'Opkomende markten klaar voor comeback'

Door Redactie op 16 augustus 2016 09:00 | Views: 2.239

'Opkomende markten klaar voor comeback'

Opkomende markten vormen vanwege hun lage waardering en hoge groeiverwachtingen een ideale mix. Daarnaast zijn ze volgens Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling van Optimix, klaar voor een inhaalslag. 

Opkomende markten zijn de afgelopen jaren flink achtergebleven. Waar koersen van indices in opkomende markten, gemeten in euro’s, gemiddeld slechts 13% stegen, steeg de MSCI World Index met 89%. 

“Voor het achterblijven van opkomende markten is een aantal redenen aan te voeren, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk is dat in aanloop naar de financiële crisis, door bedrijven in opkomende markten veel is geïnvesteerd in de productiecapaciteit voor exportgoederen.”

Inhaalrace

Investeringen die dankzij de wereldwijde recessie en het daarop volgende trage economische herstel, onrendabel bleken. Daarnaast drukten de lagere vraag vanuit het westen op de grondstoffenprijzen en werden de aandelenkoersen met het oog op het monetaire beleid, in opkomende markten minder aangejaagd dan in ontwikkelde markten, leggen de vermogensbeheerders uit in een note. 

Nu de problemen omtrent overcapaciteit grotendeels zijn weggewerkt en de grondstofprijzen lijken te stabiliseren, zijn opkomende markten klaar voor een inhaalrace, denkt het drietal. 

Bovengemiddeld groeipotentieel

“Wij zijn altijd gecharmeerd gebleven van het bovengemiddelde groeipotentieel dat opkomende markten beleggers bieden. Nu de overcapaciteitsproblemen grotendeels zijn weggewerkt en de grondstofprijzen zich lijken te stabiliseren, denken wij dat deze beleggingscategorie eindelijk haar belofte in zal kunnen gaan lossen door aan een inhaalrace te beginnen. 

Dat het waarderingsverschil met ontwikkelde markten enorm is, is goed te zien in onderstaande figuur. “De koerswinstverhouding (2016) van de MSCI Emerging Markets Index bedraagt momenteel 13,2 en ligt daarmee 24% onder het niveau van die van de MSCI World Index. De winstgroei zal volgend jaar naar verwachting echter ruim 60% hoger zijn.”

“De combinatie van lage waarderingen en een hoge groei zal volgens ons als een magneet werken voor beleggers met een zucht naar rendement”, aldus het team dat binnen opkomende markten de voorkeur geeft aan India, waar het economisch potentieel, gemeten naar de omvang van de bevolking, enorm is.

Groeipotentieel India

“De politiek economische hervormingsagenda van premier Modi lijkt twee jaar na zijn aantreden nu werkelijk wortel te gaan schieten. Afgelopen maand behaalde Modi een belangrijke overwinning, door er een pakket belastinghervormingen doorheen te loodsen. Economen verwachten dat de versimpeling van de btw-wetgeving de handel tussen de 29 Indiase deelstaten zal bevorderen. Deze reductie zal de economische groei structureel mogelijk met 1 à 2% verhogen en de Indiase beurs reageerde hier positief op.”

Hoewel de waardering van de Indiase markt flink is ten opzichte van overige opkomende markten, blijft Optimix op basis van het groeipotentieel positief op de Indiase aandelenmarkt.

Lees ook: 'Beleggers betalen steeds meer voor zekerheid'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.