmeerd zijn. Zijn 15 miljoen aandelen in Canadian Pacific Kansas City zijn meer dan $1,2 miljard waard.

Ackman wijst op de oligopolistische kenmerken van deze sector en de aanzienlijke toetredingsdrempels. Het spoor is de goedkoopste en meest levensvatbare manier om zware vracht over lange afstanden te vervoeren. In 2023 groeide de omzet van Canadian Pacific met 42%.

De winst per aandeel bleef achter en groeide slechts 12%, gehinderd door werkonderbrekingen en de zwakke economie. Dankzij de overname van Kansas City Southern, beheert Canadian Pacific de enige directe spoorroute van Canada naar Mexico. 

6. Howard Hughes Holdings: 11%

Verder bezit Pershing Square een groot belang in Howard Hughes Holdings. Met bijna 19 miljoen aandelen ter waarde van $1,2 miljard bezit Ackman 38% van het bedrijf. De vastgoed- en landontwikkelaar in master planned communities (MPC's) kan waardecreatie op lange termijn stimuleren.

Ackman wijst op het aanhoudende tekort aan doorverkochte huizen waardoor de vraag naar nieuwe woningen sterk toeneemt. Het bedrijf realiseerde een record MPC-winst voor belastingen en een record nettobedrijfsresultaat uit bedrijfsactiva. Het is een ingewikkeld bedrijf dat decennialang rendement kan genereren, Ackman is er duidelijk van gecharmeerd.

7. Alphabet (Class A): 6%

Ackman bezit ook 4,3 miljoen aandelen van Alphabet met stemrecht (Class A), met een waarde van $693 miljoen. Het is een andere aandelenklasse voor hetzelfde bedrijf. De beleggingsthese is dezelfde als beschreven bij de Class C-aandelen van het moederbedrijf van Google. Zou men de posities bij elkaar optellen, dan is Alphabet de op een na grootste holding in zijn portefeuille.

8. Lowe's: 3% (nu 0%)

Tot voor kort had Pershing Square ongeveer 1,2 miljoen aandelen Lowe's, ter waarde van $286 miljoen in portefeuille. Maar zijn positie is veranderd. Toen het jaarverslag van het hedgefonds in februari uitkwam, bleek dat Ackman het resterende deel van zijn belang in Lowe’s had verkocht.

Pershing bezat het belang sinds 2018 en dat was goed voor $1,8 miljard aan beleggingswinst. De resultaten werden aangedreven door de transformatie van het bedrijf, dankzij een robuuste groei over vijf jaar en een operationele marge die met 55% toenam.

Ackman stapte uit Lowe’s vanwege de macro-economische omgeving, moeilijke omstandigheden in de sector en een verhoogd neerwaarts risico.

Lees ook: Dividend: hoe hoger hoe beter?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!