Corné van Zeijl over toppers en floppers 2015

Door Redactie op 31 december 2015 13:55 | Views: 4.617

Corné van Zeijl over toppers en floppers 2015

Met Corné van Zeijl, portfoliomanager Nederlandse Aandelen bij Actiam, kijken we terug op de hoog- en laagvliegers van 2015. Welke aandelen in de AEX en de Midkap presteerden het best en welke minder? En wat betekent dat voor het aankomende beleggingsjaar?

"We hebben gezien dat Randstad dit jaar het best gepresteerd heeft in de AEX, dankzij de goede resultaten in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Verder hebben vooral de veilige namen als Heineken, Ahold, KPN en Wolters het goed gedaan. Dat is te verklaren uit het feit dat beleggers vanuit obligaties als eerste deze, doorgaans veilige, aandelen opzoeken. Naast de onderliggende winstgroei hebben deze bedrijven van een waarderingsstijging geprofiteerd."

Olieprijs en schulden

"Een aantal van de bedrijven dat dit jaar behoort tot de meest slecht presterende AEX- en AMX-aandelen, heeft last van de lage grondstofprijzen, waaronder Shell en ArcelorMittal. Andere bedrijven hebben leverage problemen, ofwel torenhoge schulden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Altice, maar ook voor Fagron; dat bedrijf is dit jaar echt door de mand gevallen. Ik denk dat het uiteindelijk voor Heijmans en Delta Lloyd mee zal vallen. Commodities en schulden zijn twee factoren waar we het dus niet van moeten hebben."

Dan rijst de vraag; moeten we volgend jaar de aandelen hebben die dit jaar zwak hebben gepresteerd? Van Zeijl: "Sommige beleggers redeneren dat die aandelen toch weer een keer moeten gaan stijgen. Maar het verleden leert dat dit geen winstgevende strategie is. Er kan een heel goede reden zijn waarom de koersperformance zo slecht is. Naar mijn mening kun je het beter niet doen."

'Craprally'

De beursanalist wijst op het fenomeen 'craprally', een opleving die zich vaak in januari voordoet. "Die ontstaat doordat beleggers in aandelen stappen die het voorgaande jaar slecht presteerden, in de hoop dat ze wel weer bijtrekken. Het is eigenlijk een soort uitverkoop zoals je in de winkels ook ziet; beleggers gaan voor de koopjes waarvan ze hopen dat het toch nog iets moois is."

Over het algemeen vindt van Zeijl dit geen goed idee. “Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Denk aan BAM; iedereen schreef dit aandeel af, maar het is toch verdubbeld dit jaar. Maar blijf altijd zelf goed nadenken of een aandeel daadwerkelijk koopwaardig is."

Omgekeerd zullen aandelen die dit jaar sterk presteerden, het begin volgend jaar wat minder goed doen, verwacht hij. "In mijn kooplijstje voor volgend jaar tipte ik Heijmans en PostNL, maar die zijn 'helaas' de afgelopen weken al aardig opgelopen. Toch blijf ik nog steeds bij deze tips."

Bekijk hieronder wat aandelen in de AEX het afgelopen jaar deden: 

En dit deden aandelen in de AMX

Bron: IEXONE

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.