Brill « Terug naar discussie overzicht

Brill voorziet onzekere tijden

2 Posts
voda
0
Brill voorziet onzekere tijden
24 maart 2009, 18:06 | ANP
LEIDEN (AFN) - De wetenschappelijke uitgever Koninklijke Brill voorziet onzekere tijden. De koopkracht bij bibliotheken en instituten, waar Brill een deel van zijn inkomsten vandaan haalt, zijn op dit moment ,,een uiterst onzekere factor'', aldus het bedrijf dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Brill boekte vorig jaar een winst van 200.000 euro tegen 3 miljoen euro een jaar eerder. De cijfers worden negatief beïnvloed door eenmalige pensioenlasten van ruim 1,6 miljoen euro. Brill besteedde vorig jaar zijn pensioenregeling uit aan verzekeraar Interpolis. Bovendien moest de uitgever geld in het fonds storten om de gezakte dekkingsgraad weer op peil te brengen.

De omzet ging licht omlaag, van 25,9 miljoen euro in 2007 naar 25,7 miljoen euro in 2008. Het bedrijfsresultaat halveerde ruim, van 4,6 miljoen euro tot 2,1 miljoen euro.

voda
0
Brill nettowinst '08 daalt tot EUR200.000, visibility lastig


Door Andre Sterk

Van DOW JONES NIEUWSDIENST



AMSTERDAM (Dow Jones)--Uitgever van wetenschappelijke studies Koninklijke Brill nv heeft over 2008 een nettowinst geboekt van EUR200.000 tegen EUR3 miljoen een jaar eerder, aldus Brill dinsdag nabeurs in een persbericht. In december van het vorig jaar gaf Brill al aan dat het verwachtte dat 2008 met een bescheiden winst zou worden afgesloten.

Chief executive officer (CEO) Herman Pabbruwe legt uit dat een aantal eenmalige items het nettoresultaat drukten. Daaronder zit een afboeking op een achtergestelde lening aan het pensioenfonds dat is overdragen aan Interpolis van EUR1,6 miljoen. "Bovendien moesten we een afwaardering doen van EUR1 miljoen op de dollargerelateerde termijncontracten tegen een eindejaarskoers. Tussen de waardering eind 2007 en eind 2008 gaat een miljoen euro schuil. We hebben een vlakke omzet geboekt en voorts nog enkele eenmalige advieskosten moeten boeken", aldus de CEO.

De omzet bedroeg EUR25,7 miljoen tegen EUR25,9 miljoen een jaar eerder. "De pijn zit in de losse boekenverkoop, terwijl de online-activiteiten met een derde zijn gegroeid. Die zijn bovendien winstgevend", aldus Pabbruwe.

Door de eenmalige items stond ook de winst voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie goodwill (EBITDA) onder druk. Dit resultaat daalde naar EUR2,1 miljoen van EUR4,6 miljoen.

De onderneming uit Leiden spreekt namens Pabbruwe terugkijkend op het afgelopen boekjaar van een wisselend jaar waarin duidelijk werd dat de grote onzekerheid betreft de bibliotheekbudgetten en de richting waarin valuta zich bewegen. Brill verkoopt veel studiewerk aan Amerikaanse bibliotheken en universiteiten.

"De koopkracht bij bibliotheken en instituten is echter op dit moment een uiterst onzekere factor en de valutaire schommelingen kunnen een grote invloed hebben op het bestelpatroon van de klanten, vooral waar het eenmalige aankopen betreft", aldus de onderneming in het persbericht.

Het bedrijf herhaalt zijn eerder naar buiten gebrachte doelstelling niet letterlijk, maar Pabbruwe geeft aan dat de ambities nog steeds staan, "maar de huidige omstandigheden geven aan dat het niet helder is of ze ook haalbaar zijn", aldus Pabbruwe.

Brill heeft maatregelen in voorbereiding om bij tegenvallende omzetten kosten te reduceren en de groeidoelstellingen maximaal te ondersteunen. Pabbruwe geeft aan dat daarbij gedacht moet worden aan het terugbrengen van de variabele kosten, maatregelen op personeelsniveau en een versnelde switch naar online.

De uitgever maakte voorheen een doelstelling voor de periode 2009-2011 kenbaar. Het bedrijf streeft hierbij naar een jaarlijkse autonome omzetgroei van gemiddeld 6% en een autonome winstgroei van gemiddeld 10%. "Onder normale omstandigheden is dit haalbaar, maar het is erg lastig vooruitkijken momenteel", aldus de CEO van Brill.

Het bedrijf stelt voor over 2008 het dividend te passeren. Over 2007 lag het dividend op EUR0,81 per aandeel, deels in cash, deels in aandelen.

Het aandeel Brill sloot dinsdag 0,4% hoger op EUR9,99.



Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; andre.sterk@dowjones.com



2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 1 jan 0001
Koers 0,000
Verschil 0,000 (0,00%)
Hoog 0,000
Laag 0,000
Volume 0
Volume gemiddeld 0
Volume gisteren 0

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront