De top 10 beleggingen van Warren Buffett

Door Redactie op 29 oktober 2021 09:00 | Views: 25.683

De top 10 beleggingen van Warren Buffett
Beeld: Mark Mathosian CC BY-NC-SA 2

Beleggen is spreiden. Dat is les 1 voor de beginnende belegger. Maar als je weet wat je doet, is diversificatie volgens meesterbelegger Warren Buffett geen noodzaak.

Al heeft hij een brede beleggingsportefeuille samengesteld, toch zijn slechts 10 aandelen goed voor een weging van 87% in de portefeuille van Buffetts beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, die 329,7 miljard dollar waard is.

Het heeft de aandeelhouders van Berkshire geen windeieren gelegd. Sinds 1965 heeft Buffett voor hen meer dan 600 miljard dollar aan waarde gecreëerd, schrijft Sean Williams op The Motley Fool.

Succes zonder spreiding

Als het gaat om succesvol beleggen staat Warren Buffett eenzaam bovenaan. Het beleggingsorakel uit Omaha is een klasse apart, al is ook hij niet onfeilbaar. De aandelen van Berkshire Hathaway hebben de afgelopen 56 jaar gemiddeld een jaarlijks rendement van 20% behaald.

Interessant is dat het succes van Buffett niet het resultaat is van brede spreiding. Volgens hem is dat alleen nodig als je niet weet wat je doet. Slechts tien bedrijven vormden 87% van de portefeuille van Berskhire Hathaway en daarin hebben financiële aandelen ook nog eens uitdrukkelijk de voorkeur.

Welke tien dat zijn? Sean William geeft een overzicht.

  • Apple
  • Bank of America
  • American Express
  • Coca-Cola
  • Kraft Heinz
  • Moody’s
  • US Bancorp
  • BYD Corp
  • Verizon Communications
  • Bank of New York Mellon

Het derde bedrijf van Berkshire: Apple - 134,9 miljard dollar

Na verzekeringen en spoorwegmaatschappijen is Apple 'het derde bedrijf' van Berkshire Hathaway. Met meer dan 907 miljoen aandelen in bezit is het belang van Berkshire in het innovatieve techbedrijf gegroeid tot 5,5%.

Buffett selecteerde Apple op basis van de kracht van branding, innovatie en transformatie. Apple is een toonaangevende smartphoneproducent, profiteert enorm van de introductie van 5G en transformeert zichzelf steeds meer naar een platform met abonnementsdiensten. Deze verschuiving zou een positief langetermijneffect moeten hebben op de operationele marges en klantenloyaliteit.

Bankenfavoriet: Bank of America - 49,1 miljard dollar

Er is geen sector waar Warren Buffett meer van houdt dan de financiële. In veel opzichten zal de portefeuille van Buffett profiteren wanneer de rente en de reële rendementen gaan stijgen.

Berkshire Hathaway bezit een belang van 12,5% in Bank of America. Bank of America is rentegevoelig en daarmee goed gepositioneerd om te profiteren van hogere rentetarieven vanaf 2023 (en daarna). Daarnaast loopt BofA voorop in digitaal bankieren, wat aanzienlijke kosten bespaart.

Financiële voorliefde: American Express - 28,4 miljard dollar

Ook zijn positie in American Express toont Buffetts voorkeur voor financiële aandelen. Het is de op twee na langst lopende belegging, Berkshire heeft een belang sinds 1993.

American Express richt zich op welvarende klanten, die in recessies hun bestedingspatroon minder snel aanpassen. Daarnaast fungeert American Express als kredietverstrekker en incasseert het rente-inkomsten en vergoedingen van kaarthouders. Aangezien periodes van economische groei jaren duren, is het een goede kans dat het aandeel langere tijd uitblinkt.

IJskoud de grootste: Coca-Cola - 21,8 miljard dollar

Coca-Cola is de oudste belegging van Buffett. Sinds 1988 heeft Berkshire Hathaway een belang in het bedrijf.

Hoewel Coca-Cola niet meer de groeiparel is van vroeger, heeft het nog steeds een behoorlijk dominante marktpositie. De producten zijn te vinden in alle landen ter wereld op twee na (Noord-Korea en Cuba), en het bedrijf heeft meer dan 20 merken die een jaarlijkse omzet van meer dan 1 miljard dollar genereren.

Coca-Cola heeft 20% van het marktaandeel in koude dranken in ontwikkelde landen en 10% in opkomende markten. Dit geeft het bedrijf een zeer voorspelbare cashflow en organisch groeipotentieel in opkomende regio's.

Foutje, maar toch: Kraft Heinz - 11,8 miljard dollar

Consumptiegoederen maken niet langer een groot deel uit van Buffetts portefeuille. Dat was twee decennia geleden wel anders. Kraft Heinz is met 11,8 miljard dollar de op vier na grootste positie van Berkshire Hathaway.

Het voedselbedrijf profiteert van de pandemie, maar is misschien wel een van Buffetts slechtste investeringen geweest. Hij geeft toe dat Heinz in 2015 te veel betaalde voor Kraft Foods. Er zit wel een positieve kant aan het belang: het aandeel biedt een dividendrendement van 4,4%. Maar met een belang van 26,6% in Kraft Heinz, zit Buffett min of meer vast in deze positie.

Lees ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Oude bekende: Moody's - 9,4 miljard dollar

Kredietbeoordelaar en analysebedrijf Moody's is ook zo'n langdurige belegging die in de loop der tijd fors is uitgegroeid. Het aandeel is sindsdien exclusief dividend meer dan 25 keer over de kop gegaan.

De historisch lage debetrentes waren een zegen voor Moody's. De vele obligatie-uitgiftes hielden het bedrijf bezig. En de complexiteit van de financiële markten en het steeds veranderende belastinglandschap dragen bij aan een consistente dubbelcijferige groei van de analyse-divisie.

Een ouderwetse bank: U.S. Bancorp - 9,2 miljard dollar

We wisten al dat Warren Buffett van bankaandelen houdt. BofA is duidelijk zijn favoriet, maar zijn positie in de regionale bank U.S. Bancorp is ook bijna 10%.

Wat echt indrukwekkend is aan U.S. Bancorp, is de digitaliseringsdrang. In het afgelopen kwartaal werd 80% van alle transacties digitaal gedaan. Online of mobiele transacties zijn aanzienlijk goedkoper, waardoor de bank de operationele efficiëntie kon verbeteren. U.S. Bancorp vermijdt riskantere bankactiviteiten. De focus op ouderwetse leningen en deposito’s heeft zich uitbetaald in een ongeëvenaard rendement.

Een Chinese eend in de bijt: BYD Corp. - 8,6 miljard dollar

Buffett belegt niet alleen in Amerikaanse bedrijven. Sinds 2008 heeft hij iets meer dan 231 miljoen geïnvesteerd in BYD, een Chinese fabrikant van elektrische voertuigen. Vandaag is die belegging zo’n 8,6 miljard dollar waard.

Elektrische auto's zijn wereldwijd een groeimarkt maar vooral in China, 's werelds grootste automarkt. In het derde kwartaal verkocht BYD ongeveer 183.000 elektrische voertuigen en hybrides. Ongeveer de helft daarvan was volledig elektrisch, wat drie keer zo veel is als het jaar ervoor.

Recent, vanwege het dividend: Verizon Communications - 8,4 miljard dollar

Dit is de meest recente grote investering van Warren Buffett. Hij verwierf in het eerste en tweede kwartaal van 2021 voor bijna 9 miljard dollar aan aandelen Verizon.

Ook Verizon kan profiteren van de uitrol van de 5G. Naarmate meer consumenten en bedrijven hun apparaten upgraden, zullen ze meer data verbruiken. Daarop behaalt het bedrijf de grootste marges.

De echte aantrekkingskracht voor Buffett en zijn team is waarschijnlijk het ijzersterke dividendrendement van 4,8% van Verizon. Een dividendaandeel als Verizon is een slimme en veilige manier om inkomsten te genereren.

Trustbank die het vertrouwen krijgt: Bank of New York Mellon - 4,4 miljard dollar

De grootste bewaarnemings- of depotbank ter wereld, Bank of New York Mellon, maakt de top 10 compleet. Williams vermoedt dat de veilige inkomstenstroom van het bedrijf de reden is waarom de bank in portefeuille blijft.

De meeste banken halen hun inkomsten uit rentevergoedingen op leningen, maar trustbanken zoals Bank of NY Mellon leven van de vergoedingen voor het in bewaring houden van activa. De rentetarieven hebben minder invloed op dit soort banken, maar omdat BNY Mellon ook optreedt als vermogensbeheerder zullen stijgende rentes ook op dit aandeel een gunstig effect hebben.

Lees ook: Warren Buffett koopt Verizon en Chevron

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.