KBC en nog 6 aantrekkelijke dividendaandelen

Door Redactie op 17 februari 2016 08:42 | Views: 19.069

KBC en nog 6 aantrekkelijke dividendaandelen

Traditionele inkomstenbronnen leveren ten opzichte van hun langetermijngemiddelden maar teleurstellende rendementen op. Zo levert cash een negatief rendement op en krijgen beleggers voor veel Europese 10-jaars staatsobligaties minder dan 1% rente. Daarnaast hebben aandelen van 60% van de Europese bedrijven momenteel een dividendrendement dat hoger is dan de rente op obligaties van die bedrijven. Het is daarom niet gek dat beleggers hun heil zoeken in Europese aandelen met een hoog dividendrendement, stellen Michael Barakos en Thomas Buckingham, portfoliomanagers van het Europe Strategic Dividend Fund van JP Morgan.

Barakos en Buckingham doen in een note uit de doeken welke zeven Europese dividendaandelen tot hun favorieten behoren. 

De eerste is verzekeringsmaatschappij Swiss Re dat naar verwachting een dividendrendement van 5,0% oplevert in 2016. De portfoliomanagers noemen de verzekeringssector al voor enkele jaren een vruchtbare sector voor beleggers op zoek naar inkomen uit aandelen en hanteren voor hun fonds een overwogen-positie in de sector. 

Ook het Duitse automotivebedrijf Daimler staat op de favorietenlijst. De fondsmanagers verwachten voor dit jaar een dividendrendement van 4,5%. “Veel van het recente nieuws rondom de autowereld was negatief. Denk aan het emissieschandaal van Volkswagen of de vertraging van de Chinese vraag. Wij blijven echter enthousiast over de vooruitzichten voor Daimler vanwege een positieve blootstelling aan de herstellende Europese automarkt, stabilisatie van Chinese economische data en het huidige negatieve sentiment ten opzichte van Volkswagen. Allemaal argumenten die suggereren dat een groeiend marktaandeel erg haalbaar is.”

Europese banken

De Belgische Bank KBC behoort met een verwacht dividendrendement van 5,1% in 2016 ook tot de lijst met aantrekkelijke Europese aandelen. Waar KBC net als veel andere Europese banken negatief beïnvloed werd door de wereldwijde financiële crisis, scoort de bank nu net als veel andere banken weer goed als het gaat om het uitkeren van dividend, stellen de fondsmanagers die tevens het Franse telecommunicatiebedrijf Orange als dividendaandeel in het zonnetje zetten.

“De telecommunicatiemarkt is wezenlijk veranderd in het afgelopen decennium dankzij de ontwikkeling van smartphones, die de manier waarop exploitanten hun geld verdienen dramatisch hebben veranderd. Het geld verdienen aan data is veel belangrijker geworden en hoewel het tijd heeft gekost, laten de kwartaalcijfers tekenen zien dat dit ook daadwerkelijk lukt.” Het dividendrendement van Orange komt naar verwachting uit op 4,1% in 2016. 

Aantrekkelijke positie

De fondsmanagers tippen tevens Persimmon, huizenbouwer in het Verenigd Koninkrijk, dat naar verwachting in 2016 een dividendrendement oplevert van 5,1%. “De vraag naar woningen in het Verenigd Koninkrijk is nog steeds groter dan het aanbod en dus bevinden bedrijven die huizen bouwen zich in een aantrekkelijke positie.”

“Veel kleinere huizenbouwers zijn vanwege de financiële crisis kopje onder gegaan en sommige grotere beursgenoteerde bedrijven hadden hulp nodig om solvabel te blijven. Het gevolg was een grote daling van de prijzen van land en dat waren weer koopjes voor degene die in staat waren hun balansen het snelst weer op de rit te krijgen. Persimmon bevindt zich in die laatste categorie en heeft de balans voldoende hersteld.”

Groeimarkt

Ook NN Group staat op de favorietenlijst met een verwacht rendement van 4,9% in 2016. Het bedrijf is volgens de portfoliomanagers erg goed gekapitaliseerd. "Zoals tijdens de meest recente capital markets day ook werd onderstreept, heeft het bedrijf een kaspositie van 1,6 miljard euro wat bijna twee keer zoveel is als tijdens de beursgang. Dit zorgt voor flexibiliteit als het gaat om toekomstige potentiële veranderingen qua solvency-eisen in de industrie en maakt dat het bedrijf in de toekomst substantiële hoeveelheden kapitaal uit kan keren aan aandeelhouders." 

Tot slot behoort ook Flow Traders, dat in juli 2015 de beurs op kwam, tot de lijst met dividendaandelen. Het dividendrendement van het bedrijf komt naar verwachting dit jaar uit op 3,5% en Flow Traders heeft een aantrekkelijke dividend payout-ratio, stellen Buckingham en Barakos. "Flow Traders speelt een belangrijke rol in de groeimarkt van passief beleggen, waar de wereldwijde ETP assets under management naar verwachtingen richting het einde van het decennium verdubbelen van 3 biljoen dollar." Het hoge cash genererende businessmodel van het bedrijf geeft de managers daarnaast vertrouwen in toekomstige dividendgroei. 

Klik hier voor meer Beurstips en Handelskansen.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

6 Posts
Tonydwi
0
Van de velde is ook een aandeel met een zeer mooi dividend aan een koers van 60€ geeft men een div. van 4,8% netto.
[verwijderd]
0
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.